Mathew Leong (til venstre) fra Singapore er kjøkkensjef hos Re-Naa. Her sammen med Sven Erik Renaa.
Sven Erik Renaa sammen med Mathew Leong (til venstre) fra Singapore er kjøkkensjef hos Re-Naa. I kveld ble det kjent at restauranten nå har TRE stjerner i Michelin-guiden

Tre stjerner til Re-Naa, to til Kontrast

Han har drømt om det, men ikke trodd at det var mulig. Men i kveld kom den tredje stjernen til Sven Erik Renaa og Re-Naa i Stavanger. I tillegg fikk Norge en ny restaurant med to stjerner, Kontrast, samt tre nye stjernerestauranter.

Får Torill og Sven Erik Renaa den tredje stjernen i 2023?
Torill og Sven Erik Renaa fikk den tredje stjernen for Re-Naa! her jubler de etter at det ble to i Trondheim i 2020.

 – Jo da, jeg har nok drømt om den tredje stjernen, men den var absolutt ikke forventet, sier Sven Erik Renaa, som tok imot stjernene sammen med kona Torill i Helsinki mandag kveld.

I desember i fjor var tittelen i Horeca/Horecanytt.no «På vei mot den tredje stjernen?». Den saken kan du lese her

Takket alle ansatte

Full fart i det åpne kjøkkenet hos Re-Naa da Horeca/Horecanytt.no besøkte restauranten høsten 2023.
Full fart i det åpne kjøkkenet hos Re-Naa da Horeca/Horecanytt.no besøkte restauranten høsten 2023.

I 2016 ble restauranten den første utenfor Oslo som fikk en stjerne. I 2018 ble den flyttet til lokalene under Eilert Smith Hotel. To år senere, i 2020, ble den den første utenfor hovedstaden som fikk to stjerner.

– I år ble vi også den første restauranten utenfor Oslo som har klart å få tre stjerner. Det er helt fantastisk, sa Sven Erik Renaa fra scenen i Helsinki.

Der takket han også alle de ansatte som jobber og har jobbet i Re-Naa-systemet.

– De gjør en fantastisk jobb. Uten dem hadde vi ikke hatt noen sjanse til å hente tre stjerner. I kveld kan det feires hjemme i Stavanger, og vi skal nok spandere på oss en Champagne her i Finland i kveld også, sa Renaa.

LES OGSÅ: DETTE ER ALLE DE 54 NORSKE RESTAURANTENE SOM ER LISTET I MICHELIN-GUIDEN I 2024

To stjerner til Kontrast

Kontrast har nå to stjerner i Michelin-guiden.

Etter mange år med en stjerne, ble kjøkkensjef Mikael Svensson og Kontrast belønnet med to stjerner i Michelin Guide Nordic Countries 2024.

Restaurant Kontrast holder til på Vulkan, like ved Mathallen i Oslo, og har hatt en stjerne i Michelin-guiden i en årrekke.

I tillegg fikk restauranten også en grønn stjerne, så det ble en stor kveld for Mikael Svensson & co.

Tre nye stjernerestauranter

Restaurant Iris i Hardangerfjorden fikk sin ventede stjerne, under ett år etter åpningen.

Ni nye nordiske restauranter fikk en stjerne i Michelin-guiden. Tre av dem holder hus i Norge.

Dette er de nye norske restaurantene med en stjerne:

Restaurant Iris, Hardangerfjorden, Rosendal

Bar Armour, Oslo

Hermetikken, Stavanger

Salmon Eye i Hardangerfjorden

Spektakulære Iris, som holder til i «Salmon Eye» i Hardangerfjorden, ble åpnet 21. juni 2023, og hanker altså allerede nå inn i sin første stjerne – anført av danske Anika Madsen.

Bar Armour ligger i Tranen-bygget i Oslo, og var tidligere en cocktailbar. Nå er den omgjort til en Michelin-restaurant, som drives av portugisiske Carlos de Medeiros.

Dessuten fikk også Hermetikken i Stavanger med kjøkkensjef Stuart Barber i spissen sin første stjerne.

Les også: Restaurant Iris åpner i juni 2023

20 norske stjernerestauranter

Sven Erik Renaa kan smile bredt etter at Re-Naa ble den andre restauranten i Norge, og den første utenfor Oslo, som har fått tre stjerner i Michelin-guiden. Det bare rundt 100 restauranter i verden som har tre stjerner.
Sven Erik Renaa kan smile bredt etter at Re-Naa ble den andre restauranten i Norge, og den første utenfor Oslo, som har fått tre stjerner i Michelin-guiden. Det bare rundt 100 restauranter i verden som har tre stjerner.

Norge har nå 20 restauranter med stjerne i Guide Michelin.

De er:

Tre stjerner

Maaemo, Oslo (også grønn stjerne)

Re-Naa, Stavanger

To stjerner

Kontrast, Oslo (ny grønn stjerne i 2024)

En stjerne

Restaurant Iris, Hardangerfjorden, Rosendal (ny)

Bar Armour, Oslo (ny)

Hermetikken, Stavanger (ny)

Stallen, Oslo (også grønn stjerne)

À L’aise, Oslo

Mon Oncle, Oslo

Restaurant K2, Stavanger (også grønn stjerne)

Savage, Oslo

Sabi Omakase, Oslo

Lysverket, Bergen

Hyde, Oslo

Hot Shop, Oslo

Fagn, Trondheim

Speilsalen, Trondheim

Sabi Omakase, Stavanger

Under, Spangereid, Lindesnes

Statholdergaarden, Oslo (for 27. året på rad).

BiB Gourmand

Frances - med kjøkkensjef Zahi Rosenstone i spissen, ble anerkjent i Michelin-guiden 2024 med Bib Gourmand.
Frances - med kjøkkensjef Zahi Rosenstone i spissen, ble anerkjent i Michelin-guiden 2024 med Bib Gourmand. Restauranten ligger i Ambassaden i Oslo.

Smalhans, Oslo

Fagn Bistro, Trondheim

Frances (Ambassaden), Oslo (ny)

The Little Pickle, Oslo (ny)

Også «Young Chef Award» til Iris og Anika Madsen

Anika Madsen, kjøkkensjef for Iris, som ble belønnet med en stjerne i Michelin-guiden, mottok også prisen Young Chef Award.
Anika Madsen, kjøkkensjef for Iris, som ble belønnet med en stjerne i Michelin-guiden, mottok også prisen Young Chef Award.

Restaurant Iris i Hardangerfjorden ble åpnet for et knapt år siden, og hentet altså sin første stjerne under et år etter åpningen.

I tillegg til stjernen, fikk også kjøkkensjef Anika Madsen tildelt prisen «Young Chef Award».

Les også: Slik endte stjerneutdelingen for Norges del i 2023

Les også: 51 norske restauranter listet i Michelin-guiden i 2023 (juni 2023)

Les også: Fant seg selv, da kom stjernen (august 2023)

Les også: Legger ned Michelin-restauranten Schlägergården (oktober 2023) 

Les også: Restaurant Under lagt ned, nytt konsept lansert (september 2023)

Guide Michelin

«Guide Michelin» gir fra én til tre stjerner til restauranter, serveringssteder og hoteller som har gjort seg fortjent til det.

Michelins anonyme inspektører, som reiser omkring og prøvespiser på restauranter og bor på hoteller, betaler alltid for mat og hotellovernatting for å bevare Guide Michelins uavhengighet, og som skal sikre at inspektørene skal få samme opplevelse som øvrige gjester.

* Tre Michelin-stjerner gis til en restaurant som det er «verdt å reise til».

* To Michelin-stjerner gis til en restaurant som det er «verdt å ta en omvei for».

* En Michelin-stjerne gis til en restaurant som er «eksepsjonelt god i sin kategori».

* Bib Gourmand gis til restauranter som serverer god mat til god pris.

* Deretter fremhevdes restauranter, som også kommer med i guiden.

Michelins forskjellige guider er tilgjengelige på nettstedet Viamichelin.com

Guiden ble lansert første gang i år 1900, og formålet har hele tiden vært å gjøre bilistenes reise enklere, mer komfortabel – og litt mer velsmakende.

– Michelins mål med å gi ut guiden var å få folk til å kjøre mer med bilene sine. Og hvordan få franskmenn til å interessere seg for bil? Jo, da kombinerer du bil og mat. Resultatet ble en guidebok til restauranter på landsbygda. Franskmennene ble mette, og Michelin solgte dekk til bileiere som slet ut dekkene på å besøke guidens anbefalte restauranter, forteller pressesjef Lotta Wrangle i Michelin i Norden.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS