Landbruksdirektør Tore Bjørkli, daglig leder Aslaug Rustad og kjøkkensjef Bjørn Erik Vangen på Leksvik Helsetun. (Foto: Matriketmidt.no)
Landbruksdirektør Tore Bjørkli, daglig leder Aslaug Rustad og kjøkkensjef Bjørn Erik Vangen på Leksvik Helsetun. (Foto: Matriketmidt.no)

Mer matglede for eldre på sykehjem

I sommer fikk åtte ulike sykehjem på Fosen servert lokalmat og drikke til sine 500 beboere. Dette ble mulig gjennom «Trøndersk Matfestival - et sted nær deg». Nå dannes et fagnettverk mellom de ansatte – erfaringene ga nemlig mersmak.

Publisert
Tidligere vinner av Matomsorgsprisen, Bjørn Erik Vangen, er kjøkkensjef på Leksvik Helsetun i Trøndelag. (Foto: Matriketmidt.n0)
Tidligere vinner av Matomsorgsprisen, Bjørn Erik Vangen, er kjøkkensjef på Leksvik Helsetun i Trøndelag. (Foto: Matriketmidt.n0)

Kjøkkensjef Bjørn Erik Vangen ved Leksvik Helsetun er ildsjel og svært glad for at institusjonene nå kan samarbeide tettere.

Han mener politikerne må ta mer ansvar for å gjøre måltid for eldre til et høydepunkt mer enn et holdepunkt.

– Hver enkelt kjøkkensjef på institusjoner må ha mulighet til å kjøpe mer lokal mat hvis de har tilgang på det. Innkjøpsavtalene slik de er nå er avleggs, for her er det stordriftsprinsippet som gjelder. Vi på Fosen må kunne kjøpe egg fra Fosen og ikke Jæren, sier Vangen, som også er med i Matgledekorpset i Trøndelag.

Den tidligere vinneren av Matomsorgsprisen (2014) blir nå en sentral person i det nye matnettverket.

Skal bli bedre kjent med lokalmatprodusenter

Både Oi! Trøndersk Mat og Drikke, trønderske matprodusenter, Matgledekorpset i Trøndelag, Fylkesmannen i Trøndelag og Fosen Regionråd blir viktige støttespillere for fagnettverket. Deltakerne ser flere muligheter med et samarbeid.

– Motivasjonen er å kunne inspirere hverandre, dele kompetanse, erfaringsutveksling og ha en arena for faglige diskusjoner. Dette er midt i blinken for utviklingen av matregion på Fosen, sier landbruksdirektør hos Fylkesmannen i Trøndelag, Tore Bjørkl.

Stor kraft bygges i et nettverk mellom institusjonskjøkken

– Vi er så glade for at vi fikk muligheten til å prøve ut noen lokalmatprodukter hos de åtte institusjonene under årets festival. Slik at vi fikk spre matglede til ansatte og institusjonsbeboere på Fosen. Det er hele fem servering per dag på en institusjon, og vi har et innovasjonsprosjekt der vi sammen med lokale kjøttprodusenter har utviklet produkter retten mot storkjøkken, som her på Fosen. Vi fikk skapt noen gode synergier og ringvirkninger i sommer. Det ligger ei stor kraft i fellesskapet som bygges i et nettverk mellom institusjonskjøkken, sier prosjektleder Brit Melting i Trøndersk Matfestival.

Stolthet og økt matlyst

– Verdien av å kunne fortelle våre brukere hvor maten kommer fra er undervurdert. Det å se smilet i ansiktet når du forteller at lammet i "Fårikålen" har beitet like bortenfor sykehjemmet, eller at ølet til søndagsmiddagen kommer fra det lokale bryggeriet, hjelper både på humøret, matlysten og det gir små lysglimt i hverdagen. Det gjør også noe med stoltheten til oss som jobber her, sier kjøkkensjef Vangen.

Saken er hentet fra Matriketmidt.no.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca