Nordland fylkeskommunes nykomlingspris til Elise Bratteng Rønning, som startet Til Elise fra Marius sammen med Marius Martinsen (til venstre). (Foto: Til Elise fra Marius)

Nordland hedret Elise Bratteng Rønning

Elise Bratteng Rønning (33) var en solstråle en svært viktig brikke for Kulinarisk Akademi i Oslo. Men så ville hun hjem – til Nordland, og etablerte «Til Elise – fra Marius». Nå er hun hedret med Nordland fylkeskommunes «Nykomlingspris».

Publisert

– Dette er helt makalaust, sa Elise Bratteng Rønning da hun mottok prisen.

Hun vokste opp på Helgeland, men flyttet hjemmefra da hun var 16 år. Men hun har alltid hatt en drøm om å returnere til sine røtter, noe hun gjorde med Til Elise fra Marius.

Marius Martinsen og Elise Bratteng Rønning driver «Til Elise – fra Marius». (Foto: «Til Elise – fra Marius»)

Starten på et livsverk

I 2015 kjøpte Bratteng Rønning og hennes samboer en gård på Helgelandskysten. Dette var starten på et livsverk. Målet var å utvikle en matdestinasjon der søkelyset er satt på tett og langsiktig samarbeid med bonden. De renoverte det gamle småbruket, som ikke var drivverdig i seg selv, til en kombinasjon av restaurant, selskapslokale, konferansesenter og overnattingssted.

– Årets vinner av nykomlingsprisen har i mange år hatt et ønske om å etablere seg på hjemstedet sitt på Helgeland, og samtidig skape en destinasjon hvor hun og samboeren kan vise hele verden naturen, råvarene og maten som Helgeland har å by på, heter det i jurybegrunnelsen.

Takker hele bygda

– Det er kjempeflott å få en slik pris. Jeg må få takke bygda Utskarpen for all støtten vi har fått, og i tillegg bøndene og norske produsenter. Og så må jeg selvsagt takke min største fan, sier Elise Bratteng Rønning til Rana.no.

Det dreier seg om samboer og medgründer Marius Martinsen.

Hun mottok prisen utdeling på fylkestingsmøte på Scandic Meyergården Hotel i Mo i Rana.

Les mer om oppstarten av Til Elise fra Marius her (publisert april 2018)

Læretid på Britannia

Etter lærlingtid Britannia Hotel i Trondheim, og deretter medlem på det norske kokkelandslaget, som ble avsluttet med gull i OL i 2008, flyttet prisvinneren til Sveits for videre utdanning.

Der lærte hun om hotelldrift på Ecole Hotelier de Lausanne. Etter endt utdanning og ulike stopp på veien, ved blant annet Bekkjarvik Gjestgiveri, ble det vinkelnerutdanning i Oslo. Deretter jobbet hun hos Kulinarisk Akademi, først som prosjektleder med åpning av avdeling i Mathallen, og deretter som assisterende daglig leder.

Sommeren 2018 åpnet den nye mat- og overnattingsdestinasjonen. I bygda får gjestene et innblikk i norsk dyrevelferd og moderne gårdsdrift, samtidig som de får nyte spennende mat laget på det aller beste fra naturens spiskammer, skriver Rana.no.

De beste råvarene

Bratteng Rønning mener ekte matopplevelser handler om de beste råvarene, hvordan de skapes, hvor man kan finne dem og hvordan de tilberedes. Destinasjonen har fokus på bærekraft og lokale leverandører gjennom konseptet «Fra beite til bord»».

Konseptet handler ikke bare om dyrene som beiter, men om mat fra skogen, havet, jorda og gården. Råvarene skal ha kortest mulig vei fra sitt naturlige opphav og fram til destinasjonen – og til gjestene. Konseptet er blitt til en fantastisk ny «matdestinasjon» på Helgeland, en destinasjon i nasjonal toppklasse. Folk reiser langt for å spise på gården, og etableringen har gitt nytt liv til bygda, som ligger mellom Mo i Rana og Nesna.

Samarbeid med lokale produsenter

«Prisvinneren er svært opptatt av å bringe gjesten og matopplevelsen til råvarene, og ikke omvendt. Gjestene skal være der det skjer. For å sikre at konseptet «fra beite til bord» skal fungere i praksis, har paret inngått et tett samarbeid med lokale bønder og produsenter. Den største samarbeidspartneren er en gård som leverer først og fremst melk og kjøtt. Noen av dyrene på gården kan gjestene oppleve glade og beitende utenfor, da gården er lokalisert i nærheten. Med flere lokalprodusenter med på laget er forholdene lagt til rette for smakfulle og spennende matopplevelser. Med unik nordnorsk natur og en ekstraordinær bygdekultur, kan gjestene glede seg til en helt særegen mat- og overnattingsopplevelse. Per i dag har destinasjonen overnattingskapasitet på 16 personer fordelt på sju rom. De har matbar og storstue til selskap, feiringer og bryllup, møteromsfasiliteter for bedriftsmarkedet og låve til større arrangement på sommerstid», heter det i jurybegrunnelsen

Fremhever kvinnelige etablerere

Det er det 15. året «Næringsprisen for kvinner» i Nordland deles ut. Gjennom prisen vil Nordland fylkeskommune framheve kvinnelige etablerere og oppmuntre til entreprenørskap blant kvinner. Målet er at flere kvinner etablerer bedrifter og skaper arbeidsplasser i Nordland. Gjennom utmerkelsen vil Nordland fylkeskommune sette fokus på dyktige kvinner som realiserer drømmer, inspirerer og motiverer andre, skriver Rana.no.

Prissetter unge kvinner

Næringsprisen er delt i to; næringsprisen og nykomlingsprisen.

Næringsprisen skal gå til kvinner som gjennom sin bedriftsetablering har utmerket seg som nyskapende, utradisjonelle og spenstige. Bedriften skal være økonomisk solid, bærekraftig og ha hatt positive effekter på samfunnet lokalt eller regionalt.

Nykomlingsprisen skal gå til kvinner under 35 år, som har etablert bedrift i eget lokalsamfunn i løpet av de siste tre årene.

Les hele saken på Ranano.no

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS