Arne Brimi. (Foto: Morten Holt)

Vil øke rekrutteringen til kokkefaget

16. og 17. november arrangeres konferansen «Kokken og reiselivet» i Lom - med mange kjente ansikt til stede. Målet er å øke rekrutteringen til kokkefaget.

Publisert

Konferansen har som mål å samle aktører for å finne ut hvordan utdanningsinstitusjoner og utdanningspolitikk sammen med reiselivsnæringen skal kunne sikre kompetansebehovet for kokker i framtida.

Bjørg Aaseng Vole, daglig leder i Opplæringskontoret Brimi-kjøken.

Med søkelys på rekruttering

– I sommer har det vært mange turister både i Nord-Gudbrandsdalen og andre plasser i landet, men nå er det viktig at vi ikke hviler på laurbærene, men tenker framover, seier Bjørg Aaseng Vole, daglig leder i Opplæringskontoret Brimi-kjøken, som er initiativtaker til konferansen.

Renee Fagerhøi, som vant Top Chef tidligere i år,  kommer for fortelle om sin kjærlighet til kokkeyrket under konferansen i Lom. (Foto: Arkiv)

– Vi ser utfordringer i rekrutteringen til kokkefaget, og ved å invitere til en to dagers konferanse, der vi samler både reiselivsbedrifter, politikarer, opplæringsinstitusjoner og kokker, håper vi sammen å legge en plan for å øke rekrutteringen til kokkefaget. Det er viktig å vise fram både at kokkeyrket er et spennende karrierevalg og at Nord-Gudbrandsdalen er en fantastisk arbeidsplass for de som velger å utdanne seg som kokk.

Harald Osa kommer. (Foto: Morten Holt)

Mange kjente ansikt

Vole kan skilte med mange kjente navn når konferansen dras i gang denne uka.

Kristin Krohn Devold kommer. (Foto: Morten Holt)

– Arne Brimi kommer selvfølgelig, han er en av initiativtakerne bak Opplæringskontoret Brimi-kjøken, og han ser hvor viktig det er med rekrutteringen. Ordfører i Lom, Bjarne Eiold Holø ønsker velkommen, og deretter kommer de på løpende bånd; kokkene Harald Osa, Renee Fagerhøi og Frode Selvaag, Kristin Krohn Devold frå NHO Reiseliv, Dag Olav Koppervik fra Innovasjon Norge og Jane Haave fra Oppland Fylkeskommune kommer med tall og fakta – og synspunkter.

Einar Gelius, sogneprest i Lom, står for åpningen av andre dag, der Marianne Stensgård, næringsaktør og initiativtaker fra Skjåk, forteller om Gudbrandsdalsmat. Ingunn Nyhus Solli, lærer i mat og helse på Otta ungdomsskole, orienterer om kokkekamp i Nord-Gudbrandsdal, Kari Lund, vertinne på Bessheim Fjellstue, kommer med refleksjoner rundt fjellstua som lærebedrift, Audun Moksnes, lærer i restaurant og matfag, vil sammen med Ryfylkekokken Frode Selvaag fortelle litt om hverdagen på Karmsund vidaregående skole.

Videre vil Kenneth Nordahl-Pedersen, markedsføringskonsulent i Nasjonalparkriket Reiseliv, fokusere på mat som markedsføringsverktøy for reiselivet.

Arne Brimi. (Foto: Morten Holt)

Yngve Eek Ottesen vil som programleder og konferansier binde det hele sammen, for så å oppsummere det hele til slutt.

Matgalla

– Det blir også et eget kveldsarrangementet på Utgard i Lom, som vi har kalt Matgalla. Her vil det i tillegg til et rikelig middagsmåltid, bli presentasjon av prisbelønte oster, øl og vin – der programleder Pål Espen Kilstad byr på seg sjølv i ulike roller. Han er blant annet kjent for sin Arne Brimi-parodi «Bjarne Rimi», forteller Aaseng Vole.

Aperitiffen blir servert på Norsk Fjellsenter; med omvising og kulturelt innslag ved Even Luseter.

Viktig samarbeid

Konferansen arrangeres av Opplæringskontoret Brimi-kjøken i samarbeid med Lærlingkontoret Gudbrandsdalen, Gudbrandsdalsmat, Nasjonalparkriket Reiseliv, Regionrådet Nord-Gudbrandsdal og Oppland Fylkeskommune.

– Det er gledelig å se en så bred interesse for kokkefaget, fra både reiselivet, opplæringsinstitusjoner, fagmiljø og det offentlige. Det er viktig for å sikre framtidig rekruttering til et av de viktigste yrkene i Norge, sier Vole, samtidig som hun oppfordrer flest mulig til å ta turen til Lom 16. og 17. november.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Powered by Labrador CMS