Grillmat2

Grovere på grillen

I sommer velger flere enn før grovere pølser med mer kjøtt. Tradisjonelle grillpølser er fortsatt den store slageren på grillen, men de pølsene som så langt i sommer kan vise til størst vekst, er spesialpølser av det grovere slaget, pølser med mer kjøtt, ifølge Nortura.

Publisert

Pølser er rask og god grillmat. (Foto: Esten Borgos, MatPrat).

– Norge har de beste pølsene i Europa, mener Bjørn Tore Teigen, pølsemakermester og kjøttfagansvarlig i MatPrat, Opplysningskontoret for egg og kjøtt.

Norske produsenter benytter godt råstoff i pølsene. I spesialpølsene, de litt grovere variantene, er over 70 prosent av innholdet kjøttråstoff.

Fettprosenten i pølser skal ikke overstige 20 prosent, men de fleste ligger under dette. Unntakene er medisterpølser og vossakorv.

– I Europa ville norske pølser gått under betegnelsen lettpølser, fordi fettinnholdet er så lavt, sier Bjørn Tore Teigen.

Stor bredde

Blant spesialpølsene finnes både polske, spanske, tsjekkiske og tyske varianter.

– Mangfoldet av pølser i Norge er nå større enn noensinne, til tross for at nordmenn tradisjonelt har vært konservative i pølsesmaken, sier fagsjef for pølser i Nortura, Tom Skjekkeland.

Bratwurst begynte å bli populær for noen år siden, og drevet av kioskenes storsalg av ostepølser, chilipølser, og pølser med bacon, fikk mange øynene opp for ulike typer pølser.

Det nye er at vi tar med oss disse pølsetypene hjem fra butikken og legger dem på grillen.

– Folk flest er blitt tøffere og forventer mer smak av pølsene enn før. Grove og gjerne urøkte pølser egner seg ypperlig på grillen, sier Tom Skjekkeland.

Snitt pølsene

Ikke alle spesialpølsene har utenlandsk opprinnelse. Norske lammepølser er blitt en slager i mange butikker, og noen produsenter går et skritt lenger og har fått pølser godkjent som norske matspesialiteter.

Norgesmester i pølser, slakter Jens Eide i Lillesand, lager flere pølser som har fått Spesialitet-merket av KSL Matmerk. En av disse pølsene er Elgbratwurst med rognebærsirup.

– Grilling er perfekt for å få fram den fine fargen, den spenstige konsistensen og den rike smaken, sier Jens Eide.

Den store fordelen med å grille pølser er at de blir ferdige så raskt.

– Et tips når man griller store pølser, er å snitte dem på skrå. Da sprekker de ikke, sier pølsemakermester Bjørn Tore Teigen i MatPrat.

Newswire

"
Powered by Labrador CMS