Fosen folkehøgskole Italia1

Prispenger ga inspirasjonstur til Piemonte

I fjor fikk Bjørn Erik Vangen på Fosen folkehøgskole tildelt Matomsorgsprisen og et stipend på 30 000 kroner. Pengene er i år brukt på en inspirasjonstur til Piemonte i Italia med flere av de andre ansatte.

Publisert

Kjøkkensjef og internatleder Bjørn Erik Vangen (til høyre) tok med seg de andre på kjøkkenet på Fosen folkehøgskole på tur til Italia; fra venstre Ann Freidis Volden, Aleksander M. Hauge og Stig Bjørnar Mandal. (Foto: Morten Holt/privat)

– Det ble en veldig spennende, inspirerende og lærerik tur til Italia. At vi skulle få så mye ut av prispengene fra Matomsorgsprisen var over all forventning, forteller Bjørn Erik Vangen, som tok med seg kollegene Stig Bjørnar Mandal, Aleksander M. Hauge og Ann Freidis Volden til Piemonte gjennom reiseselskapet Travelpro.

På vingård

Besøk på vingård er et must når Piemonte besøkes. (Foto: Privat)

De første dagene ble tilbragt hos vingården Alessandro Agricole i Asti i Piemonte, der husverten Andrea Gerbi sørget for at Fosen-delegasjonen nøt både mat og drikke – før det ble en omvisning på vingården.

– Her fikk vi en god gjennomgang av hvordan vin produseres; høsting, lagring og tapping. Andrea viste oss hvor de ulike druetypene trivdes best osv. Etterpå dro til Montegrosso, der vi blant annet besøkte slottet som lå på toppen av landsbyen, der det var utsikt over hele området sør for Asti, forteller Vangen.

Matfag i Italia

Mye godsaker i mat- og kjøttbutikkene i Piemonte. (Foto: Privat)

Fosen-delegasjonen besøkte også byen Agliano, der de traff Gino Minacapilli, en lokal kokk som er lærer for barne-, ungdoms- og høyskolestudenter i matfag.

– Han har også drevet det lokale hotellet i 20 år. Hos Gino lærte vi å lage en fireretters middag på Piemonte-vis. Forrett: Asparges-timbaler med geitost saus og safran. Pasta: Ravioli. Hovedrett: Bakt hanekylling med løk-kompott, ruccola og balsamico. Dessert: Jordbærfromasj med mintdråper. Alt laget av oss selv i samarbeid med den italienske kokken, forteller Matomsorgspris-vinneren.

Besøkte profesjonell kokkeskole

Gino Minacapilli, en lokal kokk som er italiensk lærer i matfag, ga Fosen-delegasjonen inspirasjon. (Foto: Privat)

Han forteller videre at Gino Minacapilli var deres lokale guide hele dagen etter; først til den lokale barneskolen der Minacapilli er lærer, og videre til Castello Costeligole, der det er en profesjonell kokkeskole som samarbeider med andre over hele verden.

– Her hadde han undervisning i dessertkaker for en filippinsk klasse. Disse elevene var 18-21 år, og ferdige med utdanningen i hjemlandet. De tar en form for mastergrad over seks måneder, der en del av denne tiden er utplassering på en italiensk restaurant.

– Deretter var det mer vinsmaking, og besøk hos baker, slakter og pølsemaker sto på menyen – for å hente enda mer inspirasjon med hjem til Fosen. Her traff vi virkelig dedikerte folk som brenner for sitt levebrød, sier Vangen.

Cascina Collina

Joar Monstad og Gunvor S. Lie sammen med Ann Freidis Volden fra Fosen folkehøgskole. (Foto: Privat)

Fosen-gjengen benyttet også anledning til å besøke den norske vingården Cascina Collina like utenfor byen Nizza Monferrato. Vingården drives av Gunvor S. Lie og Joar E. Monstad, som snart overlater driften til nye krefter.

Fra 1. oktober tar Hilde Berthung og Stein Thorbjørnsen gradvis over Cascina Collina, og fra januar 2016 vil begge to være på plass på gården.

Gunvor S. Lie og Joar E. Monstad satser videre med nyskapningen Bella Piemonte.

– Vi er i ferd med å etablere et nytt prosjekt der vi tar sikte på å bygge opp et lite hotell i samme område. I tillegg til å huse ferierende turister, skal dette hotellet være et utgangspunkt for aktiviteter som kurs/konferanser, golf, sykkelturisme, feiring av åremålsdager, bryllup og tematurer m.m. Vi vil etter hvert også åpne en restaurant med plass til 60 gjester, skriver Lie og Monstad i en pressemelding.

– Joar er jo fra Åfjord på Fosen-halvøya, så vi måtte jo se hvordan «sambygdingen» har fått det til, sier Vangen. På Cascina Collina har Lie og Monstad leid ut leiligheter i tillegg til å dyrke vin på 30 mål land.

"

Joar Monstad på Cascina Collina serverer Bjørn Erik Vangen Barbera-vin fra gården. (Foto: Privat)

Flere av Cascina Collinas viner er også å få tak i på Vinmonopolet i Norge.

Les mer i magasinet Horeca - utgave 4 2015

Matomsorgsprisen for 10. gang

Den anerkjente Matomsorgsprisen deles for øvrig ut for 10. gang i år? Prisen deles ut til fagpersoner i kantiner eller institusjoner som gjør en forskjell.

Matomsorg er ikke bare å tilby et måltid. Matomsorg dreier seg om helhet. Det dreier seg om at rammen rundt måltidet er hyggelig, at måltidet er vel tilberedt, med utgangspunkt i gode råvarer og ernæringskunnskap. Det dreier seg om å ønske sine gjester eller pasienter vel. Juryen er ute etter de særdeles gode eksemplene.

Kjenner du noen som gjør en ekstra innsats for god matomsorg i institusjoner eller kantiner? Send ditt forslag med begrunnelse til post@matomsorg.no.

Dette ser juryen etter:

Bjørn Erik Vangen er den siste vinneren av Matomsorgsprisen (2014). (Foto: Morten Holt)

Juryen ser etter kandidater som:

* bedrer kvaliteten på måltidet med tanke på råvarer og ernæring

* ser nytten og viktigheten av å ha trivsel rundt måltidet

* gjør nyskapende arbeid som kan komme hele kokkfaget til gode

* aktivt sørger for å heve og utnytte medarbeidernes kompetanse

* systematisk arbeider for et godt arbeidsmiljø

Matomsorgsprisen

Bak Matomsorgsprisen står Kost- og ernæringsforbundet og fagbladet Horeca. Hensikten er å støtte og motivere fagpersoner som bidrar til nyskapning og kvalitetsheving innen matomsorg.

Prisen i 2015 består av et kunstverk av polsk-israelske Zamy Stenovitz (1951-2000), et stipend på 30 000 kroner, samt et originaldesignet diplom. Prisen deles ut ut i oktober i forbindelse med Tines fagseminar i Oslo.

Du finner ellers vedtekter og skjemaer på Matomsorg.no

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

"
Powered by Labrador CMS