
Klart for NM i kokkekunst
Onsdag 14. og torsdag 15. september avgjøres det hvem som vinner kongepokalen (Hans Majestet Kongens Pokal) i 2016-utgaven av NM i kokkekunst.
Årets NM finner sted i Trondheim, og dette er deltakerne som skal i aksjon de to dagene. NKL er som alltid arrangør, denne gangen i samarbeid med Trondheim Kokkenes Mesterlaug.
NM for servitører arrangeres parallelt, men dette har vi dessverre ikke fått eller funnet noen informasjon om.
Årets deltakere
Dette er de 10 deltakerne i NM i kokkekunst 2016. Fjorårsvinneren Kåre André Hjartholm var først blant deltakerne, men på de siste listene er han ikke lenger med.
Lukasz Brekke (Bryggeriet restaurant, Bergen)
Theodor Breyholtz Ulstein (Restaurant 1877, Bergen)
Øyvind Bøe Dalelv (Statholdergaarden, Oslo)
Marius Dragsten Kjeldsrud
Runar Helgeland (Spiseriet, Stavanger)
Lene Rabben Kjøde (Brasserie Blanche)
Frida Netland Berge (Vaaghals, Oslo)
Inge Marelius Olsen (Hoftepluss, Alta)
Daniel Rosvold (Soria Moria Hotell og konferansesenter, Oslo)
Martin Trana Flak (Scandic Nidelven, Trondheim)
Les også: Dette er deltakerne i NM i kokkekunst 2016
Juryen
Dette er juryen i NM i kokkekunst 2016:
Hoveddommer Per Mandrup (Danmark/WACS Culinary)
Smaksdommer Jan Kåre Johansen (Kokkenes Mesterlaug Nord Trøndelag)
Smaksdommer Espen Aunaas (Trondheim Kokkenes Mesterlaug)
Smaksdommer Kristine Øvrebø (Bergen Kokkenes Mesterlaug)
Smaksdommer Jørn Lie (Kokkenes Mesterlaug Oslo)
Plassdommer Anne Dorthe Magnus Ask (Kokkenes Mesterlaug Rogaland)
Bankett på Scandic Nidelven
Trekning av kjøkken for de 10 finalistene er på tirsdag kveld 13. september.
5 av deltakerne skal konkurrere onsdag 14. september, mens de neste fem skal konkurrere torsdag 15. september. Under banketten på Scandic Nidelven torsdag kveld vil det bli offentligjort hvem som får med seg kongepokalen hjem.
Dette er årets oppgave (sakset fra NKL.no)
NM-konkurransen: Deltakerne skal komponere en 3-retters meny til 12 personer av årets utvalgte råvarer.
Forrett: Vegtar forrett (Lacto ovo-Meieri og egg kan benyttes). Skal bestå av perlepotet levert fra Frosta Øko Gulrot, levert fra Frosta Økologisk Brie fra Dovre.
Hovedrett: Skal bestå av minst 60 prosent svinecarre-stykke med 6 ben (ikke pusset) fra Innherred (epd 4475273). Hver deltaker mottar tre stk carre ved konkurransestart. Som garnityr skal minst én av grønnsakene, purreløk og beter benyttes.
Dessert: Sjokolade Valrhonas nyeste Fairtrade/Øko sjokolade av det mørke slaget Acaoba 60 % sammen med bringebær og jordbær fra Bama.
Alle deltakere sørger selv for sine råvarer utover hovedråvarene som er oppsatt i oppgaven. Hovedråvarene deles ut konkurransedag, da med lik mengde til den enkelte deltaker.
Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)
Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her
Disse har vunnet NM i kokkekunst
Vinneren av NM i kokkekunst vil føye seg inn i en celeber rekke med vinnere av NM. Under kan du se alle vinnerne i NM fra 1990 til 2015.
1990: Bent Stiansen
1991: Odd Ivar Solvold
1992: Palle Jørgensen
1993: Odd Ivar Solvold
1994: Odd Ivar Solvold
1995: Trond Moi
1996: Trond Moi
1997: Trond Moi
1998: Beathe Hals
1999: Tommy Østhagen
2000: Erling Sundal
2001: Ole Erik Løkken
2002: Roger Malmin
2003: Geir Skeie
2004: Bjørn Cameron Alexander
2005: Erling Sundal
2006: Gunnar Hvarnes
2007: Gunnar Hvarnes
2008: Alexander Østli Berg
2009: Halvar Ellingsen
2010: Ørjan Johannessen
2011: Christian André Pettersen
2012: Thomas Johansen Borgan
2013: Fredrik Log
2014: Christian André Pettersen
2015: Kåre-André Hjartholm
2016: ?
Norges Kokkemesteres Landsforening (NKL)
Norges Kokkemesteres Landsforening (NKL) er en nasjonal organisasjon som har til formål å fremme kokkefaget.
Norges Kokkemesteres Landsforening ble etablert i 1954. Frem til 1996 ble foreningen drevet gjennom tillitsverv og på dugnadsbasis.
I 1996 etablerte Norges Kokkemesteres Landsforening et eget kontor med en daglig leder til å administrere driften.
Norges Kokkemesteres Landsforening består av 21 laug fordelt over hele landet. Antall medlemmer i de forskjellige laug varierer veldig fra det minste lauget med åtte medlemmer til de større laugene med opptil 190 medlemmer.
Aktiviteten i laugene er veldig stor, og de fleste laug har sine egne årlige arrangementer, enten alene eller sammen med NKL. Av de største og mest besøkte arrangementene finner vi NM i kokkekunst og Norgescup for kokk- og servitørlærlinger.