Morten Malting, direktør for mat og drikke hos Scandic Norge, har skrevet denne kronikken.

Matsvinn: Det viktigste problemet bransjen må løse

450 000 tonn. 450 000. Tonn. Det er mengden spiselig mat som kastes i Norge årlig.

Denne kronikken er skrevet av direktør for mat og drikke hos Scandic Norge, Morten Malting.

Tallet er hentet fra Matvetts kartleggingsrapport fra 2021, og omfatter norske husholdninger, jordbruket, sjømatindustrien, undervisnings- og omsorgssektoren og ikke minst mat- og serveringsbransjen.

Matsvinnet i sistnevnte bransje ble i en rapport året etter estimert til å være på 155 200 tonn. Det tilsvarer et økonomisk tap på cirka 6,9 milliarder, og et klimaavtrykk på om lag 0,5 millioner CO2-ekvivalenter.

Det viser med all tydelighet at bransjen taper store penger på maten som havner i søpla, og ikke minst at miljøet blir skadelidende.

Den internasjonale dagen mot matsvinn

Morten Malting med mikrofonen under NM i kokkekunst, som ble arrangert denne uka.
Morten Malting med mikrofonen under NM i kokkekunst, som ble arrangert denne uka.

I dag markerer vi og mange flere den internasjonale dagen mot matsvinn. Selv om dette er et arbeid som bør prioriteres hver eneste dag hele året, mener jeg denne FN-dagen er viktig for alle som både produserer, forvalter og konsumerer mat. Vi må nemlig gå sammen om å ta vare på maten vår, og trenger slike initiativ som opplyser oss, inspirerer oss og ikke minst motiverer oss til å ta i et tak.

Vi i Scandic hater å kaste mat, og som et stort selskap har vi et viktig ansvar. Vi har lenge gått i bresjen for en bærekraftig matkultur, og dette kommer til uttrykk på mange områder. Gjennom bransjesamarbeidet KuttMatsvinn Servering, har vi forpliktet oss til å halvere matsvinnet innen 2030 - i tråd med FNs målsetning. Det ligger vi godt an til å klare, med drøyt 40 prosent reduksjon så langt.

Vellykket bransjesamarbeid

Videre er det mange grunner til at vi har lykkes, i tillegg til at vi er del av et bransjesamarbeid som er med på å drive arbeidet fremover.

* Vi formidler overskuddsmat gjennom et tett samarbeid med Too Good To Go, og har pr. i dag reddet mer enn 400 000 porsjoner mat i samarbeid med dem. Dette tilsvarer et potensielt klimaavtrykk tilsvarende 188 flygninger jorden rundt og 10,4 år i en varm dusj.

* Vi er eneste svanesertifiserte hotellkjede i Norge, og må innfri strenge krav til arbeidet med matsvinn for å beholde sertifiseringen.

* Vi har dyktige kokker som er eksperter på å utnytte overskuddsmat og forvandle dem til nye, velsmakende retter.

* Vi har en Never Waste List", som sier at på våre hoteller er det aldri lov å kaste kokte egg, oppskåret frukt og bacon.

* Vi har implementert moderne programvare i "Smart Kitchen", som gir oss enda bedre forutsetninger for å måle svinnet og motivere oss til å ta ytterligere steg.

* Vi kommuniserer aktivt med gjestene våre gjennom skilting og informasjon i frokostbuffeten.

* Vi setter frem mindre tallerkener og skifter ut maten i buffeten oftere. På denne måten reduserer vi svinnet, samtidig som maten holder seg enda freshere.

Utnytter råvarene

Og ikke minst har vi etablert en kultur i Scandic, der vi gjør alt vi kan for å utnytte råvarene våre, og sørge for at maten ikke havner i søpla. Maten skal nemlig forvaltes på en ansvarlig måte, med respekt og kjærlighet.

For selskaper som lever av profitt, er det en stor økonomisk oppside i å jobbe med matsvinnet. Men den oppsiden er ikke i nærheten av så stor som den som angår oss alle: Ved å redusere matsvinnet, reduserer vi nemlig både fattigdom og sult, i tillegg til at vi bidrar til å bekjempe klimaendringene.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS