Marius Martinsen og Elise Bratteng Rønning driver Til Elise fra Marius i Utskarpen i Nordland. (Foto: Morten Holt)

Til Elise fra Marius – en matdestinasjon i nord

Det gamle nordlandshuset på Utskarpen Gård er blitt omgjort til en restaurant med panoramautsikt. Allerede etter to års drift regnes Til Elise fra Marius som dag en av de beste restaurantene nord for Trondheim.

Publisert
Gründerne i restauranten, der du har panoramautsikt utover fjorden. (Foto: Morten Holt)

her– Vi har mål om å være helt i den nasjonale toppklassen, sier Elise B. Rønning (34) og Marius Martinsen (35), begge kokker med landslagsbakgrunn. Før de startet sitt eget, arbeidet begge ved Kulinarisk Akademi i Oslo.

Gründerne har investert et sted mellom 13 og 14 millioner kroner i drømmedestinasjonen like ved fjorden.

En matdestinasjon

– Vi ønsker at stedet vårt skal være en matdestinasjon, sier Marius Martinsen. (Foto: Morten Holt)

Utskarpen er definitivt ikke verdens navle. Det lille tettstedet ligger en 30 minutters kjøretur vestover fra Mo i Rana (E6) og tre kilometer øst for den populære kystriksveien (RV 17).

– Vi ønsker at stedet vårt skal være en matdestinasjon, påpeker Marius Martinsen.

En matdestinasjon der det må bookes på forhånd. Det er ikke mulig med «dropinn».

– Det har blitt litt vår greie. Vi ønsker ikke de gjestene som skal ha billigst mulig mat og et glass vann. De gjestene vi vil ha hit, er dem som har planlagt å komme hit – i første rekke for å nyte et bedre måltid, sier de to.

Rom i andre etasje

Restaurant- og overnattingsstedet sett fra sjøsiden. Drivhuset (til venstre) står nå ferdig. (Foto: Morten Holt)

Men det er også muligheter for overnatting. I andre etasje i det gamle nordlandshuset er det etablert seks dobbeltrom og et familierom for dem som også ønsker å tilbringe natten i Utskarpen.

– Dere har begge hatt deres virke i Oslo. Hvorfor akkurat Utskarpen?

– Jeg er oppvokst opp bare noen få kilometer herfra, svarer Elise Bratteng Rønning raskt.

– Jeg flyttet herfra som 16-åring, men har alltid hatt en drøm om å starte noe eget i hjembygda. Da jeg traff Marius, og han tente på ideen, gikk vi i gang med planleggingen. Vi kjøpte stedet i 2015, og brukte tre år på planlegging, riving og oppbygging, forteller Bratteng Rønning, som hadde en lederstilling hos Kulinarisk Akademi i Oslo før hun vendte snuten hjemover igjen.

1400 mål

Til Elise fra Marius i Utskarpen. (Foto: Morten Holt)

De kjøpte en gård med en forfallen hovedbygning (med historie tilbake til midten av 1800-tallet), stor låve og flere andre tilhørende bygninger. Totalt har gården et areal på 1400 mål. Deler er allerede utnyttet. En ny sti ned til fjorden, der det er strand og ny gapahuk, er allerede på plass.

Nå jobber paret aktivt med å merke og markedsføre turstier i området – for å også trekke til seg turistene som vil oppi fjellet (til for eksempel Tortenviktind, 1027 moh., en av toppene i området med flottest utsikt) eller på tur ved fjorden.

– Vi ser et stort potensial her, og ønsker å utvikle Utskarpen og området rundt, sier de to.

Rekrutterer lokalt

Restauranten. (Foto: Morten Holt)

– Samtidig arbeider vi kontinuerlig med å spisse produktet Til Elise fra Marius, forteller gründerne.

Det første året jobbet de to «døgnet rundt» selv for, men skjønte at det ikke var veien å gå. Nå er det flere ansatte, inkludert lokalrekrutterte lærlinger, noe som også trengs når paret blir foreldre denne høsten.

Også råvarene hentes lokalt – så langt det lar seg gjøre. De har et nært samarbeid med Sletten gård like i nærheten. Den drives av Elises søster Solveig Rønning og hennes mann Geir Ove Bentsen.

– Vårt konsept fra beite til bord innebærer at råvarene skal ha kortest mulig vei fra sitt naturlige opphav og frem til oss – og til våre gjester, legger de to til.

Kortest mulig vei til bordet

«Fra beite til bord»: Nede ved gapahuken ved fjorden beiter nordnorsk urfe. (Foto: Morten Holt)

– Vi kjøper det meste av kjøtt fra dem. Ellers holder vi jo til midt i matfatet, så tilgangen er veldig god. Med tilhold nær havet blir det mye sjømat, og kamskjellene fra havet her er jo «verdens beste». Det er heller ikke langt til fjellvann med nydelig røye. Dessuten er vi godt i gang med å opparbeide vår egen grønnsaks- og urtehage med drivhus. Vår grunntanke for driften er kortest vei mulig vei til restaurantbordet, og alle menyene våre baseres på konseptet «Fra beite til bord», forteller Bratteng Rønning.

– Vi skal lage god norsk mat, med lokale produkter. Men jeg ønsker ikke å «låse meg». Ha jeg lyst til å lage en rett med avokado, så gjør jeg det, legger Martinsen til.

– Navnet på stedet. Forklar.

– Det er enkelt. Du drar til Elise, som er daglig leder, der du får mat, laget av Marius, svarer de to med et smil.

Måtte stenge i 11 uker

Det gamle nordlandshuset på Utskarpen Gård er blitt omgjort til en restaurant med panoramautsikt. (Foto: Morten Holt)

– Hva med koronapandemien. Hvordan har den påvirket driften?

– 2020 blir et blir et tungt år. Vi måtte stenge helt i 11 uker, og er langt bakpå, selv om det har vært en svært god sommer. Men vi brukte «koronatiden» godt – til å oppgradere stedet enda mer. Blant annet er den store låven nå tilrettelagt for større selskaper – opp mot 80 personer, forteller Elise og Marius. Den ble tatt i bruk denne sommeren.

Les mye mer i magasinet Horeca (nummer 4 2020, som hadde utgivelse i september)

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS