
Amerikalinjen: – Drømmer skal realiseres
– Her skal menneskers drømmer bli realisert, sa hotelldirektør Wilhelm Hartwig, da hotellet Amerikalinjen ble åpnet mandag.

Det historiske rammeverket er enormt, og det spilles selvfølgelig på det – selv om det maritime er noe dempet i det nye hotellet på Jernbanetorget.
– Hele vårt grunntema er «mennesker i bevegelse», sier Hartwig.
– Vi har jobbet med å finne en naturlig balanse mellom det gamle og nye, og vi som jobber her er ivrige historiefortellere av den rike historien som bygget representerer, sier han.
Ansiktet utad, byggets opprinnelige fasade, er bevart. Det samme gjelder de aller fleste korridorer.
100 år etter
100 år etter at bygget ble hovedkontor og billettkontor for Amerikalinjen, står nå hotellet Amerikalinjen ferdig. 122 rom venter for de besøkende.

– Vi skal vekke til live et veldig ærverdig bygg, og vi skal knytte emosjonelle bånd med menneskene som besøker oss. Dette blir inngangsporten til «nye Oslo» (Bjørvika, red.anm), sier Hartwig videre.
Byantikvaren døpte hotellet

Mandag 18. mars ble Amerikalinjen offisielt åpnet av byantikvar Janne Wilberg, Hun har hatt sine diskusjoner med Petter Stordalen & co., men nå er enigheten på plass, og sammen med hotelldirektøren slo hun i skipsklokka i den nye «Haven», som en gang var en dyster parkeringsplass.
Nå er «Haven» en grønn oase midt inne i det nye hotellet.

Ikonisk bygning forvandlet til hotell
Det er ikke tilfeldig at hotellet har valgt «mennesker i bevegelse» som sitt valgspråk. Hotellet er bygget i lokalene til det tidligere cruiserederiet Det norske Amerikalinjen, en bygning som ble tegnet av de norske arkitektene Andreas Bjercke og Georg Eliassen i 1919.
Inne i hotellbygget finner du blant annet fire spisesteder og barer, og Vista -The Heritage Room, et sosialt bibliotekrom.

– Reisen er i gang
– Amerikalinjen har vært et eventyrlig prosjekt fra dag én, og det er fantastisk at reisen nå for alvor er i gang. Hotellgjester og Oslos befolkning skal få muligheten til å oppleve historien som sitter i veggene, impulser fra omgivelsene rundt oss, og et progressivt, varmt og pulserende hotell- og restauranthus, sier Hartwig.
«Det er i de tidligere lokalene til rederiet Den Norske Amerikalinje, Oslos nye boutique-hotell skal oppfylle nye reisedrømmer. Hotellet ønsker å legge til rette for en opplevelse gjestene sent vil glemme. Med sin sentrale beliggenhet, er Amerikalinjen en slags vokter av det pulserende Jernbanetorget og kun en svært kort spasertur fra opera-kvartalet Bjørvika, er hotellet det perfekte utgangspunkt for å utforske den spennende storbyen», heter det i en pressemelding fra Nordic Choice Hotels.
– Tusenvis av historier om kjærlighet, møter mellom mennesker og kulturutveksling startet i akkurat dette ikoniske bygget. Nå legger Amerikalinjen ut på en splitter ny reise, med pulserende stemning og opplevelser gjennom mat i Atlas Brasserie, jazzmusikk i Gustav og cocktails i baren Pier 42, sier eier av Nordic Hotels & Resorts, Petter A. Stordalen.

En kulinarisk reise
Hotellets førsteetasje og kjeller består av en serie av publikumsområder som både gjester og lokalbefolkning kan benytte. Men en egen inngang fra fortauet utenfor, skal Atlas, hotellets eget brasserie, blant annet servere europeiske favoritter som på hver sin måte har preget New Yorks mat-scene. Ja, for eksempel østers eller biff tartar.
Heller ikke baren har fått et tilfeldig valgt navn. Pier 42 var det første stedet håpefulle immigranter stiftet bekjentskap med i New York. I dag kan det bli det første stedet håpefulle utenlandske turister møter. Det er i hvert fall perfekte omgivelser å nyte en klassisk cocktail, som den Bourbon-infuserte «Old Fashioned», skapt ved hjelp av oppskrifter fra den tidligere barkeeperen på Den norske Amerikalinje, Kåre Breiby.
Den kulinariske reisen kan med fordel avsluttes i Gustav, en intim kjellerklubb inspirert av New Yorks jazz-scene. Den er oppkalt etter Den norske Amerikalinjes grunnlegger, Gustav Severin Henriksen, og stedet vil raskt bli kjent for sine arrangementer og konserter.
Saken fortsetter under bildet
Les portrettet med Wilhelm Hartwig i magasinet Horeca (nummer 3 2019)