Illustrasjonsfoto: Morten Holt

Nå starter fagskolen «Verdiskaping i Lokalmat»

Torsdag 8. november er det klart for åpning av det nye studiet «Verdiskaping i lokalmat» på Røros.

Publisert

Snoren klippes på Røros videregående skole kl. 13.00, og etter noen timer med innføring, informasjon og opplæring i IT-verktøy som skal brukes, blir det middag for inviterte gjester samme kveld.

«Kompetanseløft Lokalmat Reiseliv»

– Vi gleder oss til å komme skikkelig i gang med fagskolen, sier Thorleif Thorsen, og minner samtidig om at det er flere plasser ledige.

– Selv om søknadsfristen gikk ut 15. oktober, er det lokalt opptak, og etternølere kan søke helt fram til studiestart. Arbeidet med å etablere fagskoletilbudet er en del av prosjektet «Kompetanseløft Lokalmat Reiseliv» og eies av Røros og Holtålen kommuner.

Temaer

Melketeknologi, vegetabilier, konserveringsmetoder, byvandring og historien om Rørosmat er pensum for første samling, som byr på et bredt spekter av tema.

Første dag kommer universitetslektor ved NTNU, Kari Helgetun Langfoss, fra Trondheim til Røros for å forelese i melketeknologi, råstofflære og konserveringsteknologi.

Lokale lærekrefter skal også brukes på den første samlingen. Ingulf Galåen, Kristin Bendixvold og Marit Evanger fra Rørosmat skal fortelle om den lokale matsatsingen, og det blir også tid til byvandring med et lokalmatperspektiv, ledet av Amund Spangen.

«Dette er bare noe av det som skal foregå på den første samlingen. Fagplanen er innholdsrik og variert og byr på et stort mangfold av fag og tema. Det skal være en samling til før jul, de resterende samlingene skal gjennomføres etter jul og studiet avsluttes høsten 2019», heter det i en pressmelding.

«Verdiskaping i lokalmat»

Fagskoletilbudet er et yrkesrettet studietilbud som gir relevant videreutdanning for fagutdannede som arbeider innen lokalmatproduksjon. Produksjon av lokalmat er i stor grad basert på tradisjonelle produkter og erfaringsbasert kunnskap. Her må du ha kunnskap om flere områder enn bare produksjon, du må ha kunnskap om bedriftsøkonomi, og det er også en stor fordel å vite litt om hvordan de forskjellige markedene fungerer og hvilke muligheter det gir. Det er Trondheim Fagskole som står som formell eier av studiet, og på Røros er det Røros Ressurs som står ansvarlig for gjennomføring. Studiet skal utvikle produsentens kunnskap videre om bl.a. produksjonsteknikker, produksjonsplanlegging, trygg mat, økonomi, markedsføring og produktutvikling. Studiet er lagt opp som et samlingsbasert studium, og et fullført studium over ett år gir 30 fagskolepoeng. Flesteparten av samlingene vil foregå på Røros i tillegg til noe nettstøtte og undervisning på nett. Det er løpende opptaksfrist så det er fortsatt mulig å søke om opptak nå for det første kullet, søknaden fylles ut på nettsiden www.fagskole.no helt fram til studiestart 8. november, heter det i meldingen.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS