Pizzaakrobatikk på Umami Arena 2023.
Pizzaakrobatikk på Umami Arena 2023.

Hele programmet for Umami Arena 2025

Her kan du se alt som skjer under Umami Arena, som arrangeres i Nova Spektrum fra tirsdag 18. til torsdag 20. mars.

Drøyt 25 000 mennesker besøkte Umami Arena 2023 i Nova Spektrum.
Drøyt 25 000 mennesker besøkte Umami Arena 2023. Fra 18. til 20. mars 2025 arrangeres en ny utgave.

Det er et variert program med konferanser, mesterskap og sceneforedrag. Under finner du alt som skjer i Nova Spektrum, i rekkefølge, fra tirsdag morgen til torsdag kveld.

TIRSDAG 18. MARS

Matberedskap i storkjøkken

Tidspunkt: 18. mars 08:30 - 11:00

Sted: Møterom Studio N i Nova Studios, 2. etasje (inngang vest)

Arnt R. Steffensen.
Arnt R. Steffensen.

Hvordan kan man på beste måte sikre seg en god matberedskap i storkjøkken?

I en tid med store uroligheter i verden, har matberedskap på storkjøkken fått overraskende lite oppmerksomhet. Nå ønsker Kost- og ernæringsforbundet å løfte bevisstheten. Målet er å få gode verktøy slik at alle vet hva de skal gjøre når en krise rammer.

Matomsorg uten strøm og råvarer? Pandemien og krigen i Ukraina har minnet oss på hvor sårbare vi er for ytre faktorer. Alle som jobber på kjøkken, vet at uventede ting kan skje. Men hva gjør du hvis vannet forsvinner og leveransene uteblir, og du har ansvaret for at 150 personer får sine daglige måltider? Arnt Steffensen, leder Kost- og ernæringsforbundet i Delta

Livsmedelsverkets arbeid for å styrke måltidsberedskapen I Sverige serveres tre millioner måltider hver dag, i barnehage, skole, sykehus og eldreomsorg. Dette er måltider som er avgjørende for Sveriges beredskap. Livsmedelsverket forteller om sitt arbeid for å styrke beredskapen innen offentlige måltider, blant annet ved å utarbeide en beredskapshåndbok for offentlige måltider, som ble lansert i 2022. Emilie Elin og Helena Pettersson (rådgivere, Livsmedelsverket, Sverige)

Helsedirektoratets tanker rundt matberedskap Totalberedskapskommisjonen har anbefalt at myndighetene ser på matberedskap på offentlige kjøkken, og viser til Livsmedelsverkets arbeid i Sverige. I Norge er det Helsedirektoratet som lager retningslinjer for mat og måltider i offentlig sektor. Helsedirektoratet orienterer om hva som eventuelt vil skje. Guro Berge Smedshaug (seniorrådgiver i Helsedirektoratet, avdeling folkesykdommer).

Beredskapsplaner ved produksjonskjøkkenet Silurveien produksjonskjøkken lager og leverer middag til sykehjemmene i Oslo kommune. Wishman orienterer om hva kjøkken gjør hvis det blir problemer med eksempelvis vann, energiforsyning eller annen produksjonsstopp. Harald Wishman (kjøkkensjef i Oslo kommune, Sykehjemsetaten)

Arrangør: Kost- og ernæringsforbundet, en yrkesorganisasjon i Delta for kjøkkenpersonell i offentlig sektor

Du kan lese alt om Umami Arena på Horecanytt.no

NM Community Catering

Tidspunkt: 18. mars, 10:00 - 18:00

Coor, Equinor Business Center/Forus i Stavanger kom øverst på pallen i NM Community Catering 2020 foran Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø på andreplass og Scandic Maritim Catering i Haugesund på tredjeplass.
Coor, Equinor Business Center/Forus i Stavanger kom øverst på pallen i NM Community Catering 2020 foran Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø på andreplass og Scandic Maritim Catering i Haugesund på tredjeplass.

Sted: Mesterkjøkkenet, hall C

Konkurransen er en tostegs lagkonkurranse for to faglærte kokker på hvert lag, der hovedtrekkene i konkurransen følger de internasjonale Community Catering konkurransene. Seks lag skal konkurrere i finalen på Umami Arena. 

Innen Community Catering produseres det store volum, og veldig ofte, er det de samme gjestene mange dager i uken. Det inngår ofte et element av helse og sunnhet. Det gjelder enten vi snakker om forsvaret, skoler, sykehus, institusjoner eller bedrifter.

Juryen ledes av Christer Dahl, en markant og kjent profil fra Sverige

Arrangør: NKL

Les mer om startrekkefølgen og deltakerne i konkurransen her

National and Nordic Pizza Champion Cup

Tidspunkt: 18. mars, 10:00 - 18:00

Sted: Konkurransekjøkkenet, hall D

Norges og Nordens beste pizzakokk skal kåres. 

Det konkurreres i disse kategoriene: 

· Nordisk mester Gourmet-pizza 2025

· Nordisk mester Margarita-pizza 2025

· Årets pizzakokk i Norge NM 2025 (kun for pizzakokker bosatt i Norge)

· The Best Of The Best Pizza Champion Chef 2025 (maks 3 deltakere)

Arrangør: Mike og Dan Arvblom, Pizza Champion Cup

Les mer om konkurransene her

Nordic Sushi Cup

Tidspunkt: 18. mars, 10:00 - 18:00

Vladimir Pak, Nordic Sushi Cup.
Vladimir Pak.

Stand C01-21 i hall C

World Sushi Skils Institute sertifisering Få en eksklusiv innføring i sushi-teknikker. Eksperter holder demonstrasjoner, og det vil bli spennende smaksprøver. Samtidig kan du se deltagerne forberede seg til konkurransedagene onsdag og torsdag.

Arrangør: Vladimir Pak & Glenne Events 

Les mer om Nordic Sushi Cup her

NM i kaffekunst

Tidspunkt: 18. mars, 10:00 - 17:00

Sted: Hall D

Alle landets baristaer og kaffeelskere kan glede seg til mange spennende konkurranser i dagene 18. til 20. mars neste år.
Alle landets baristaer og kaffeelskere kan glede seg til mange spennende konkurranser i dagene 18. til 20. mars.

12:00-17:00: Øvetider Barista

10:00-16:45: Brewers Cup, Open Service 13 stk

Barista: Dette er den klassiske baristakonkurransen hvor deltakerne skal servere espresso, espressodrikker med melk samt signaturdrikker. Signaturdrikk er en egenkomponert drikk med minimum én shot-espresso. Kaffesmaken skal være tydelig, men baristaen står fritt til å velge andre ingredienser. Totalt 10 deltagere, kvalifisert fra ulike regionale mesterskap.

Brewers: Brewers Cup går ut på å håndbrygge den beste kaffen. Grunnleggende kaffeforståelse er nødvendig for å få et godt resultat, og alle manuelle bryggemetoder er tillatt. Konkurransen starter med en «Open Service» hvor det lages tre individuelle brygg av en kaffe man selv har valgt. Derfra går de åtte beste videre til en semifinale, hvor deltakerne får tildelt samme kaffe som bedømmes blindt, «Compulsory». De sammenlagt seks beste fra «Open» og Compulsory» går videre til finalen. Totalt 13 deltagere, kvalifisert fra ulike regionale mesterskap

Arrangør: Speciality Coffee Association Norway (SCA Norge) i samarbeid med Norsk Kaffeinformasjon

Les mer om NM i kaffekunst her

NM i kaffecocktails

Tidspunkt: 18. mars, 11:00 - 17:00

Sted: Stand B01-30, hall B, Baren (sider-øl-vin-brennevin)

NM i kaffecoctails eller «Coffee in Good Spirits» er en konkurranse der det fokuseres på en barista eller barkeepers evne til å lage innovative drinker der alkohol og kaffe forenes i synergi. Deltakerne skal lage to identiske varme eller kalde cocktails og to identiske varme Irish Coffe.

Påmelding via Norsk Bartender Forenings (NBF) sine nettsider. Antall deltagere: Maks 18)

Arrangør: Norsk Kaffeinformasjon og Norsk Bartender Forening (NBF).

Hva skal vi spise i Matnasjonen Norge?

Tidspunkt: 18. mars, 12:30 - 16:00

Sted: Møterom Studio N i Nova Studios, 2. etasje (inngang vest)

Landbruks- og matdepartementet inviterer til konferansen som skal gi konkret og nyttig innsikt i hvordan det vil bli praktisk mulig for offentlige innkjøpere og bidra til økt verdiskapning ved bruk av lokale matprodusenter. Et annet viktig mål med konferansen er å inspirere til å skape mer mat- og måltidsglede, spesielt for eldre.

Del 1 - 13:00 – 13:45: Om LMDs mat og måltidsglede for eldre Fra smakløs fårikål til lokalmat som appetittvekker. Hva skjedde i perioden 2013- 2025? Med Stine Sem, Prosjektleder, Landbruks- og matdepartementet, Turid Windjusveen Olsen (Statsforvalteren Innlandet) og Marta Valdes Richardsen (Statsforvalteren Troms og Finnmark).

Astrid Regine Nässlander, som har skrevet «Elg – en kokebok», driver også Høst matverksted i Steigen.
Astrid Regine Nässlander deltar på seminaret Hva skal vi spise i Matnasjonen Norge.

Del 2 - 13:50-14:45: Offentlig anskaffelse av mat og drikke Med Pernilla Fischerström (Västra Götalands län, Sverige), og Kari Kleivset (Agder Fylkeskommune) og Ole Jørgen Drilen Bruun-Lie (Holmestrand kommune)

Pause med enkel servering 

Del 3 - 15:10- 15:45: Sofa-samtale: Hva vi spiser vi i Matnasjonen Norge? Med landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen, statsforvalter Knut Storberget, Leder av KS, Gunn Marit Helgesen, kokk Astrid Regine Nässlander (Nordland) og en matprodusent (kommer)

Moderator for konferansen er Silje Lesjø (Innovasjon Norge)

Arrangør: Landbruks- og matdepartementet

Utdeling av Horecabransjens Ærespris 2025

Tidspunkt: 15:45

Konserndirektør for Thon Hotels, Morten Thorvaldsen, er tildelt Horecabransjens Ærespris 2023.
Konserndirektør for Thon Hotels, Morten Thorvaldsen, ble tildelt Horecabransjens Ærespris i 2023. Hvem får prisen i 2025?

Sted: Møterom Studio N i Nova Studios, 2. etasje (inngang vest)

Prisutdeler: Landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen.

Det er NHO Reiseliv, Norske Kokkers Landsforening og fagbladet Horeca/Horecanytt.no som sår bak prisen, som deles ut for femte gang.

Tidligere prisvinnere er Jan Eilef Rivelsrud (2014), Arne Brimi (2017), Bent Stiansen (2020) og Morten Thorvaldsen (2023).

En god te-opplevelse til dine gjester

Tidspunkt: 13:15 - 13:45

Sted: Umami Scene - Inspirasjon, hall E

Mini-te-skole med innføring i de fire te-typene: Svart, oolong, grønn og hvit te, og hvordan gjøre te til et godt alternativ til kaffe.

Ved Emili Borring, daglig leder i A C Perchs Thehandel Norge

Havets undervannshage på menyen - hvordan benytte seg av kystens eget spiskammers?

Tidspunkt: 14:15 - 14:45

Sted: Umami Scene - Bærekraft, hall E

Marita Brodin Monsen (prosjektleder i Smak av kysten), Angelita Eriksen (daglig leder i Lofoten Seaweed Company) og Bjarte Finne (matfaglig ansvarlig for Fløirestauranten) vil vise hvordan spisesteder kan skape tidsaktuelle og attraktive menyer ved å benytte havets ressurser - fra sjømat til tare. 

Arrangør: Sjømatnettverket Smak av kysten og Norwegian Seaweed Association.

Datadrevet er fremtiden: Lansering av årets Gane & Graf

Tidspunkt: 14:15 - 14:45

Sted: Umami Scene - Teknologi, hall E

Årets utgave av Gane & Graf er ferdig, og Tradesolution ved Hege og Jens presenterer hovedfunnene. Rapporten beskriver de overordnede linjene i serveringsbransjen, med fokus på markedstrender, sammensetningen av aktørene i verdikjeden og utviklingen for de viktigste varegruppene.

Sammen med Morten Karlsen fra NHO Reiseliv diskuteres fordelene med datadrevet salg, og hvordan innsikt og analyser kan skape vekst og konkurransefortrinn. Her får du en dypere forståelse av bransjen og inspirasjon til de strategiske veivalgene din virksomhet står overfor.

Arrangør: Tradesolution.

Umami Night

Tidspunkt: 18. mars, 18:00 - 00:30

Sted: Lillestrøm Lobby, Nova Spektrum (inngang vest)

Umami Arena inviterer alle som jobber med mat og drikke til en sosial og hyggelig happening. Det blir mat og drikke, musikk og underholdning. Xiid vil stå for kveldens underholdning og musikk, før en DJ tar over scenen.

ONSDAG 19. MARS

MerAv-seminar med utdeling av flere priser

Tidspunkt: 19. mars, 08:30 - 11:00

Sted: Møterom Studio 2 i Nova Studios, 2. etasje (Inngang Vest)

Seminaret er først og fremst beregnet på bedrifter som har undertegnet intensjonsavtale med myndighetene og et sunnere kosthold, men er også åpen for andre som ønsker å slutte seg til dette arbeidet. Seminaret belyser viktige temaer knyttet til valg av sunt kosthold, hva som skal til for å skape endringer i kostvaner og presentere planlagte kampanjer og dele ut diverse priser som støtter dette arbeidet, samt utmerkelser fra Helsedirektoratet.

09.00 – 09.05: Åpning/Velkommen, Trude H. Nordli, Sjømat Norge

09.05 – 09.45: Hva påvirker valg av sunt kosthold, konkrete «case» fra alle tre dagligvareaktørene

09.45 – 10.00: Hva skal til for at folk skal spise MerAvgrovtgrøntogblått

10.00 – 10.10: Har prisen skapt varig endring i kostvaner i kantina? Økern Portal

10.10 – 10.30: Hva nå? Gjennomgang av planlagte kampanjer

10.30 – 11.00: Priser og utmerkelser: NM – Sunn mat i kantina, NM i frukt og grønn energistasjon, Intensjonsavtalens utmerkelser, Sunnere produkt, Sunnere markedsføring

Arrangør/konferansekomite: Sjømat Norge v/Trude H. Nordli, Frukt og Grønnsaksgrossistenes Forening v/ Mariann Jørgensen, Baker- og Konditorbransjens Landsforening v/Gunnar Bakke.

Umami Leadership Conference

Tidspunkt: 19. mars, 08:30 - 12:00

Sted: Møterom Studio N i Nova Studios, 2. etasje (inngang vest)

Under «Umami Leadership Conference» vil John Elkington snakke om hvordan bransjeledere kan møte de store utfordringene og dele sin innsikt i mulighetene som ligger i fremtidens bærekraftige forretningsmodeller.
Under «Umami Leadership Conference» vil John Elkington snakke om hvordan bransjeledere kan møte de store utfordringene og dele sin innsikt i mulighetene som ligger i fremtidens bærekraftige forretningsmodeller.

The food and beverage industry finds itself at the intersection of climate change, food waste and food insecurity, growing threats to global food systems, and supply chain challenges, alongside changing consumer trends which will impact and shape the future of food. These complex vulnerabilities need a deeper understanding in order to find new solutions and ways forward. And leaders need inspiration, fresh ideas and brave insights and powerful tools, to navigate these shifting landscapes.

Opening keynote - John Elkington («Ambassador from the Future, Founding Partner of, and Chief Pollinator at, Volans. Author of Green Swans»)

Les mer om konferansen her

Årets grønne kokk 2025

Tidspunkt: 19. mars, 10:00 - 16:00

Sted: Mesterkjøkkenet, hall C

I 2023 gikk førsteplassen i Årets grønne kokk til Espen Laumann og Nils Flatmark. Andreplassen gikk Øyvind Bøe Dalelv og Martine Espeland, mens tredjeplassen gikk til Sondre Selland og Simen Johansen.
I februar 2023 gikk førsteplassen i Årets grønne kokk til Espen Laumann og Nils Flatmark. Andreplassen gikk Øyvind Bøe Dalelv og Martine Espeland, mens tredjeplassen gikk til Sondre Selland og Simen Johansen.

Årets grønne kokk er en lagkonkurranse, og det skal lages en trerettersmeny for 12 personer. Rettene må kun bestå av varer fra den grønne sektoren og kan derfor ikke inneholde fugl, fisk, skalldyr, kjøtt eller kraft fra disse. Egg og melkeprodukter kan inngå. Konkurransetiden er fem timer: Første lag starter å koke klokken 09:00, og leverer sin første rett etter fire timer, hovedrett etter 4,5 timer og dessert etter fem timer. Konkurransen bedømmes etter NM-regler.

13:00: Lag 1 leverer sin forrett, deretter lag 2 (13.05), lag 3 (13.10), og lag 4 (13.15)

13:30: Lag 1 leverer sin hovedrett, deretter lag 2 (13.35), lag 3 (13.40), og lag 4 (13.45)

14:00: Lag 1 leverer sin dessert, deretter lag 2 (14.05), lag 3 (14.10), og lag 4 (14.15) 

Ca. 15.00: Premieseremoni (så raskt juryen er ferdig med bedømming) 

Arrangør: Opplysningskontoret for frukt og grønt i samarbeid med Norske Kokkers Landsforening Oslo. Samarbeidspartnere er Bama Storkjøkken, Engrosfrukt AS, Odd Langdalen frukt & grønt, Asko Servering, Sportex og UMAMI Arena.

Les mer om deltakerne i Årets grønne kokk her

Nordic Sushi Cup

Tidspunkt: 19. mars, 10:00 - 18:00

Sted: Stand C01-21 i hall C 12 deltakere kjemper om å bli Nordens beste sushikokk.

Hoveddommer er: Mr. Gentaro Yamazaki

Arrangør: Vladimir Pak & Glenne Events

Les mer om Nordic Sushi Cup her

NM i kaffekunst

Tidspunkt: 19. mars, 10:00 - 17:00

Sted: Hall D

10:00-16:15 Brewers Cup, «Compulsory» 8 stk. (starter 08.30 før messen åpner for publikum)

10:45-17:00 Barista-konkurranse, innledende runde (10 stk).

Arrangør: Speciality Coffee Association Norway (SCA Norge) i samarbeid med Norsk Kaffeinformasjon

Bartender of the Year 2025 og NM i blindsmaking av brennevin

Tidspunkt: 19. mars, 11:00 - 18:00

Sted: Stand B01-30, hall B, Baren (sider-øl-vin-brennevin)

Bartender of the Year 2025 er det offisielle norgesmesterskapet i bartending i regi av Norsk Bartenderforening, og blir for første gang arrangert under Umami Arena. Deltakere er påmeldt på forhånd og skal konkurrere med egen signaturdrink, i «mystery box», kunnskapsprøve og blindsmaking. Det vil også være eget segment med «Norgesmesterskap i blindsmaking av brennevin» der også besøkende kan delta hvis de er medlem av Norsk Bartenderforening.

19. mars (Første dag BotY) 11.00: Drop-in «NM i blindsmaking av brennevin» åpner. 11.00: Første deltaker presenterer sin konkurransedrink. 11.00-17.00: Halvparten av deltakere gjennomfører signatur og mystery box. 11.00-17.30: Alle BotY-deltakere må gjennomføre NM i blindsmaking som del av BotY i løpet av første dag.

Arrangør: Norsk Bartender Forening

Servitør på sitt beste: Effektive teknikker og tips fra en av Norges beste servitører

Tidspunkt: 19. mars, 11:15 - 11:45

Sted: Umami Scene - Inspirasjon, hall E

Mathias Toresen.

På dette foredraget får du en rask innføring i profesjonelle servitørteknikker, gjestebehandling, forberedelse av arbeidsplassen («Mise en place»), planlegging av service med menyvisning, serveringsteknikker og mersalg. 

Foredragsholder er Mathias Toresen fra KIT-akademiet.

I regi av Asko Servering. 

Teknologi som et verktøy for integrering på arbeidsplassen

Tidspunkt: 19. mars, 12:15 - 12:45

Sted: Umami Scene - Teknologi, hall E

Kristoffer Hagenes.

Kristoffer Hagenes deler sin innsikt i hvordan teknologi kan fungere som et kraftfullt verktøy for integrering i samfunnet. Med søkelys på å bryte ned barrierer for kommunikasjon, utdanning og arbeidsmarkedet, viser han hvordan teknologiske løsninger kan fremme inkludering og mangfold. Hagenes drøfter også hvordan teknologi kan bidra til å bygge broer mellom ulike kulturer og styrke sosial integrering på arbeidsplassen.

Foredragsholder: Kristoffer Hagenes

Arrangør: Time2Staff AS

Hygienevalg betyr noe mot Net Zero 2050

Tidspunkt: 19. mars, 13:15 - 13:45

Sted: Umami Scene - Bærekraft, hall E

Sporene, eller avtrykket din bedrift legger igjen etter seg, påvirkes av hvilke hygienevalg du tar. I Tork, fokuserer vi på hele verdikjeden med søkelys på materialer og emballasje, bruk og avfall og karbonpåvirkning gjennom hele livssyklusen til produktene våre. Målet er å heve hygienestandardene for alle brukere. Sammen skal vi finne løsninger for både dagens og fremtidens utfordringer med både sirkulær økonomi, bedre innovasjoner, lavere forbruk og bedre forståelse av kretsløpet.

Med Meri Wiik, B2B-markedssjef for Tork i Essity.

Arrangør: Essity Norway AS

Norsk siders vidunderlige verden! En reise i norske smaker

Tidspunkt: 19. mars, 13:15 - 13:45

Sted: Umami Scene - Inspirasjon, hall E

Daglig leder for Hanen, Bernt Bucher Johannessen.
Daglig leder for Hanen, Bernt Bucher Johannessen.

Et kåseriforedrag med smaksprøver på det unike mangfoldet av norsk sider.

Med Bernt Bucher Johannessen, Hanen

Mat - en sentral del av reisen

Tidspunkt: 19. mars, 13:30 - 15:30

Sted: Møterom Studio N i Nova Studios, 2. etasje (inngang vest)

Det ligger et stort potensial i å gjøre norsk mat- og måltidsopplevelser til en viktigere del av reiselivsproduktet. For sammen kan matbransjen og reiselivsnæringen skape unike opplevelser og verdier både for gjestene og for næringene.

· «Hele Norge eksporterer» Reiseliv er 1 av 5 eksportsatsninger. Hvilke mål og forventninger er knyttet til reiseliv? Hvordan måle suksess? Hvordan bør norsk mat og drikke få en naturlig plass i et helhetlig reiselivsprodukt? Vi stiller disse spørsmålene til næringsminister Cecilie Myrseth.

· Avinor ser inn i den store glasskulen Martin Langaas, Avinor

· «Sterkeste trendene – servering» Menon har utarbeidet en rapport på oppdrag fra NHO Reiseliv. Erik Jakobsen, Partner og styreleder i «Menon Economics» presenterer de viktigste funnene i rapporten.

Mikael Forselius, som nå er administrerende direktør i 62° Nord Hotels & Adventures, deltar i debatten.
Mikael Forselius.

· Hvordan bygge norsk mat og drikke som et av unike "selling points" i et reiselivsprodukt? Mikael Forselius, Laho AS

· Hva kan du bidra med for å få norsk mat til å bli en viktigere del av reiselivsproduktet? Samtale med Bente Bratland Holm (DSD Explore), Bent Andersen (Bama), Bernt Bucher Johannessen (Hanen), og Trym Eidem Gundersen (Norges sjømatråd)

· Overrekkelse av Horecabransjens Ærespris Ved NHO Reiseliv, Norske Kokkers Landsforening og Ask Media

· Avslutning og oppsummering Elisabeth Svanholm Meyer (divisjonsdirektør reiseliv og spesialoppdrag i Innovasjon Norge)

Arrangør: Umami Arena i samarbeid med Stiftelsen Norsk Gastronomi, VisitOslo og Oi! Trøndersk mat og drikke

Les mer om konferansen her

Hvordan håndtere de krevende kravene innen internkontroll og HMS i utelivsbransjen

Tidspunkt: 19. mars, 14:15 - 14:45

Sted: Umami Scene - Teknologi, hall E

Harald Lønning (til høyre) og Petter Viksund hos Runwell.
Harald Lønning (til høyre) og Petter Viksund hos Runwell.

Utelivsbransjen står overfor strenge krav til internkontroll for mat, alkohol og brannsikkerhet, samt HMS-arbeid. Dette er temaer som ofte oppleves som kompliserte og utfordrende for mange bedrifter, noe som gjenspeiles i resultatene fra kontrollene utført av Skjenkekontrollen, Mattilsynet, Brannvesenet og Arbeidstilsynet over hele landet. I dette foredraget deler Harald Lønning innsikt i hvordan teknologi kan brukes til å automatisere og forenkle disse prosessene. Du vil lære hvordan bedre kontrollrutiner kan føre til økt sikkerhet, bedre arbeidsmiljø og høyere kvalitet i hele bransjen, slik at din virksomhet kan møte kravene på en enklere måte. Dette er en nyttig og praktisk gjennomgang for alle som jobber med, eller har ansvar for, internkontroll og HMS i utelivsbransjen.

Arrangør: Runwell AS.

TORSDAG 20. MARS

Bærekraft i det norske matsystemet

Tidspunkt: 20. mars, 08:30 - 11:00

Sted: Møterom Studio N i Nova Studios, 2. etasje (inngang vest)

Hvordan kan vi bygge et robust, ansvarlig og miljøvennlige matsystem som møter fremtidens behov? 

Konferansen retter seg mot ledere, mellomledere og spesialister i hele bredden av mat- og drikkebransjen, og er også relevant for politikere og andre samfunnsaktører som er opptatt av temaet.

Hovedpunkter fra programmet:

* Bærekraft i matystemet fra et ungt perspektiv (Jakob Sande Haugset, Barnas klimapanel)

Dommerne, deriblant Eivind Haalien (midten) i aksjon i oste-VM i Bergen i 2018.
Eivind Haalien (midten) deltar på konferansen Bærekraft i det det norske matsystemet.

* Mat som katalysator til samfunnsendring (samtale med blant andre Hilde Talseth (Norsk Kylling), Eivind Haalien (NorgesGruppen) og Svein Sollie (Asko))

* Teknologi er løsningen (samtale med Anja Løkken Stokke (Klosser Innovasjon) og Sigrid Bratli (Langsikt). Moderator er Ola Hedstein fra Rethink Food)

* Historien som kobler alle som jobber med mat og drikke til fremtidens changemakers (Med blant andre Antje Gonera (Nofima), Marianne Hayes Antonsen (Coor Service Mangement) og Johanne Kjuus (Tine)).

* Veien videre (samtale mellom Bjørn Haugland i Skift og Ola Hedstein i Rethink Food 

Konferansier er Runa Kvendseth, som til daglig jobber som mat- og konseptansvarlig for Fisketorget i Stavanger,

Programmet er utviklet i samarbeid med Matvett, Rethink Food og Skift.

Les mer om konferansen her

NM i konditorkunst

Tidspunkt: 20. mars, 10:00 - 18:00

Sted: Mesterkjøkkenet, hall C

Pallen i NM i konditorkunst 2023. Fra venstre sølvvinner Pascal Monet, gullvinner Henrik Falkensten og bronsevinner Marthe Kilen.
Pallen i NM i konditorkunst 2023. Fra venstre sølvvinner Pascal Monet, gullvinner Henrik Falkensten og bronsevinner Marthe Kilen.

Tema for NM i konditorkunst 2025 er «Tivoli», som skal være en «rød tråd» gjennom alle de tre hovedoppgavene:

1. Kake: Det skal lages to identiske kaker, diameter 16-20 cm.

2. Konfekt: Det skal lages to typer sjokoladekonfekt, 20 stk. av hver.

3. Showpiece: Det skal lages en showpiece til utstilling, og den skal lages i sjokolade, sukker eller pastillage.

Konkurransen går over totalt 7 timer.

Arrangør: Baker- og konditorbransjens Landsforening

Nordic Sushi Cup

Tidspunkt: 20. mars, 10:00 - 17:00

Sted: Stand C01-21 i hall C 

Finale i Nordic Sushi Cup. Premieutdelingen foregår ca. klokka 16:00.

Hoveddommer er Mr. Gentaro Yamazaki

Arrangør: Vladimir Pak & Glenne Events 

NM Cup Tasters/NM i kaffekunst

Tidspunkt: 20. mars, 10:00 - 17:00

Sted: Hall D

10:00-15.15: Øvetid og barista-finaler, seks deltakere (starter klokka 08 før messen åpner for publikum)

10:00-15:30: Finaler Brewers, seks deltagere

14:00 1. semifinale

15:00 2.semifinale

Arrangør: Speciality Coffee Association Norway (SCA Norge) i samarbeid med Norsk Kaffeinformasjon

Bartender of the Year 2025 og NM i blindsmaking av brennevin

Tidspunkt: 20. mars, 11:00 - 18:00

Sted: Stand B01-30, hall B, Baren (sider-øl-vin-brennevin)

11.00, Andre dag BotY : Første deltaker presenterer sin konkurransedrink. 

11.00-17.00: Resterende deltakere gjennomfører signatur og «mystery box». 

17.30: Annonsering av første, andre, og tredjeplass, samt premieutdeling for teknisk vinner og vinner av NM i blindsmaking.

Arrangør: Norsk Bartender Forening

KuttMatsvinn Servering-Forum

Anne Marie Schrøder hos Matvett.
Anne Marie Schrøder hos Matvett.

Tidspunkt: 20. mars, 12:00 - 13:00

Sted: Umami Scene - Bærekraft, hall E

På forumet gis en oppdatert status i arbeidet og synliggjøre effekten av å kutte matsvinn fra ulike typer serveringssteder. Det vil bli servert både beste praksis-eksempler og prisutdelinger til de som har utmerket seg. KuttMatsvinn Servering er serveringsbransjens felles satsning for å nå halveringsmålet i 2030. For å nå halveringsmålet, er det viktig å få med flere serveringsaktører og gjestene på dugnaden. 

Med daglig leder Anne-Grete Haugen, kommunikasjonssjef Anne Marie Schrøder, og prosjektkoordinator Marie Kleppe, alle fra Matvett AS.

Arrangør: Matvett AS

Trends and AI in the food industry

Tidspunkt: 20. mars, 12:15 - 12:45

Sted: Umami Scene - Teknologi, hall E

Presentasjonen kommer til å inneholde en gjennomgang av de mest relevante trendene innen mat og drikkevarer, basert på Puratos’ Taste Tomorrow-forbrukerundersøkelse, som både omfatter spørreskjemaundersøkelser med mer enn 20 000 besvarelser, samt AI-teknologi til å kartlegge omtaler online. Trendene vil blant annet omfatte helse, populære smaker, teknologi og nye matkonsepter.

Med marketing-spesialist Michelle Schillig og «Key Account Manager» Jørgen Høiklev, begge fra Puratos.

Arrangør: Puratos

Hvordan skal vi møte trusler mot trygg mat?

Tidspunkt: 20. mars, 13:00 - 15:30

Sted: Møterom Studio N i Nova Studios, 2. etasje (inngang vest)

Mattilsynet inviterer til fagseminar om hvordan vi skal møte dagens og fremtidens trusler og risiko mot trygg mat. Her vil vi snakke om krav til og vurdering før import av mat, kjemiske og biologiske farer, svindel i leverandørkjeden, trygg matemballasje og merking av mat. For i jungelen av regelverk, hvordan skal du gjøre rett og hva er viktig å tenke på?

13:05 – 13:20: Slik unngår du å bli svindlet Globale endringer, økt netthandel og trender i sosiale medier påvirker forbruksmønsteret for mat og matkontaktmaterialer i Norge. Dette skaper nye muligheter for deg som er importør eller forhandler, men kan også føre til økt risiko for svindel, ulovlig merking og produkter er helsefarlige. Ved Gry Støtvig (seniorrådgiver, Mattilsynet, seksjon grensekontroll og kriminalitet)

13:25 – 14:05: Hva må du tenke på når du importerer mat fra utlandet? Del 1: Hvordan kan du som importør sørge for korrekt innførsel av mat? Kjenner du til hvilke regelverkskrav og plikter du har som importør? Her får du mulighet til å bli godt kjent med hvilke rutiner du bør ha på plass for vurdering av produkter og leverandør. Vi viser deg hvordan du kan bruke tilgjengelige EU-data til dine vurderinger og hva vi i Mattilsynet kan tilby av veiledning. Ved seniorrådgivere Kim Johansen og Ian Burman, Mattilsynet (seksjon grensekontroll og kriminalitet), og seniorinspektør Lena Kristin Storvik (Mattilsynet region Stor-Oslo, avdeling grensekontroll og import).

Del 2: Tolletaten vil fortelle om hvilke regelverk du må kjenne til som importør, og hva som er viktig å tenke på før du går i gang med å importere varer. I tillegg vil de fortelle deg hvor du kan finne informasjon og veiledning. Benytt sjansen til å møte tollekspertene og få gode tips. Ved Gunn Pynten (tolloverinspektør oppfølgingsavdelingen) og Mette Lonstad, (tolloverinspektør i klassifiseringsavdelingen, begge fra Tolletaten).

Pause 14:05 - 14:15

14:15 – 14:45: Trygg mat – kompetanse om kjemiske og biologiske farer i mat Det er viktig å ha kunnskap om både biologiske og kjemiske farer i mat. I dette innlegget vil vi komme inn på hva det er viktig å tenke på når det gjelder kontroll med råvarene og det som skjer under produksjonen. Det blir også gitt konkrete noen eksempler på kjemiske og biologiske farer. Ved Julie Tesdal Haaland og Catherine Signe Svindland, (seniorrådgivere i Mattilsynet, seksjon kjemisk mattrygghet og seksjon biologisk mattrygghet).

14:50 – 15:05: Hva er trygg matemballasje? Hva må du tenke på når du skal velge matemballasje til din virksomhet? I en verden med store og raske endringer blir det stilt større krav til bærekraft og det dukker opp nye alternative materialer på markedet. Hvordan kan du som produsent gjøre rett når det gjelder mattrygghet? Ved Signe Sem (seniorrådgiver i Mattilsynet, Mattilsynet, seksjon kjemisk mattrygghet).

15:10 – 15:25: Slik merker du riktig – det er viktig Merking av mat, er det unødvendig komplisert eller ganske enkelt? Matmerking er en viktig måte å kommunisere med forbrukerne på. Gjennom merkingen får forbrukerne viktig informasjon om hva maten inneholder, hvordan den er produsert, hvor den kommer fra, og eventuelle allergener eller helserisikoer. Bli trygg på de aller viktigste reglene for merking. Ved Olga Soleng (seniorrådgiver og tidligere inspektør i Mattilsynet, seksjon biologisk mattrygghet)

Konferansier er Are Tømmerberg Sletta, seksjonssjef for seksjon kjemisk mattrygghet i Mattilsynet.

Arrangør: Mattilsynet

Du finner mange flere nyheter om Umami Arena under fanen Nyheter - Umami Arena

 

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS