Halvor Hedenstad (foran fra venstre), Saira Costa, Arne Brimi, Alicia Vik, Henriette Mannes, Frode Selvåg og Audun Moksheim. Bak Ranja Vik og Elisabeth Naley Sørensen. (Foto: Eivind Jul Wibe Fiksdal)

Fra institusjon til gourmet som inspirasjonskilde på Finnøy

Karmøy kommune satser for å servere sine innbyggere som bor i institusjon nydelig, delikat og næringsrik mat. Arme Brimi og Ryfylkekokken Frode Selvaag sto for inspirasjon til kommunalt kjøkkenansatte i nydelige omgivelser på Finnøy i Rogaland.

Inspirasjon og glede. Elisabeth Naley Sørensen (bak) Frode Selvåg og Saira Costa.(Foto: Eivind Jul Wibe Fiksdal)

Denne saken er skrevet av Margareth Langebro

Det er kommunens nye kjøkkensjef, Audun Moksheim, som arrangerer turen.

– Inspirasjon er viktig for å servere god mat og utvikle oss, sier Moksheim.

Den nye kjøkkenlederen skal Sa med seg flere ansatte til Finnøy, turen har bokstavelig talt gitt mersmak.

Les også: Matomsorgsprisen 2021 til avdeling for kjøkken og matomsorg i Lillestrøm kommune

Tomater i verdensklasse

Henriette Mannes. (Foto: Eivind Jul Wibe Fiksdal)

Turen startet med bedriftsbesøk hos Lauvanes gartneri, som er en av Norges største produsenter av cherrytomater. Det er imponerende å se satsingen på norske tomater. Gartneriet har en topp moderne produksjon av tomater fra frø til ferdig pakket og klar til distribusjon til butikk.

– Det handler om grønn fremtid, og at energien utnyttes til beste for alle. Innen et av produksjonsområdene på gartneriet vårt er vi den første i verden så tar i bruk ny teknikk, sier daglig leder Jan Terje Vignes.

Ryfylkemiddag

Inspirasjon med Arne Brimi. (Foto: Eivind Jul Wibe Fiksdal)

Når ansatte i Karmøy kommune skal hente inspirasjon, tar de turen til Landahuset på Finnøy. Der skal de være med å tilberede ryfylkemiddagen sammen med Ryfylkekokken Frode Selvaag og Arne Brimi. Menyen er selvsagt basert på lokale råvarer.

Det handler om å lære. Frode og Arne gikk gjennom menyen før oppgavene ble tildelt. Kjøkkenleder Moksheim ble satt i oppvasken for anledningen, og de andre fikk ulike oppgaver.

– Veldig kjekt, smiler den nytilsatte kjøkkenlederen.

Han tar gjerne en økt i oppvasken slik at kollegaene får lære av de beste.

– Kjøkkenøkten bidro til mange faglige samtaler og diskusjoner med Frode og Arne som med stort engasjement delte villig vekk med sin kunnskap. Her fikk vi jobbe med råvarer som reinsdyr, hummer, kveite, okse, tomater, lokal ost og multer, sier Moksheim.

De kjøkkenansatte gled rett inn i gjengen, og det ble mye latter og gode kommentarer utover ettermiddagen og kvelden.

Innbydende mat

Arme Brimi (bildet) og Ryfylkekokken Frode Selvaag sto for inspirasjon til kommunalt kjøkkenansatte i Karmøy kommune. (Foto: Eivind Jul Wibe Fiksdal).

Både Arne Brimi og Frode Selvaag er sterkt engasjert for at maten på sykehjem skal være delikat, innbydende, laget fra bunnen av, ha god smak, være næringsrik og laget med hjertet.

– Vi ble med og kjørte service, og vi diskuterte hva som skjer når maten har forlatt kjøkkenet. Her har vi i som arbeider i institusjoner mye å hente på opplæring av de som skal dele ut maten. Det hjelper ikke om maten er aldri så bra laget hvis det svikter i dette leddet, sier en engasjert Audun Moksheim.

Ryfylkekokkens hederspris

Audun Moksheim fikk Ryfylkekokkens hederspris (Foto: Eivind Jul Wibe Fiksdal)

Moksheim begynte i Karmøy kommune etter en rekke år som lærer på Karmsund videregående skole.

På turen ble han hedret av Ryfylkekokken Frode Selvaag, som for tredje gang delte ut Ryfylkekokkens hederspris. Den fikk Moksheim for sin innsats for rekruttering til matfaget i tiden som faglærer i videregående skole.

Stolthet for faget

– Hovedmålet med inspirasjonsturen er å bygge kultur for fagstolthet og å løfte de kjøkkenansatte opp og frem i lyset. Skape samhold og gi inspirasjon. Målet at de tar med seg disse opplevelsene ut på de ulike kjøkken i Karmøy kommune og fortsetter det gode arbeidet der, sier Mokseim.

Turen er foreviget på kamera og skal bli en liten serie som sendes i kommunens kanaler og på lokal-tv.

Resultat: Menysmaking

Frode Selvaag og Saira Costa. (Foto: Eivind Jul Wibe Fiksdal)

Turen har gitt inspirasjon. Allerede er det gjort menysmaking ved en dagavdeling i kommunen. Fem ulike småretter ble testet og beboere fikk gi sin dom gjennom trafikklysprinsippet. Rødt (likte det ikke) gult (sånn passe) og grønt (veldig bra).

– Dette var så vellykket at vi fortsette og la brukerne få være med å påvirke hvilke retter som skal stå på menyen, sier en engasjert Moksheim.

Den engasjerte kokken og kjøkkenlederen som har det aller best når han får dele matglede med andre og legge til rette for inspirasjon.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS