Matprisen 2019 til Heinrich Jung

Solør-bonden Heinrich Jung, for øvrig tidligere ansatt i Horeca (tidligere Storkjøkken), er vinneren av Matprisen 2019. Kjøkkenet på undervannsrestauranten Under i Spangereid fikk prisen for «Årets kjøkken», kokkeprisen gikk til Mette Beate Evensen, mens Kokke-Karlas legat for 2019 gikk til Astrid Regine Nässlander.

Publisert

Matprisen ble i kveld (11. november) arrangert på Vippa i Oslo, en stor festaften til ære for dem som spiller en viktig rolle i å øke forbruket og produksjonen av økologisk og bærekraftig mat. Heinrich Jung stakk av med seieren i priskategorien Matprisen, og Under vant Årets kjøkken.

Matprisen løfter fram og hedrer bønder, kokker og andre mennesker som bryr seg om bærekraftige måltider. Dette gjør vi fordi måten vi produserer maten vår på, og det vi spiser, kan være nøkkelen til å møte klimautfordringene i vår tid. Vår matproduksjon må endres for å minske ressursbruken, og for å ta vare på det viktige jordlivet og sikre lokale kretsløp. Matprisen samler hele næringskjeden i matbransjen med utgangspunkt i tematikker knyttet til bærekraft og økologi, sier jurymedlem og direktør Innkjøp og verving, NHO Reiseliv, Morten Karlsen.

Se alle prisvinnerne med jurybegrunnelse under

Alle prisvinnerne

Matprisen: Heinrich Jung

Kjøkkenet hos Under, som er under Niciolai Ellitsgaards ledelsen, er kåret til «Årets kjøkken» i Matprisen 2019. (Foto: Morten Holt)

Et bærekraftig måltid handler i stor grad om det som skjer før måltidet. Kvaliteten på råvarene, hvordan de håndteres og behandles gjennom hele verdikjeden, hele veien fra jord til bord. Årets vinner er kanskje mest kjent som en representant for de som roter i jorda. Han har vist med største tydelighet at dårlig dyrevelferd og rovdrift ikke er en uheldig nødvendighet, men både en strukturell og empatisk svikt. Årets vinner er et positivt forbilde, og har ingen svin på, men i skogen! Vinneren bryr seg lite om trynefaktor, men er over middels interessert i tryner. Han kan i kampens hete være stor i kjeften, men budskapet er like dypt som trellene i vinnerens arbeidsnever. Heinrich Jung er nisjeprodusenten som viser at man kan drive stort, og samtidig vise respekt for alle levende veseners egenverdi!

Kokkeprisen: Mette Beate Evensen

Hos bonden, som hos kokken sitter faget i fingerspissene, og selvsagt også i tungespissen. Spisskompetansen til årets vinner av Kokkeprisen er imidlertid ikke begrenset til kokkekunsten, men hun taler bærekraftens sak i sine serveringer. Hun hedrer heller råvarene enn seg selv, vi hedrer i denne prisen dem begge! Mette Beate Evensen velger seg råvarer i sesong fra lokale produsenter og forvandler dem til storslåtte smaksopplevelser. I sitt kjøkken inviterer vinneren inn lærlinger, og gjennom sin smittende nysgjerrighet og genuine interesse for råvarene skapes fremtidige kokker med bærekraft i ryggmargen.

Årets kjøkken: Under

Nominerte til prisen for årets kjøkken skal ikke bare servere smakfulle og bærekraftige måltider, de skal også jobbe kreativt med råvarer og formidle kunnskap til gjestene. Årets vinner gjør alt dette. Mange vil kanskje si at de har tatt seg vann over hodet, men maten er i toppklasse og råvarene er kortreiste - faktisk i så stor grad at man kan se dem fra vinduet! Kunnskap om råvarene formidles både av omgivelsene og av de dyktige og dedikerte folka som jobber på kjøkkenet. Under viser gjennom råvarene på menyen at man kan tenke nytt og bærekraftig om det vidunderlige mangfoldet i havet. Det er et lite under!

Årets storkjøkken: Godt Brød

Store kjøkken kan skape store endringer. Mange munner og hoder kan fylles av gode smaker og verdier. Møtemat, lunsj, bursdagsbolle, morgenkaffe – alle disse måltidene som kommer og går, ikke tenker vi på at de kan endre verden! Årets vinner er en som velger råvarer som er kortreiste og økologiske, som lager maten fra bunnen av. De har servert sultne barn og voksne bærekraftige måltid i et kvartsekel. Årets vinner har vist at de sitter på en vinneroppskrift.

KokkeKarlas stipend 2019: Astrid Regine Nässlander

Astrid Regine Nässlander er en ambisiøs kokk og foredler med stor yrkesstolthet og yrkesglede. Hun setter maten for seg selv, fremmer bærekraftige måltider, og tar vare på og utvikler de norske mattradisjonene. Astrid inspirerer til å tenke helhetlig rundt maten vi tilbereder og spiser, og gjennom dette gjør hun kokkeyrket attraktivt for flere. Astrid tar over driften av Salten Kjøtt og Vilt AS i Steigen i 2020, og vil benytte stipendet til å heve sin egen kompetanse knyttet til kjøttforedling og produksjon med høye etiske verdier.
Stipendet ble delt ut av Heidi Bjerkan, eier av Credo Restaurant og vinner av Matprisen 2017, og Thorleif Linhave Bamle, ​styreleder KokkeKarlas Legat.

Årets produsent: Homlagarden

Prisen Årets produsent deles ut til en aktør som gjennom økologisk produksjon eller foredling, bidrar til endringer i folks spise- og drikkevarer, og skaper økt mangfold av bærekraftig mat i samfunnet. Vinneren av prisen Årets produsent tenker helhetlig og stort, langsiktig og klokt. Homlagarden lar idealene, dyras behov og naturens premisser lede an. Med sitt store vingespenn har vinneren skapt innovative og bærekraftige samarbeid i lokalmiljøet. De har også spredd sine vinger langt utover heimfylket, og gitt folk i resten av landet langt mer enn bare bein å koke kraft på.

Debioprisen: Hrímnir Ramen

Velsmakende og bærekraftig mat - det kan merkes! Vinneren av Debioprisen vet hva de står for. Råvarene er i all hovedsak økologiske, og de kommuniserer stolt Debios valørmerke i sølv. Vinneren viser at selv om maten er eksotisk, trenger ikke råvarene å være langreiste. Produksjonen deres tar sikte på å minimere matsvinn, enten ved å bruke restprodukter fra andre aktører eller å fermentere overskuddsråvarer. Spiser du hos Ramen får du servert et bærekraftig måltid på sølvfat!

Årets formidler: Bondens Marked Norge

Hvordan kan vi ta bevisste matvalg? Hvordan kan vi vite at det vi spiser ikke har reist jorda rundt? Hvor kan vi møte og snakke med de som jobber hver dag for å produsere maten vår? Årets vinner gir oss ikke bare innsikt i hvordan maten blir til, men lar også bønder og foredlere stolt kunne vise fram sine livsverk. Årets vinner viser oss mennesker og mat vi ikke visste fantes. Bondens Marked Norge tilbyr en møteplass, og har gjenetablert det sårt trengte mellommenneskelige båndet mellom jord og våre bord.

Barne- og ungdomsprisen: Steinerbarnehageforbundet

Bare bok gjør ingen klok. Vi lærer best gjennom å gjøre, prøve og feile. Årets vinner lar barn lære om mat på egne premisser. De lar barnas sanser, lek og nysgjerrighet styre - da er det enklere å forstå og undre seg over sammenhengen mellom kumøkk og kløver, kål og kraft, og blomster og bier! For Steinerbarnehageforbundet er det bærekraftig måltidet det bærende elementet i opplæringen og har vært det i lange tider.

Utfordrerprisen: VGs matbørs

Årets vinner fyller sitt mandat til punkt og prikke, men kanskje bør dette mandatet utvides. Årets utfordring går til et verktøy som har et potensiale til å kunne påvirke svært mange mennesker til å reflektere over hva slags mat og matproduksjon vi trenger mer av. Vi får vite prisen på alt, men ikke verdien av noe. Verdien av et bærekraftig måltid kan ikke måles i bare kroner og øre. Når selv Oslo Børs deltar i et FN-program for bærekraftig børser, bør vår utfordring være overkommelig for årets vinner. Vi utfordrer VGs matbørs til å følge med i tiden, og legge til rette for investeringer i en bærekraftig framtid.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS