Maaemo. (Foto Bandar Abdul Jauwad)

56 norske restauranter i White Guide Nordic

Norge har 12 flere restauranter med i White Guide Nordic 2015-16 sett i forhold til den første utgaven, som ble utgitt i fjor. Nå er 56 norske restauranter med på «Nordens Michelin-guide». Ifølge guiden skiller fire norske restauranter seg ut. Maaemo er Norges beste restaurant foran Statholdergaarden, Credo og Lysverket, og dermed er alle de tre største norske byene representert i toppen. Men også Harstad og Stavanger er representert blant de åtte beste.

Publisert

Maaemo er "bare" den åttende beste nordiske restauranten, ifølge The White Guide Nordic. Bare Maaemo og Statholdergaarden (27. plass) fra Norge er blant de 30 beste på listen. (Foto: Jimmy Linus)

Tirsdag kveld ble en ny, større og revidert utgave av White Guide Nordic lansert.

I den andre utgaven er det 300 restauranter i de nordiske lansene Norge, Finland, Island, Svalbard, Færøyene og Grønland som har fått plass. I tillegg er restauranter i Estland med i guiden.

Utgitt siden 2004, første nordiske i fjor

White Guide har blitt utgitt i Sverige med oversikt over svenske restauranter i 11 år (siden 2004). For snaut ett år siden ble den første nordiske guiden utgitt, og da var det 44 norske restauranter som ble funnet verdig en plass i White Guide Nordic.

Denne gangen er 56 norske restauranter med på listen (inkludert Huset på Svalbard). Se hvilke norske restauranter som er med lengre ned i saken.

Videre er det 92 svenske restauranter, 85 danske restauranter (inkludert Færøyene og Grønland), 54 finske restauranter, 17 islandske restauranter, samt 25 restauranter i Estland med på listen.

Les også: 44 norske restauranter i White Guide Nordic (publisert desember 2014)

Noma på toppen

Noma er fortsatt Nordens beste restaurant, ifølge White Guide Nordic 2015-16, som ble lansert i dag. (Foto: White Guide Nordic)

Det er også laget en liste over de 30 beste restaurantene i Norden, og på den listen finner vi kun to norske restauranter, Maaemo på åttendeplass og Statholdergaarden på 27. plass.

Danske Noma topper listen foran svenske Fäviken Magasinet og danske Geranium.

The White Guide Nordic markerer de forskjellige restaurantene med «internasjonal mesterklasse», «mesterklasse», «veldig høy klasse» og «høy klasse». Nevne Maaemo og Statholdergaarden får begge betegnelsen «internasjonal mesterklasse».

Se listen over de 30 beste nordiske restaurantene her

De 56 norske restaurantene

Under finner du de 56 norske restaurantene som er med i guiden - i rekkefølge og kategorisert etter de forskjellige klassene som White Guide Nordic bruker.

Les mer om hvordan poengene fordeles og bakgrunnen for poenggivningen på Whiteguidenordic.com

Internasjonal mesterklasse (minimum 80 poeng)

Statholdergaarden er Norges nest beste restaurant, ifølge White Guide Nordic. (Foto: Morten Holt)

1) Maaemo, Oslo (93/38 poeng)

2) Statholdergaarden, Oslo (84/32 poeng)

Mesterklasse (minimum 75 poeng)

Lysverket i Bergen får like mange poeng som Statholdergaarden, men må likevel nøye seg med nest høyeste klasse i White Guide Nordic. Guiden rangerer restauranten som Norges fjerde beste. (Foto: Lysverket)

3) Credo, Trondheim (82/34 poeng)

4) Lysverket, Bergen (84/33 poeng)

5) Bare, Bergen (76/32 poeng)

Credo regnes som Trondheims beste restaurant - og den tredje beste i Norge, ifølge White Guide Nordic. (Foto: Morten Holt)

6) Fauna, Oslo (77/32 poeng)

7) Feinschmecker, Oslo (77/32 poeng)

8) De 4 Roser, Harstad (79/32 poeng)

8) Re-Naa, Stavanger (79/32 poeng)

Veldig høy klasse (minimum 67 poeng)

Festningen Restaurant i Oslo er nummer 26. (Foto: Morten Holt)

10) Ekebergrestauranten, Oslo (78/31 poeng)

10) Kontrast, Oslo (78/31 poeng)

Strand Restaurant regnes som Norges 12. beste restaurant. (Foto: Arkiv)

12) Strand Restaurant, Stabekk (78/30 poeng)

13) Huset, Longyearbyen, Svalbard (78/29 poeng)

14) Arakataka, Oslo (76/31 poeng)

15) De 4 Roser, Tromsø (76/31 poeng)

16) Tango Bar & Kjøkken, Stavanger (76/31 poeng)

17) Pileredet – Engø Gård Hotel & Restaurant, Tjøme (76/28 poeng)

18) Colonialen, Bergen (74/28 poeng)

19) Cornelius Sjømatrestaurant, Mathopen (74/28 poeng)

20) Smalhans, Oslo (74/28 poeng)

21) Pjoltergeist, Oslo (73/31 poeng)

22) Plah Restaurant, Oslo (72/30 poeng)

23) Grefsenkollen, Oslo (71/29 poeng)

Vaaghals med Eirik Strøm Lillebø og Jørn Lie i spissen inntar 28. plassen. (Foto: Morten Holt)

24) Bare på no. 13, Bergen (71/28 poeng)

25) Bekkjarvik Gjestgiveri, Austevoll (71/28 poeng)

26) Festningen Restaurant, Oslo (71/28 poeng)

27) Hallingstuene, Geilo (71/28 poeng)

28) Vaaghals, Oslo (70/29 poeng)

29) Bare Vestland, Bergen (70/28 poeng)

30) Fru K – The Thief, Oslo (70/28 poeng)

Sven Erik Renaa er inne med to av sine konsepter på listen, henholdsvis på8. og 37. plass. (Foto: Morten Holt)

31) Le Benjamin, Oslo (70/28 poeng)

32) Spiseriet, Konserthuset, Stavanger (70/28 poeng)

33) Palace Grill, Oslo (69/31 poeng)

34) Bon Lio, Oslo (69/30 poeng)

35) Buøy Gård, Salsbruket (69/28 poeng)

36) Cru Vin & Kjøkken, Oslo (69/28 poeng)

37) Eik Annen Etage, Oslo (69/28 poeng)

37) Marg og bein, Bergen (69/28 poeng)

37) Renaa: Matbaren Bistro, Stavanger (69/28 poeng)

40) Brasserie Paleo, Oslo (68/29 poeng)

41) Charles & De, Sandnes (68/28 poeng)

Restaurant Slippen i Fredrikstad er eneste Østfold-restaurant på listen. (Foto: Slippen)

42) Mares, Oslo (67/28 poeng)

43) Oro Restaurant, Oslo (67/28 poeng)

43) Slippen, Fredrikstad (67/28 poeng)

Høy klasse (minimum 60 poeng)

To Rom og Kjøkken er en av tre trondheimsrestauranter i White Guide Nordic 2015-16, og rangert som Norges 51. beste restaurant. (Foto: Morten Holt)

45) Nedre Foss Gård, Oslo (77/27 poeng)

46) Trattoria Populare, Oslo (74/27 poeng)

Geir Skeie og Brygga 11 i Sandefjord er nummer 54. (Foto: Morten Holt)

47) Statholdergaardens Mat & Vinkjeller, Oslo (71/27 poeng)

48) Baltazar, Oslo (70/27 poeng)

49) Alex Sushi, Oslo (69/26 poeng)

50) Restaurant Eik, Oslo (68/27 poeng)

51) To Rom og Kjøkken, Trondheim (68 poeng)

52) Fjord, Oslo (65/26 poeng)

53) Folk & Fe, Trondheim (65/26 poeng)

54) Brygga 11, Geir Skeie, Sandefjord (63/27 poeng)

55) Mathallen, Tromsø (62/26 poeng)

56) Cafe Tekehtopa, Oslo (61/26 poeng)

Du se hele rangeringen for alle nordiske land på Whiteguide-nordic.com

Også en egen app

White Guide Nordic, som kun kommer i engelsk versjon, får i år også følge av en app som er laget med tanke på den stadig økende strømmen av gastronomiturister.

Lanseringen fant sted i Helsinki i Finland i ettermiddag, og White Guide Nordic 2016 er nå i salg i bokhandelen og appstore.

Les mer om White Guides historie på Whiteguide.se

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Powered by Labrador CMS