Scandic lærlinger unge kokker

Fremtidens kokker og kjøkkensjefer

I dag arrangeres Scandic Lærlingecup i Bergen som et ledd i kampen om fremtidens kokker og kjøkkensjefer. Scandic Hotels har i dag mer enn 100 lærlinger i Norge, og majoriteten av disse er kokkelærlinger. Likevel er mangelen på lærlinger i hotell- og restaurantbransjen er et problem, og Scandic Hotels tar opp denne kampen– for å bedre rekrutteringen til de mange hotellene.

Publisert

Norske reiselivsbedrifter har et økende behov for fagkompetanse innenfor restaurant og matfag de neste fem årene. Scandic Hotels ønsker å ta opp kampen for bedret rekruttering, blant annet i form av Scandic Lærlingecup, som arrangeres i Bergen i dag. (Foto: Scandic Hotels)

Direktør for mat og drikke i Scandic Norge, Morten Malting, mener slike tiltak er avgjørende for å holde på og utvikle de beste.

– I Scandic står gode matopplevelser høyt på agendaen. Da er det avgjørende at vi tidlig knytter til oss de som brenner for faget. For å gjøre det må vi også vise hva vi kan tilby og hvordan de kan utvikle seg hos oss. Lærlingecup er en morsom og engasjerende måte å gjøre det på, sier Malting.

Trenger dyktige fagfolk på kjøkkenet

Christer Rødseth, som driver Fjøla i Oslo (og snart også på Gardermoen) er juryleder for Scandic Lærlingecup, som arrangeres i Bergen onsdag 18. november. (Foto: Scandic Hotels)

– Vi trenger dyktige fagfolk på kjøkkenet for å levere mat av høy kvalitet. God opplæring av unge og fremadstormende kokkestudenter er viktig for oss, og det blir enda viktigere nå som vi ikke bare er Nordens største hotellkjede, men også en av Nordens største restaurantkjeder, sier administrerende direktør i Scandic Hotels Norge, Svein Arild Steen-Mevold.

– Dessuten håper vi flere i bransjen vil følge etter. På den måten trigger vi sunn konkurranse mellom hotellkjedene, som både bransjen og lærlingene nyter godt av, legger han til.

Scandic Lærlingecup avholdes med tilnærmet de samme reglene som internasjonale kokkekonkurranser, og premien til vinnerlaget er en treningssamling med det norske juniorkokkelandslaget.

Økende behov

NHO kompetansebarometer for 2015 viser at over 15 prosent av NHO-bedriftene har et økende behov for fagkompetanse innenfor restaurant og matfag de neste fem årene. Det var i 2015 261 færre søkere enn når målingene startet i 2007.

Leder i NHO Reiseliv, Kristin Krohn Devold, mener flere burde søke seg til denne utdanningen.

– Reiselivet er i sterk vekst, er det også stort behov for kvalifiserte ansatte, særlig kokker og servitører. Budskapet fra våre medlemsbedrifter er krystallklart. De trenger flere folk. Ungdom som tar kokkefagbrev, har en sikker jobbfremtid i en av de viktigste fremtidsnæringene i Norge. Reiseliv er også en næring der det går an å jobbe seg oppover i systemet. Med et fagbrev i hånden kan man klatre på karrierestigen og bli for eksempel hotelldirektør eller restaurantsjef senere, sier Krohn Devold.

Må holde på og utvikle de beste

Scandic Lærlingecup blir i år arrangert på Årstad Videregående skole utenfor Bergen, der åtte lag fra ulike deler av landet kjemper om tittelen som Scandics beste kokkelærlinger. Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen mener konkurransen er et godt initiativ.

– Norge vil trenge flere fagarbeidere fremover. Derfor er det fint at yrkeskonkurranser kan bidra til å øke interessen og motivasjonen for yrkesfag. Yrkeskonkurranser bidrar til mer samarbeid mellom skole og lokalt næringsliv og kompetanseheving for både elever og lærere. Det er bra, fordi det øker kvaliteten i fag- og yrkesopplæringen, sier kunnskapsministeren.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

"
Powered by Labrador CMS