ErikRenaa er plukket ut som Norges beste restaurant, og er vår representant i The Nordic Prize 2018. Her Torill og Sven Erik Renaa. (Foto: Renaa/Tommy Ellingsen)
ErikRenaa er plukket ut som Norges beste restaurant, og er vår representant i The Nordic Prize 2018. Her Torill og Sven Erik Renaa. (Foto: Renaa/Tommy Ellingsen)

RE-NAA kåret til Norges beste

Den lille Stavanger-restauranten RE-NAA, som allerede har en Michelin-stjerne, er kåret til Norges representant i finalen for «The Nordic Prize 2018», eller «Årets restaurant i Norden».

Publisert
Torill og Sven Erik Renaa driver RE-NAA, Matbaren og XPress.
Torill og Sven Erik Renaa driver RE-NAA, Matbaren og XPress.

De seks forhåndsnominerte restaurantene var Maaemo, Kontrast og Statholdergaarden i Oslo, RE-NAA og Sabi Omakase i Stavanger og Bare i Bergen.

Av disse er nå RE-NAA kåret til Norges beste, og er dermed den norske finalisten i kampen om The Nordic Prize for 2018.

Les også: Michelin-stjerne til RE-NAA (publisert februar 2016)

Les også: Renaa feirer 5-årsjubileum med nytt konsept (publisert november 2014)

Tidligere i år var det en annen Stavanger-restaurant, Sabi Omakase, som ble kåret til den beste restauranten i Norden - i The Nordic Prize 2017. Kan byen vinne to år på rad?

Les også: Sabi Omakase kåret til Nordens beste restaurant

Foto: RE-NAA
Foto: RE-NAA

Intim restaurant

– Vi er jo veldig stolte over å bli rangert høyest blant de nominerte. Det er krevende å levere på dette nivået, men utrolig tilfredsstillende å få slik tilbakemelding på at vi holder det nivået vi ønsker. Vi har veldig flinke folk og utrolig flotte leverandører som bidrar med de beste kortreiste råvarene. Siden restauranten er så intim, får vi også nærkontakt med gjestene våre når vi lager og serverer maten, det bidrar også til å løfte oss, sier Sven Erik Renaa.

Torill og Sven Erik Renaa.  (Foto: Renaa/Tommy Ellingsen)
Torill og Sven Erik Renaa.  (Foto: Renaa/Tommy Ellingsen)

Les også: Dette er Nordens rimeligste Michelin-restauranter

– Jeans går helt utmerket!

Torill Renaa forundrer seg over hvor mange i Stavanger som fremdeles tror at restauranten ligger i underetasjen, og ikke har fått med seg at RE-NAA er det lille lokalet i Breitorget rett bak Kulturhuset – vegg i vegg med Matbaren bistro.

Sven Erik Renaa i aksjon. (Foto RE-NAA/The Nordic Prize)
Sven Erik Renaa i aksjon. (Foto RE-NAA/The Nordic Prize)

– Og vi får spørsmål på telefonen om man må ha på dress for å spise der – det må man slett ikke. Jeans går aldeles utmerket, sier Torill Renaa smilende.

– RE-NAA handler om spennende mat og god service, ikke om at gjestene skal prestere noe. Her er det helt avslappet og man skal bare sette seg ned og nyte kvelden. Og i kveld skal vi nok feire litt ekstra, legger hun til.

Les også: Sven Erik Renaas oppskrift på tørrfisk-suksess

The Nordic Prize 2018

Dette er de nordiske vinnerne:

Danmark: Babette, Vordingborg

Finland: Demo, Helsinki

Sverige: Fäviken, Åre

Kan Sven Erik Renaa og RE-NAA ta hjem The Nordic Prize i 2018? (Foto: Morten Holt)
Kan Sven Erik Renaa og RE-NAA ta hjem The Nordic Prize i 2018? (Foto: Morten Holt)

Fæøyene: Koks, Thorshavn

Norge: RE-NAA, Stavanger

I løpet av januar og februar vil det bli arrangert nomineringsmiddager på disse fem restaurantene, og vinneren vil bli kåret ved et arrangement i mai 2018. Den norske juryen består av Liz Mortensen, Heini Petersen, Rune Rake, Arne Ronold og Nils Are Økland.

Les mer om The Nordic Prize her

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Restauranthuset Renaa


Foto: Morten Holt

Torill og Sven Erik Renaa driver de tre spisestedene RE-NAA, Matbaren og Xpress. De to første ligger i Breitorget, den siste i Kulturhuset.

Matbaren åpnet i 2009, Xpress i 2014 og RE-NAA i 2015.

RE-NAA fikk Michelin-stjerne i 2016 og igjen i 2017, og er rangert på Global Master nivå i The White Guide.

Matbaren bistro er rangert som Stavangers tredje beste restaurant i The White Guide.

Xpress omtales som stedet der du får den "beste italienske pizzaen i Norge".

Les mer på Restaurantrenaa.no

Les mer om Sven Erik Renaa her

The Nordic Prize

Disse nordiske restaurantene har vunnet kåringen:

2016: Sabi Omakase, Stavanger

2015: Maaemo, Oslo

2014: Koks, Torshavn

2013: Geranium, København

2012: Maaemo, Oslo

2011: Henne Kirkeby Kro, Henne (like nord for Esbjerg)

2010: Matsalen – Mathias Dahlgren, Stockholm

2009: Noma, København

Les mer på Nordic66best.com