KJøttstykke

Noen spiser for lite kjøtt

Det er stor forskjell på hvor mye kjøtt vi kjøper i butikken, og hva vi faktisk spiser. Noen spiser for lite. Forbruket av kjøtt fra storfe, svin og lam er omtrent som helsemyndighetenes anbefaling, viser to store norske kostholdsundersøkelser. – I gjennomsnitt spiser hver av oss ti gram mer kjøtt fra storfe, svin og lam hver dag enn det som er anbefalt. Det tilsvarer én skive kjøttpålegg, sier klinisk ernæringsfysiolog Ellen-Margrethe Hovland, fagsjef ernæring i fag- og forskningssenteret Animalia.

Publisert

Kjøtt er en våre viktigste næringskilder (Foto: Torben Hjulmand/Animalia)

Ifølge helsemyndighetenes kostråd bør vi ikke spise mer enn 500 gram ferdig tilberedt kjøtt fra storfe, svin og lam i uka. Og det er omtrent der vi ligger. Det tilsvarer 700-750 gram råvare, før steking eller koking.

Hovland illustrerer dette med et eksempel på hvordan en rå svinekotelett krymper.

– En typisk svinekotelett på 123 gram veier 76 gram etter steking. Når man skjærer bort ben og fett, sitter man igjen med 59 gram rent kjøtt som spises.

Samme resultat

Helsemyndighetenes egen kostholdsundersøkelse, Norkost 3, viser at gjennomsnittlig forbruk av alle typer kjøtt nå er på 147 gram per dag.

– En annen beregning, gjennomført av Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning, viser at forbruket av kjøtt utgjør 139 gram per person per dag. Inkludert i tallene er kjøttvarer av kylling og kalkun som vi gjerne kan spise mer av.

Tar vi bort kylling og kalkun, viser tallene at gjennomsnittsnordmannen spiser mellom tre og ti gram mer kjøtt enn anbefalt fra storfe, svin og lam om dagen.

– Dermed har vi to store undersøkelser gjort på omtrent samme tid, med omtrent samme resultat. Det gjør oss ganske sikre på tallene, sier Ellen-Margrethe Hovland.

– Stor biff til jentene

Myndighetenes kostråd om å begrense inntaket av rødt kjøtt, betyr ikke at vi skal slutte å spise kjøtt fra storfe, svin og lam.

– Kjøtt er en rik kilde til viktige næringsstoffer som proteiner, jern, sink, og ulike B-vitaminer som kroppen trenger for å fungere optimalt. Voksne mennesker bør spise tett oppunder anbefalt kjøttmengde i uka for å få i seg nok næringsstoffer gjennom kosten, sier Hovland.

Hun mener det er spesielt uheldig for kvinner å kutte ut rødt kjøtt, siden det er vår viktigste jernkilde. Norkost viser at menn i snitt spiser mer kjøtt enn anbefalingene, mens kvinner spiser for lite.

– Kvinner har et spesielt stort behov for jern. Jo mørkere kjøttet er, desto mer jern inneholder det. Gi derfor jentene den største biffen, oppfordrer fagsjef Ellen-Margrethe Hovland i Animalia.

Newswire

"
Powered by Labrador CMS