Sigrid Rafaelsen fra Umami Harstad er «Årets kjøkkensjef 2024». Her sammen med president i NKL, Kyrre Dybdal.
Sigrid Rafaelsen fra Umami Harstad er «Årets kjøkkensjef 2024». Her sammen med president i NKL, Kyrre Dybdal.

Årets kjøkkensjef

Sigrid Rafaelsen fra Umami Harstad er av NKL-juryen kåret til «Årets kjøkkensjef 2024».

Hun fikk prisen på NKLs landsmøte, som denne helgen arrangeres i Tromsø.

SE ALLE VINNERNE AV ÅRETS KJØKKENSJEF SIDEN 1979 NEDERST I SAKEN

Les også: Martine Espeland er «Årets Young Chef 2024»

Les også: Kyrre Dybdal gjenvalgt som president i NKL

Les også: Lærlingekompaniet er Årets lærebedrift i kokkefaget

Les også: Kjell Engø er nytt æresmedlem i NKL

Juryens begrunnelse

Årets kjøkkensjef 2024, Sigrid Rafaelsen, sammen med sin kollega og tidligere president i NKL, Kim-Håvard Larsen.
Årets kjøkkensjef 2024, Sigrid Rafaelsen, sammen med sin kollega og tidligere president i NKL, Kim-Håvard Larsen.

Dette er juryens begrunnelse:

Rafaelsen har vokst opp på gård og har et nært forhold til mange av våre beste råvarer. Allerede som liten fikk hun delta på kjøkkenet, og gode mattradisjoner har alltid betydd mye. Etter kokkeskolen ble det læreplass langt hjemmefra, hos en av fagets absolutte mestere. Sigrid gjorde det sterkt i flere lærlingekonkurranser. Hun trivdes så godt på sin læreplass at hun tok et år ekstra i stedets konditori, og har nok ekstra sans for det søte.

Etter læretiden reiste hun tilbake til røttene, og 23 år gammel startet hun egen restaurant. Som eier og kjøkkensjef har årets prisvinner bidratt sterkt til å fremme nordnorske og lokale råvarer. Hun er opptatt av at kokkeyrket skal være godt, du skal ha en trygg jobb. Årets Kjøkkensjef er ikke opptatt av at det skal være en livsstil, derfor prøver hun i sin jobb å gjøre restauranthverdagen mer bærekraftig. Ikke bare med tanke på råvarer, men også med de ansatte.

Med en effektiv og dynamisk vaktliste jobber kokkene bare tre- og fire dager og har lange friperioder. Arbeidsmiljøet er i fokus og bidrar til en positiv relasjon mellom ledere og medarbeidere. Dette gjør at de blir værende i mange år og klarer å kombinere jobb og fritid på en måte som ikke mange andre gjør. Rafaelsen er selv forelder til to små, det går det en kule varmt noen ganger, men vedkommende mestrer dette på beste vis. Førsteklassingen elsker å være med på menysmaking, alt er spennende og skal smakes på.

På «Årets kjøkkensjefs» restaurant bryr de seg virkelig om de ansatte, og strekker seg langt for at alle skal føle seg viktige og verdsatte. Sigrid har i tillegg et brennende engasjement for lærlinger. Det vet vi siden bedriften også var nominert til «Årets lærebedrift i kokkefaget» i 2024. Virksomheten prisvinneren er medeier og jobber i, har over flere år utdannet sterke fagpersoner. Restauranten har et nært forhold til den lokale kokkeskolen og bidrar til kurs, temadager og opplæring av fremtidens faglærte kokker. Sigrid har sammen med sine kolleger høstet internasjonal oppmerksomhet både fra matmagasiner, bookingtjenester og ikke minst alle sine gjester.

«Årets kjøkkensjef» er Sigrid Rafaelsen, Umami Harstad.

Disse har blitt Årets kjøkkensjef

Her er alle de som er blitt utnevnt til Årets kjøkkensjef i NKL siden 1979. Kikker du nærmere på listen, finner du en rekke markante norske kokker.

2024: Sigrid Rafaelsen, Umami Harstad

2023: Espen Aunaas, Britannia Hotel, Trondheim

2022: Stian Haugnes, Thon Hotel Lofoten/Thon Hotel Svolvær, Svolvær

2021: Halvar Ellingsen, Kvitnes gård, Sortland

2020: Vegard Stormo, Scandic Narvik

2019: Christer Rødseth, Vaaghals og Code, Oslo

2018: Renee Fagerhøi, Bula Bistro, Trondheim

2017: Gunnar Jensen, Mathallen Tromsø

2016: Frode Selvaag, Ryfylkekokken

2015: Heidi Bjerkan, Credo, Trondheim

2014: Arnt Johannessen, Bekkjarvik Gjestgiveri

2013: Trude Norevik, Bergen

2012: Brith Bakken, Briths Matgleder, Dilling

2011: Geir Magnus Svae, Tyrifjord Hotel

2010: Lars Erik Vesterdal, Rica Nidelven, Trondheim

2009: Johnny Trasti, Sorrisniva, Alta

2008: Sven Erik Renaa, manager kokkelandslaget (senere Re-Naa)

2007: Torbjørn Forster, Statholdergaarden, Oslo

2006: Endre Ludvig Olsen, Edvard Grieg Hotel, Bergen

2005: Hanne Frosta, På Høyden, Bergen

2004: Kristoffer Hovland, Fossheim Turisthotell, Lom

2003: Roy Magne Berglund, Du Verden, Lofoten

2002: Charles Tjessem, Statoil, Rogaland

2001: Fredrik Hald, Lucullus, Hotel Neptun, Bergen

2000: Atle Bjøringsøy, Hotel Britannia, Trondheim

1999: Terje Ness, Bagatelle, Oslo

1998: Josef Schreiner, Hotel City, Fredrikstad

1997: Lars Barmen, Hotel Continental, Oslo

1996: Trond Moi, Bølgen & Moi, Oslo

1995: Odd Ivar Solvold, Ludls, Sandefjord

1994: Jan-Arne Hove, Rica Parken, Ålesund

1993: Bent Stiansen, 5 Stuer, Oslo

1992: Harald Brox, SAS Royal Hotel, Tromsø

1991: Lasse Pallessen, Hotel Residence, Sandnes

1990: Freddie Nielsen, D’Artgagnan, Oslo

1989: Hans Robert Bruun, Hotel Continental, Oslo

1988: Henning Stordal, Stefanhotellet, Oslo

1987: Lars Erik Underthun, Carte Blanche, Smestad Hotell, Oslo

1986: Harald Osa, Jans Mat- og Vinhus, Stavanger

1985: Arvid Skogseth, Bryggen, Stuene ved Gamle bybro, Trondheim

1984: Arne Brimi, Fossheim Turisthotell, Lom

1983: Eyvind Hellstrøm, Bagatelle, Oslo

1982: Magne Bjørdal, Parken Hotell, Ålesund

1981: Willy Wyssenbach, Hotel Continental, Oslo

1980: Edgar Ludl, Park Hotel, Sandefjord

1979: Alfred Springer, Grand Hotel, Oslo

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS