Over 200 norske oster deltok i kåringen, der 10 av dem gikk til den avgjørende superfinalen.
Ostegården, som i fjor høst vant oste-VM i Bergen med «Fanaost», hentet hjem andreplassen i oste-NM 2019 med osten «Jørnsberg», mens «Kvit Undredal Mellomlagra» fra Undredal Stølsysteri endte på tredjeplass.
Bronsemedaljøren fra oste-VM i fjor, brunosten fra Stordalen, endte på niendeplass i NM.
– Vi er i sjokk. Det var veldig spesielt å få være med for første gang i et NM der hvor så mange dyktige ystere er med, sier May-Liss Heggland som er produktutvikler i Tine.
Tine vurderer å skifte navn på vinner-osten siden den er helt annerledes enn den Norvegia folk flest handler i dagligvarebutikken. Utvelgelsen starter allerede i ystekaret på anlegget på Jæren.
– Ikke all ost tåler lagring i fem år. Av 400 tonn Norvegia-hjul som produseres til lagring, er det kun få tonn som får bli med videre fem år i ostebanken, som vi kaller lageret. Det er strenge kriterier, sier Heggland.
Vanlig Norvegia er lagret i 3 måneder.
Ingen av de andre ostene i NM er lagret så lenge som fem år. På andreplass med 89 poeng kom Jørnsberg som blir produsert av Ostegården. Den er lagret i 9 måneder. Mellomlagra Kvit Undredal som er en hvit geitost er lagret i 5-6 måneder.
I dag får ikke forbrukere tak i den fem år gamle lagrede vinnerosten. I dag er det kun tilgjengelig på restaurantmarkedet.
Fagjury
Først var det en «folkejury» som gjorde et utvalg blant de 200 ostene. Deretter var det en fagjury på 10 som plukket ut de 10 finalistene.
Hver ost ble så bedømt av de ti dommerne på en skala fra 1-10.
Konferansier for NM i ost var Arne Hjeltnes.
Arrangører
Norsk Gardsost arrangerer NM i Ost i samarbeid med Coop og OsteCompaniet Tine som sponsorer. Det er totalt 30 kategorier. Produktene som oppnår gull i de ulike kategoriene kan sendes videre til den såkalte gulljuryen som kårer årets produkt.
Bedømmingen tar utgangspunkt i utseende, lukt, konsistens og smak. Alle oster får også individuelle tilbakemeldinger, slik at NM bidrar til å øke kvaliteten i oste-Norge.
· Norsk Gardsost er en landsdekkende organisasjon for norske handverksysterier og gardsmeierier. NM i ost har 30 kategorier, alt fra tradisjonsprodukter som smør og rømme til fastoster som gauda og hvite geitoster.
· En medalje gis kun om dommeren mener produktet utmerker seg og fortjener gull, sølv eller bronse.
· Det er 110 gardsysterier i Norge.
· De bidrar til å holde håndverkstradisjonene i live og utvikle Norge som ostenasjon.
· Begge norske gullvinnerne i VM i de tidligere år yster ost på melk fra egen gård.
· Norsk melkekvalitet og sterk faglig utvikling bransjen har ført Norge i toppen internasjonalt på kort tid.