André Larsen, til daglig kokk på Thon Hotel Lofoten, er Årets sjømatkokk 2106. Her sammen med commis/assistent Jon Erlend Matre. (Foto: Årets Sjømatkokk)
André Larsen, til daglig kokk på Thon Hotel Lofoten, er Årets sjømatkokk 2106. Her sammen med commis/assistent Jon Erlend Matre. (Foto: Årets Sjømatkokk)

Lofoten-kokk til topps i Årets sjømatkokk

André Larsen, som til daglig er kokk på Thon Hotel Lofoten i Svolvær, vant i dag Årets Sjømatkokk 2016 i Bergen.

Publisert
Vinneren André Larsen (til venstre).  Videre Anders Sletten, Sebastian Schlawicke og Kim Andrè Samnøen. (Foto: Årets Sjømatkokk)
Vinneren André Larsen (til venstre).  Videre Anders Sletten, Sebastian Schlawicke og Kim Andrè Samnøen. (Foto: Årets Sjømatkokk)

Det ble delt andreplass mellom Sebastian Schlawincke (Matboden Fisketorget i Stavanger) og Anders Sletten (Hoelstuen Restaurant i Harstad). På den neste plassen endte Kim Andrè Samnøen (Biologen Akvariet i Bergen).

André Larsen er Årets Sjømatkokk 2016. (Foto: Årets Sjømatkokk)
André Larsen er Årets Sjømatkokk 2016. (Foto: Årets Sjømatkokk)

– Veier utrolig tungt for meg, sier vinneren

– Dette er kjempestas og veier utrolig tungt for meg som kokk, utbrøt en lykkelig vinner etter dagens seier.

– En god plan, et godt treningsopplegg og motivasjon fra venner og kolleger på Thon Hotel Lofoten, ble ifølge Andrè Larsen oppskriften på seieren.

Larsen vant med retten Tørrfisk Lofoten, fritert tørrfisk med blant annet kamskjell, og tang. Som ingredienser brukte han også blant annet Lofotpils, øl fra bryggeriet like ved Thon Hotel Lofoten i Svolvær og røkt steinfjording-ost fra Lofoten Gårdsysteri.

André Larsen og commis Jon Erlend Matre kan juble etter seieren i Årets Sjømatkokk. (Foto: Årets Sjømatkokk)
André Larsen og commis Jon Erlend Matre kan juble etter seieren i Årets Sjømatkokk. (Foto: Årets Sjømatkokk)

Se vinnerretten lengre ned i saken.

– Gjennomtenkte og smakfulle retter

Konkurransen bar preg av et meget høyt nivå blant deltakerne. Ifølge hoveddommer Christopher Haatuft, skilte vinneren seg spesielt ut på teknikk og smak.

Årets Sjømatkokk ble som alltid arrangert i Bergen. (Foto: Årets Sjømatkokk)
Årets Sjømatkokk ble som alltid arrangert i Bergen. (Foto: Årets Sjømatkokk)

– Tørrfisk-hovedretten fremhevet råvaren på en perfekt måte og smakte rett og slett veldig godt! Han lot seg dessuten imponere over vinnerens evne til å presentere så gjennomtenkte og smakfulle retter basert på et svært krevende råvareutvalg i overraskelseskurven, uttaler Haatuft.

Dommerpanelet bestod av hoveddommer Christopher Haatuft, smaksdommerne Ingvild Skorpen Bøge, Per Christian Valland og plassdommerne Christine Jetmundsen og Erich Heigl.

Tørrfisk var hovedråvare

Årets finale ble arrangert under Hansadagene i Bergen. Hovedråvaren for konkurransen var tørrfisk og hvor hovedretten skulle bestå av minst 60 prosent tørrfisk.

I tillegg fikk finalistene utdelt hver sin overraskelseskurv med råvarer som besto av sild, boknafisk, sandskjell og o-skjell.

Av dette skulle deltakerne lage to fingerretter/småretter.

Arrangert for 13. gang

Årets Sjømatkokk ble arrangert for 13. gang og foregikk under Hansadagene i Bergen. Konkurransen gjennomføres i samarbeid mellom Bergen Kokkenes Mesterlaug og Matarena AS.

Vinneren mottok en sjekk fra Sparebank 1 SR-Bank på 15 000 kroner, samt fiskespade fra Theodor Olsen Sølvverksted.

Årets Sjømatkokk 2007-2016

Disse har vunnet de 10 siste utgavene av Årets Sjømatkokk.

2007: Torstein Sperre, Neptun Restauranter, Bergen

2008: Øystein Vallestad Næss, Jacobs Bar og kjøkken, Bergen

2009: Christer Foldnes, Søtt + Salt, Bergen

2010: Petter Beyer, Jacobs Apartments, Bergen

2011: Thomas Johansen Borgan, Rica Bakklandet, Trondheim

"Tørrfisk Lofoten", signert André Larsen. (Foto: Årets Sjømatkokk)
"Tørrfisk Lofoten", signert André Larsen. (Foto: Årets Sjømatkokk)

2012: Kåre André Hjartholm, Brygga 11, Sandefjord

2013: Christian André Pettersen Spiseriet, Stavanger

2014: Odd Ivar Jørgensen, Rica Nidelven, Trondheim

2015: Thomas Faa, Charles & De, Sandnes

2016: André Larsen, Thon Hotel Lofoten

Vinnerretten André Larsen (Thon Hotel Lofoten)

Tørrfisk Lofoten

* Fritert tørrfisk med kamskjell, urter og tang

* Blomkål i variasjoner

* Eple og agurk

* Kål med rabarbra og purre

* Purre med aske

* Kremet blåskjellsaus med brønnkarseolje

* Brønnkarse og fattigmannspepper

* Byggrynsrisotto på Lofotpils og røkt Steinfjording-ost fra Lofoten Gårdsysteri.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Powered by Labrador CMS