Illustrasjonsfoto: Too Good To Go/Jan-Philipp Winkler/Lisa Wartzack

1,5 millioner poser med mat unngikk å ende som svinn i 2020

Det ble solgt 1,5 millioner poser med overskuddsmat gjennom Too Good To Go-appen i Norge i 2020. Det tilsvarer 1500 tonn matavfall og varer for 200 millioner kroner.

Til sammenligning ble det solgt 1,3 millioner poser med mat gjennom appen i Norge i 2019, 840 000 i 2018 og 413 000 i 2017.

Fjorårets overskuddsvarer har en estimert verdi på 198 millioner kroner*. Miljøbesparelsene tilsvarer 1500 tonn matavfall** eller 3750 tonn CO2-ekvivalenter***

Rekordhøy interesse

Illustrasjonsfoto: To Good To Go

– Det er fantastisk å se innsatsen som butikkene og folk flest gjør for å unngå at fullt spiselig, god mat ender som svinn. Dette har både miljømessige og økonomiske fordeler, sier daglig leder i Too Good To Go Norge, Ann-Kristin Raknes Pfründer, i en pressemelding.

Per fylke – antall solgte poser med overskuddsmat i 2020

Agder: 111.661

Innlandet: 47.961

Møre og Romsdal: 49.859

Nordland: 54.052

Oslo: 392.494

Rogaland: 121.014

Vestfold og Telemark: 88.686

Troms og Finnmark: 34.923

Trøndelag: 97.958

Vestland: 191.068

Viken: 312.292

Svalbard: 61

TOTALT: 1.502.029

Kilde: Too Good To Go. F.o.m 1. januar t.o.m 15. desember 2020.

– Det ble reddet rekordmye mat i 2020, noe som har flere årsaker. Vi opplever en stor økning i antall brukere. I tillegg har vi fått flere samarbeidspartnere, slik at man kan kjøpe flere dagligvarer gjennom appen, for eksempel. Koronakrisen har påvirket samarbeidspartnerne vår ulikt, men dagligvarebransjen og en del bakerier er blant dem som opplever gode tider, og det gjenspeiles i appen, sier hun.

260 000 nye brukere

Videre har Too Good To Go registrert 260.000 nye nedlastinger av appen det siste året. Selskapet har nå 1,2 millioner brukere i Norge.

– Interesseøkningen kan også ha sammenheng med at vi har vært mer hjemme det siste året og vært mer opptatt av matlaging og det å bruke opp rester. Undersøkelser som Norstat har gjort for oss tyder dessuten på at noen kaster mindre mat nå, blant annet fordi de planlegger innkjøpene bedre og ønsker å spare penger, sier hun.

Vil skape engasjement

Én tredjedel av maten som produseres på verdensbasis blir aldri spist, og i Norge ender minst 417 000 tonn mat som svinn hvert år, ifølge tall fra Matvett og NORSUS.

Norge har et mål om å halvere matsvinnet sitt innen 2030, i tråd med FNs bærekraftmål.

– Til tross for gode tiltak som nedprising av datovarer og økt fokus på restemat, kastes det fremdeles altfor mye. Det er mange som må trå til for at vi skal klare å snu dette, alt fra matprodusenter og butikker til politikere og forbrukere. Vi tror ingen liker å kaste mat, og vi ønsker å bidra til et felles engasjement for matredding gjennom løsningen vår, sier Raknes Pfründer.

Redusere matsvinn

Too Good To Go jobber for å redusere matsvinn i femten land inkludert Norge, der appen har eksistert siden 2016. De samarbeider med en rekke dagligvarebutikker, bakerier og serveringssteder over hele landet, som selger maten de har til overs gjennom appen. Maten pakkes i forundringsposer og kjøpes av forbrukere til én tredjedel av fullpris.

Utregninger:

* Antall solgte forundringsposer X Pris i appen (vanligvis mellom 39 og 49 kroner) X 3 (innholdet i posene har en minimumsverdi på tre ganger fullpris).

** Det er tatt utgangspunkt i at én forundringspose med overskuddsvarer veier rundt én kilo. 1,5 millioner poser med overskuddsmat tilsvarer dermed 1500 tonn matavfall.

*** Tallet er basert på forskningen til FNs organisasjon for ernæring og landbruk (FAO) fra 2013. Én kilo matsvinn tilsvarer 2,5 kilo CO2-ekvivalenter. Én forundringspose veier rundt én kilo = 2,5 kilo CO2-ekvivalenter spart.

Too Good To Go

1,5 millioner poser med overskuddsmat ble solgt gjennom appen i 2020 – tolv prosent flere enn i 2019.

4,2 millioner forundringsposer med overskuddsmat har unngått å ende opp som svinn siden selskapet startet opp i Norge i 2016.

1,2 millioner nordmenn har lastet ned appen – 260 000 flere enn for ett år siden, og 200.000 flere enn i mars 2020.

Too Good To Go samarbeider med 2500 butikker, spisesteder, hoteller og bakerier på landsbasis – 40 prosent flere enn på samme tid i fjor.

500 av dagens samarbeidspartnere er dagligvarebutikker – 350 flere enn på samme tid i fjor.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS