Ikke alle vet at Parmesan er et beskyttet navn. (Foto: Lynx Porter Novelli)

Parmesan er ikke alltid parmesan

Ikke alle vet at Parmasan er en beskyttet betegnelse som bare kan brukes av Parmigiano Reggiano.

Publisert

En fersk landsdekkende undersøkelse utført av Kantar i Norge viser at hele 70 prosent av Norges befolkning bruker parmesan i matlagingen, men det er bare 20 prosent som vet at Parmigiano Reggiano er den eneste osten som kan betegnes parmesan.

Mye juks

En undersøkelse blant 199 restauranter og kafeer i Stockholm viser like nedslående resultater. Her var målet å finne ut om gjestene fikk det de betalte for? Konklusjonen var klar. 30 prosent av alle som bestilte parmesan, fikk et annet produkt.

Forbrukerne er opptatt av at maten skal være det den utgir seg for, og Parmigiano Reggiano-konsortiet kjemper derfor mot at begrepet parmesan brukes om oster som ikke er håndlaget med naturlige metoder, slik det er fastsatt i produktforskriftene og i den strenge spesifikasjonen for Parmigiano Reggiano PDO.

Strenge regler

Det er også kjent at Parmigiano Reggiano er det mestselgende PDO-produktet, med en årlig omsetning på 1,4 milliarder euro. I 2018 ble det produsert 3,6 millioner ostehjul, der hvert hjul har en gjennomsnittsvekt på 40,5 kg.

For å få lov til å bruke betegnelsen «Parmgiano Reggiano PDO» må osten være produsert etter strenge regler, og sist men ikke minst, må den være produsert i opprinnelsesområdet. Det vil si provinsene Parma, Reggio Emilia, Modena og Mantova på høyre side av elven Po samt Bologna på venstre siden av elven Reno. Totalt et areal på 10 000 kvadratkilometer.

Styrer melkebakteriene

Det er bare ostemesteren som i løpet av produksjonen kan styre melkebakteriene som starter fermenteringen som er nødvendig for å oppnå en vellykket produksjonsprosess. Osten blir ikke bare produsert, men lages i dag på nøyaktig samme måte som for ni hundre år siden, med de samme og ekte ingrediensene.

(Pressemelding)

Powered by Labrador CMS