Anita Vik – hele Steigens Lefspia, men en fersk møsbrømlefse. (Foto: Morten Holt)

Lager «verdens beste» møsbrømlefse

Anita Vik, som driver Lefspia i Steigen, lager «verdens beste» møsbrømlefser. Eyvind Hellstrøm mener i alle fall at lefsene er de beste han har smakt.

Publisert
Anita Vik og Eyvind Hellstrøm kom godt overens da mesterkokken besøkte stedet i 2012.  (Foto: Privat)

Og han er ikke alene om å mene at Lefspias lefser skiller seg ut: Da kronprinsparet besøkte stedet på idylliske Engeløya i 2014, syntes de lefsene var så gode at Anita «Lefspia» Vik ble bedt om å ta med sine lefser under en mottakelse på kongeskipet i Lofoten noen dager senere.

I idylliske omgivelser på Engeløya i Steigen har Anita Vik etablert Lefspia kafé & galleri. (Foto: Morten Holt)

Etablerte sted på Engeløya

Engeløya er definitivt ikke verdens navle, der den ligger en times kjøring utenfor E6-traseen i nord med sine om lag 800 fastboende.

En av hjelperne Regine Bakken (til høyre) og lefsebaker Anita Vik i bakeriet. (Foto: Morten Holt)

Men de som finner veien ut til øya ute i havgapet – der neste stopp i vest og nordvest er Lofoten, stikker gjerne innom Anita Vik. For lefsene hun lager er i ferd med å bli verdensberømte langt utenfor kommunen.

Hvorfor Lefspia?

– I barndommen ble jeg kalt Pia i familien. Det var et søskenbarn av meg som kom på navnet da jeg skulle starte serveringsstedet og bakeriet, svarer Anita Vik smilende.

Barnebarnet på 11 år har laget skiltet på veggen ved inngangsdøra. (Foto: Morten Holt)

Det begynte i det små, men har vokst seg større. I flere år bakte hun lefser til serveringen på bygdetunet på den andre siden av øya, men etter hvert tok interessen seg opp, og planene om et eget bakeri og serveringssted begynte å spinne.

– Det begynte så smått i 2005, med et lite bakeri der jeg kjevlet for hånd. Etter hvert investerte jeg i en maskin, og i 2007 var et eget produksjonskjøkken på plass. Bestillingene begynte å renne på, og jeg forsto at det var et marked, sier Vik.

Kafé i fem år

Anita Vik på serveringsterrassen, der gjestene kan nyte både havet og midnattssolen. (Foto: Morten Holt)

Interessen for Viks lefser vokste og vokste, og planene om et eget serveringssted tok form. Den 22. juli 2011 – en dato som for nordmenn mest er knyttet opp mot tragiske hendelser i Oslo-området, åpnet hun.

– Det var helt fullt hus her hele dagen, og jeg leste ikke om den tragiske som hadde skjedd før jeg satte med ned ved midnatt, forklarer hun.

Møsbrømlefse. (Foto: Morten Holt)

Serveringsstedet ligger helt i havkanten – med utsikt mot Hamarøy.

15 000 lefser i året

Nå selger hun rundt 2000 lefser på serveringsstedet hver sommersesong, men i lefsebakeriet er det liv året rundt. For hun leverer også lefser til en rekke andre arrangementer og serveringssteder.

– Jeg lager nok 15 000 lefser i løpet av året, men har i grunnen aldri telt dem! sier «Lefspia».

Møsbrømlefser

Møsbrømlefse er en varm og søt lefse med opphav i Salten i de nordlige delene av Nordland. Den kan spise til frokost, middag og kvelds. Og gjerne også til dessert hvis du har plass i magen.

Opprinnelsen var at dette var et måltid for folk flest. Flatbrød ble bløtt opp og tilsatt noe søtt. Etter hvert har det blitt «modernisert» i form av lefser, sier Vik, og avslører gjerne hemmeligheten bak «verdens beste» møsbrømlefser. – Først lager jeg lefsene. Innholdet er en blanding av helmelk, fløtemysost og meljevning (for å få den passe tjukk nok). Til slutt tilsettes søtning (gjerne sirup).

Les mye mer om Lefspia i magasinet Horeca (nummer 5 2016)

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Powered by Labrador CMS