Drøyt 25 000 mennesker besøkte Umami Arena 2023. Fra 18. til 20. mars 2025 arrangeres en ny utgave.Foto: Morten Holt
Det er et variert program med konferanser, mesterskap og sceneforedrag. Under finner du alt som skjer i Nova Spektrum, i rekkefølge, fra tirsdag morgen til torsdag kveld.
TIRSDAG 18. MARS
Matberedskap i storkjøkken
Tidspunkt: 18. mars 08:30 - 11:00
Sted: Møterom Studio N i Nova Studios, 2. etasje (inngang
vest)
Arnt R. Steffensen.Foto: Morten Holt
Hvordan kan man på beste måte sikre seg en god
matberedskap i storkjøkken?
I en tid med store uroligheter i verden, har matberedskap
på storkjøkken fått overraskende lite oppmerksomhet. Nå ønsker Kost- og
ernæringsforbundet å løfte bevisstheten. Målet er å få gode verktøy slik at
alle vet hva de skal gjøre når en krise rammer.
Matomsorg uten strøm og råvarer?
Pandemien og krigen i Ukraina har minnet oss på hvor sårbare vi er for ytre
faktorer. Alle som jobber på kjøkken, vet at uventede ting kan skje. Men hva
gjør du hvis vannet forsvinner og leveransene uteblir, og du har ansvaret for
at 150 personer får sine daglige måltider?
Arnt Steffensen, leder Kost- og ernæringsforbundet i Delta
Livsmedelsverkets arbeid for å styrke måltidsberedskapen
I Sverige serveres tre millioner måltider hver dag, i barnehage, skole, sykehus
og eldreomsorg. Dette er måltider som er avgjørende for Sveriges beredskap.
Livsmedelsverket forteller om sitt arbeid for å styrke beredskapen innen
offentlige måltider, blant annet ved å utarbeide en beredskapshåndbok for
offentlige måltider, som ble lansert i 2022.
Emilie Elin og Helena Pettersson (rådgivere, Livsmedelsverket, Sverige)
Helsedirektoratets tanker rundt matberedskap
Totalberedskapskommisjonen har anbefalt at myndighetene ser på matberedskap på
offentlige kjøkken, og viser til Livsmedelsverkets arbeid i Sverige. I Norge er
det Helsedirektoratet som lager retningslinjer for mat og måltider i offentlig
sektor. Helsedirektoratet orienterer om hva som eventuelt vil skje.
Guro Berge Smedshaug (seniorrådgiver i Helsedirektoratet, avdeling
folkesykdommer).
Beredskapsplaner ved produksjonskjøkkenet
Silurveien produksjonskjøkken lager og leverer middag til sykehjemmene i Oslo
kommune. Wishman orienterer om hva kjøkken gjør hvis det blir problemer med
eksempelvis vann, energiforsyning eller annen produksjonsstopp.
Harald Wishman (kjøkkensjef i Oslo kommune, Sykehjemsetaten)
Arrangør: Kost- og ernæringsforbundet, en
yrkesorganisasjon i Delta for kjøkkenpersonell i offentlig sektor
Coor, Equinor Business Center/Forus i Stavanger kom øverst på pallen i NM Community Catering 2020 foran Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø på andreplass og Scandic Maritim Catering i Haugesund på tredjeplass.Foto: NKL
Sted: Mesterkjøkkenet, hall C
Konkurransen er en tostegs lagkonkurranse for to faglærte
kokker på hvert lag, der hovedtrekkene i konkurransen følger de internasjonale
Community Catering konkurransene. Seks lag skal konkurrere i finalen på Umami
Arena.
Innen Community Catering produseres det store volum, og
veldig ofte, er det de samme gjestene mange dager i uken. Det inngår ofte et
element av helse og sunnhet. Det gjelder enten vi snakker om forsvaret, skoler,
sykehus, institusjoner eller bedrifter.
Juryen ledes av Christer Dahl, en markant og kjent profil
fra Sverige
Vladimir Pak.Foto: Foto: Adrian Leversby/MAVERIX MEDIA
Stand C01-21 i hall C
World Sushi Skils Institute sertifisering
Få en eksklusiv innføring i sushi-teknikker. Eksperter holder
demonstrasjoner, og det vil bli spennende smaksprøver. Samtidig kan du se
deltagerne forberede seg til konkurransedagene onsdag og torsdag.
Alle landets baristaer og kaffeelskere kan glede seg til mange spennende konkurranser i dagene 18. til 20. mars.Foto: Norsk Kaffeinformasjon
12:00-17:00: Øvetider Barista
10:00-16:45: Brewers Cup, Open Service 13 stk
Barista: Dette er den klassiske
baristakonkurransen hvor deltakerne skal servere espresso, espressodrikker med
melk samt signaturdrikker. Signaturdrikk er en egenkomponert drikk med minimum én
shot-espresso. Kaffesmaken skal være tydelig, men baristaen står fritt til å
velge andre ingredienser. Totalt 10 deltagere, kvalifisert fra ulike regionale
mesterskap.
Brewers: Brewers Cup går ut på å håndbrygge den
beste kaffen. Grunnleggende kaffeforståelse er nødvendig for å få et godt
resultat, og alle manuelle bryggemetoder er tillatt. Konkurransen starter med
en «Open Service» hvor det lages tre individuelle brygg av en kaffe man selv
har valgt. Derfra går de åtte beste videre til en semifinale, hvor deltakerne
får tildelt samme kaffe som bedømmes blindt, «Compulsory». De sammenlagt seks
beste fra «Open» og Compulsory» går videre til finalen. Totalt 13 deltagere,
kvalifisert fra ulike regionale mesterskap
Arrangør: Speciality Coffee Association Norway
(SCA Norge) i samarbeid med Norsk Kaffeinformasjon
Sted: Stand B01-30, hall B, Baren (sider-øl-vin-brennevin)
NM i kaffecoctails eller «Coffee in Good Spirits» er en
konkurranse der det fokuseres på en barista eller barkeepers evne til å lage
innovative drinker der alkohol og kaffe forenes i synergi. Deltakerne skal lage
to identiske varme eller kalde cocktails og to identiske varme Irish Coffe.
Påmelding via Norsk Bartender Forenings (NBF) sine
nettsider. Antall deltagere: Maks 18)
Arrangør: Norsk Kaffeinformasjon og Norsk Bartender
Forening (NBF).
Hva skal vi spise i Matnasjonen Norge?
Tidspunkt: 18. mars, 12:30 - 16:00
Sted: Møterom Studio N i Nova Studios, 2. etasje (inngang vest)
Landbruks- og matdepartementet inviterer til konferansen
som skal gi konkret og nyttig innsikt i hvordan det vil bli praktisk mulig for
offentlige innkjøpere og bidra til økt verdiskapning ved bruk av lokale
matprodusenter. Et annet viktig mål med konferansen er å inspirere til å skape
mer mat- og måltidsglede, spesielt for eldre.
Del 1 - 13:00 – 13:45: Om LMDs mat og måltidsglede for eldre Fra smakløs fårikål til lokalmat som appetittvekker. Hva skjedde i perioden
2013- 2025?
Med Stine Sem, Prosjektleder, Landbruks- og matdepartementet, Turid Windjusveen
Olsen (Statsforvalteren Innlandet) og Marta Valdes Richardsen (Statsforvalteren
Troms og Finnmark).
Astrid Regine Nässlander deltar på seminaret Hva skal vi spise i Matnasjonen Norge.Foto: Morten Holt, arkiv
Del 2 - 13:50-14:45: Offentlig anskaffelse av mat og drikke
Med Pernilla Fischerström (Västra Götalands län, Sverige), og Kari Kleivset (Agder
Fylkeskommune) og Ole Jørgen Drilen Bruun-Lie (Holmestrand kommune)
Pause med enkel servering
Del 3 - 15:10- 15:45: Sofa-samtale: Hva vi spiser vi i Matnasjonen Norge?
Med landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen, statsforvalter Knut Storberget, Leder av KS, Gunn Marit Helgesen, kokk Astrid Regine Nässlander (Nordland) og en
matprodusent (kommer)
Moderator for konferansen er Silje Lesjø (Innovasjon
Norge)
Arrangør: Landbruks- og matdepartementet
Utdeling av Horecabransjens Ærespris 2025
Tidspunkt: 15:45
Konserndirektør for Thon Hotels, Morten Thorvaldsen, ble tildelt Horecabransjens Ærespris i 2023. Hvem får prisen i 2025?Foto: Morten Holt
Sted: Møterom Studio N i Nova Studios, 2. etasje (inngang vest)
Prisutdeler: Landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen.
Det er NHO Reiseliv, Norske Kokkers Landsforening og fagbladet Horeca/Horecanytt.no som sår bak prisen, som deles ut for femte gang.
Tidligere prisvinnere er Jan Eilef Rivelsrud (2014), Arne Brimi (2017), Bent Stiansen (2020)
og Morten Thorvaldsen (2023).
En god te-opplevelse til dine gjester
Tidspunkt: 13:15 - 13:45
Sted: Umami Scene - Inspirasjon, hall E
Mini-te-skole med innføring i de fire te-typene: Svart,
oolong, grønn og hvit te, og hvordan gjøre te til et godt alternativ til kaffe.
Ved Emili Borring, daglig leder i A C Perchs
Thehandel Norge
Havets undervannshage på menyen - hvordan benytte seg
av kystens eget spiskammers?
Tidspunkt: 14:15 - 14:45
Sted: Umami Scene - Bærekraft, hall E
Marita Brodin Monsen (prosjektleder i Smak av kysten),
Angelita Eriksen (daglig leder i Lofoten Seaweed Company) og Bjarte Finne (matfaglig
ansvarlig for Fløirestauranten) vil vise hvordan spisesteder kan skape
tidsaktuelle og attraktive menyer ved å benytte havets ressurser - fra sjømat
til tare.
Arrangør: Sjømatnettverket Smak av kysten og
Norwegian Seaweed Association.
Datadrevet er fremtiden: Lansering av årets Gane &
Graf
Tidspunkt: 14:15 - 14:45
Sted: Umami Scene - Teknologi, hall E
Årets utgave av Gane & Graf er ferdig, og
Tradesolution ved Hege og Jens presenterer hovedfunnene. Rapporten beskriver de
overordnede linjene i serveringsbransjen, med fokus på markedstrender,
sammensetningen av aktørene i verdikjeden og utviklingen for de viktigste
varegruppene.
Sammen med Morten Karlsen fra NHO Reiseliv diskuteres
fordelene med datadrevet salg, og hvordan innsikt og analyser kan skape vekst
og konkurransefortrinn. Her får du en dypere forståelse av bransjen og
inspirasjon til de strategiske veivalgene din virksomhet står overfor.
Arrangør: Tradesolution.
Umami Night
Tidspunkt: 18. mars, 18:00 - 00:30
Sted: Lillestrøm Lobby, Nova Spektrum (inngang vest)
Umami Arena inviterer alle som jobber med mat og drikke
til en sosial og hyggelig happening. Det blir mat og drikke, musikk og
underholdning. Xiid vil stå for kveldens underholdning og musikk, før en DJ tar
over scenen.
ONSDAG 19. MARS
MerAv-seminar med utdeling av flere priser
Tidspunkt: 19. mars, 08:30 - 11:00
Sted: Møterom Studio 2 i Nova Studios, 2. etasje (Inngang
Vest)
Seminaret er først og fremst beregnet på bedrifter som
har undertegnet intensjonsavtale med myndighetene og et sunnere kosthold, men
er også åpen for andre som ønsker å slutte seg til dette arbeidet. Seminaret
belyser viktige temaer knyttet til valg av sunt kosthold, hva som skal til for
å skape endringer i kostvaner og presentere planlagte kampanjer og dele ut
diverse priser som støtter dette arbeidet, samt utmerkelser fra
Helsedirektoratet.
09.00 – 09.05: Åpning/Velkommen, Trude H. Nordli, Sjømat
Norge
09.05 – 09.45: Hva påvirker valg av sunt kosthold, konkrete
«case» fra alle tre dagligvareaktørene
09.45 – 10.00: Hva skal til for at folk skal spise
MerAvgrovtgrøntogblått
10.00 – 10.10: Har prisen skapt varig endring i
kostvaner i kantina? Økern Portal
10.10 – 10.30: Hva nå? Gjennomgang av planlagte kampanjer
10.30 – 11.00: Priser og utmerkelser: NM – Sunn mat i
kantina, NM i frukt og grønn energistasjon, Intensjonsavtalens utmerkelser,
Sunnere produkt, Sunnere markedsføring
Arrangør/konferansekomite: Sjømat Norge v/Trude H.
Nordli, Frukt og Grønnsaksgrossistenes Forening v/ Mariann Jørgensen, Baker- og
Konditorbransjens Landsforening v/Gunnar Bakke.
Umami Leadership Conference
Tidspunkt: 19. mars, 08:30 - 12:00
Sted: Møterom Studio N i Nova Studios, 2. etasje (inngang
vest)
Under «Umami Leadership Conference» vil John Elkington snakke om hvordan bransjeledere kan møte de store utfordringene og dele sin innsikt i mulighetene som ligger i fremtidens bærekraftige forretningsmodeller.Foto: Thought Leader Global Media/Umami Arena
The food and beverage industry finds itself at the
intersection of climate change, food waste and food insecurity, growing threats
to global food systems, and supply chain challenges, alongside changing
consumer trends which will impact and shape the future of food. These complex
vulnerabilities need a deeper understanding in order to find new solutions and
ways forward. And leaders need inspiration, fresh ideas and brave insights and
powerful tools, to navigate these shifting landscapes.
Opening keynote - John Elkington («Ambassador
from the Future, Founding Partner of, and Chief Pollinator at, Volans. Author
of Green Swans»)
I februar 2023 gikk førsteplassen i Årets grønne kokk til Espen Laumann og Nils Flatmark. Andreplassen gikk Øyvind Bøe Dalelv og Martine Espeland, mens tredjeplassen gikk til Sondre Selland og Simen Johansen.Foto: Morten Holt
Årets grønne kokk er en lagkonkurranse, og det skal lages
en trerettersmeny for 12 personer. Rettene må kun bestå av varer fra den grønne
sektoren og kan derfor ikke inneholde fugl, fisk, skalldyr, kjøtt eller kraft
fra disse. Egg og melkeprodukter kan inngå. Konkurransetiden er fem timer:
Første lag starter å koke klokken 09:00, og leverer sin første rett etter fire
timer, hovedrett etter 4,5 timer og dessert etter fem timer. Konkurransen
bedømmes etter NM-regler.
13:00: Lag 1 leverer sin forrett, deretter lag 2 (13.05),
lag 3 (13.10), og lag 4 (13.15)
13:30: Lag 1 leverer sin hovedrett, deretter lag 2 (13.35),
lag 3 (13.40), og lag 4 (13.45)
14:00: Lag 1 leverer sin dessert, deretter lag 2 (14.05),
lag 3 (14.10), og lag 4 (14.15)
Ca. 15.00: Premieseremoni (så raskt juryen er ferdig med
bedømming)
Arrangør: Opplysningskontoret for frukt og grønt i
samarbeid med Norske Kokkers Landsforening Oslo. Samarbeidspartnere er Bama
Storkjøkken, Engrosfrukt AS, Odd Langdalen frukt & grønt, Asko Servering,
Sportex og UMAMI Arena.
Arrangør: Speciality Coffee Association Norway (SCA
Norge) i samarbeid med Norsk Kaffeinformasjon
Bartender of the Year 2025 og NM i blindsmaking av brennevin
Tidspunkt: 19. mars, 11:00 - 18:00
Sted: Stand B01-30, hall B, Baren (sider-øl-vin-brennevin)
Bartender of the Year 2025 er det offisielle norgesmesterskapet
i bartending i regi av Norsk Bartenderforening, og blir for første gang
arrangert under Umami Arena. Deltakere er påmeldt på forhånd og skal konkurrere
med egen signaturdrink, i «mystery box», kunnskapsprøve og blindsmaking. Det
vil også være eget segment med «Norgesmesterskap i blindsmaking av brennevin» der
også besøkende kan delta hvis de er medlem av Norsk Bartenderforening.
19. mars (Første dag BotY)
11.00: Drop-in «NM i blindsmaking av brennevin» åpner.
11.00: Første deltaker presenterer sin konkurransedrink.
11.00-17.00: Halvparten av deltakere gjennomfører signatur og mystery box.
11.00-17.30: Alle BotY-deltakere må gjennomføre NM i blindsmaking som del av
BotY i løpet av første dag.
Arrangør: Norsk Bartender Forening
Servitør på sitt beste: Effektive teknikker og tips
fra en av Norges beste servitører
Tidspunkt: 19. mars, 11:15 - 11:45
Sted: Umami Scene - Inspirasjon, hall E
Mathias Toresen.Foto: Privat
På dette foredraget får du en rask innføring i
profesjonelle servitørteknikker, gjestebehandling, forberedelse av
arbeidsplassen («Mise en place»), planlegging av service med menyvisning,
serveringsteknikker og mersalg.
Foredragsholder er Mathias Toresen fra KIT-akademiet.
I regi av Asko Servering.
Teknologi som et verktøy for integrering på
arbeidsplassen
Tidspunkt: 19. mars, 12:15 - 12:45
Sted: Umami Scene - Teknologi, hall E
Kristoffer Hagenes.Foto: Time2Staff
Kristoffer Hagenes deler sin innsikt i hvordan teknologi
kan fungere som et kraftfullt verktøy for integrering i samfunnet. Med søkelys
på å bryte ned barrierer for kommunikasjon, utdanning og arbeidsmarkedet, viser
han hvordan teknologiske løsninger kan fremme inkludering og mangfold. Hagenes
drøfter også hvordan teknologi kan bidra til å bygge broer mellom ulike
kulturer og styrke sosial integrering på arbeidsplassen.
Foredragsholder: Kristoffer Hagenes
Arrangør: Time2Staff AS
Hygienevalg betyr noe mot Net Zero 2050
Tidspunkt: 19. mars, 13:15 - 13:45
Sted: Umami Scene - Bærekraft, hall E
Sporene, eller avtrykket din bedrift legger igjen etter
seg, påvirkes av hvilke hygienevalg du tar. I Tork, fokuserer vi på hele
verdikjeden med søkelys på materialer og emballasje, bruk og avfall og
karbonpåvirkning gjennom hele livssyklusen til produktene våre. Målet er å heve hygienestandardene
for alle brukere. Sammen skal vi finne løsninger for både dagens og
fremtidens utfordringer med både sirkulær økonomi, bedre innovasjoner, lavere
forbruk og bedre forståelse av kretsløpet.
Med Meri Wiik, B2B-markedssjef for Tork i Essity.
Arrangør: Essity Norway AS
Norsk siders vidunderlige verden! En reise i norske
smaker
Tidspunkt: 19. mars, 13:15 - 13:45
Sted: Umami Scene - Inspirasjon, hall E
Daglig leder for Hanen, Bernt Bucher Johannessen.Foto: Hanen
Et kåseriforedrag med smaksprøver på det unike mangfoldet
av norsk sider.
Med Bernt Bucher Johannessen, Hanen
Mat - en sentral del av reisen
Tidspunkt: 19.
mars, 13:30 - 15:30
Sted: Møterom Studio N i Nova Studios, 2. etasje (inngang
vest)
Det ligger et stort potensial i å gjøre norsk mat- og
måltidsopplevelser til en viktigere del av reiselivsproduktet. For sammen kan
matbransjen og reiselivsnæringen skape unike opplevelser og verdier både for
gjestene og for næringene.
· «Hele Norge eksporterer»
Reiseliv er 1 av 5 eksportsatsninger. Hvilke mål og forventninger er knyttet
til reiseliv? Hvordan måle suksess? Hvordan bør norsk mat og drikke få en
naturlig plass i et helhetlig reiselivsprodukt?
Vi stiller disse spørsmålene til næringsminister Cecilie Myrseth.
· Avinor ser inn i den store glasskulen
Martin Langaas, Avinor
· «Sterkeste trendene – servering» Menon har utarbeidet en rapport på oppdrag fra NHO Reiseliv. Erik Jakobsen,
Partner og styreleder i «Menon Economics» presenterer de viktigste funnene i
rapporten.
Mikael Forselius.Foto: Morten Holt
· Hvordan bygge norsk mat og drikke som et av
unike "selling points" i et reiselivsprodukt?
Mikael Forselius, Laho AS
· Hva kan du bidra med for å få norsk mat til å bli en viktigere del av reiselivsproduktet? Samtale med Bente Bratland Holm (DSD Explore), Bent Andersen (Bama), Bernt Bucher Johannessen (Hanen), og Trym Eidem Gundersen (Norges sjømatråd)
· Overrekkelse av Horecabransjens Ærespris Ved NHO Reiseliv, Norske Kokkers Landsforening og Ask Media
· Avslutning og oppsummering Elisabeth Svanholm Meyer (divisjonsdirektør reiseliv og spesialoppdrag i Innovasjon Norge)
Arrangør: Umami Arena i samarbeid med Stiftelsen
Norsk Gastronomi, VisitOslo og Oi! Trøndersk mat og drikke
Hvordan håndtere de krevende kravene innen
internkontroll og HMS i utelivsbransjen
Tidspunkt: 19. mars, 14:15 - 14:45
Sted: Umami Scene - Teknologi, hall E
Harald Lønning (til høyre) og Petter Viksund hos Runwell.Foto Håkon Nordvik, arkiv
Utelivsbransjen står overfor strenge krav til
internkontroll for mat, alkohol og brannsikkerhet, samt HMS-arbeid. Dette er
temaer som ofte oppleves som kompliserte og utfordrende for mange bedrifter,
noe som gjenspeiles i resultatene fra kontrollene utført av Skjenkekontrollen,
Mattilsynet, Brannvesenet og Arbeidstilsynet over hele landet. I dette
foredraget deler Harald Lønning innsikt i hvordan teknologi kan brukes til å
automatisere og forenkle disse prosessene. Du vil lære hvordan bedre
kontrollrutiner kan føre til økt sikkerhet, bedre arbeidsmiljø og høyere
kvalitet i hele bransjen, slik at din
virksomhet kan møte kravene på en enklere måte. Dette er en nyttig og praktisk gjennomgang
for alle som jobber med, eller har ansvar for, internkontroll og HMS i
utelivsbransjen.
Arrangør: Runwell AS.
TORSDAG 20. MARS
Bærekraft i det norske matsystemet
Tidspunkt: 20. mars, 08:30 - 11:00
Sted: Møterom Studio N i Nova Studios, 2. etasje (inngang
vest)
Hvordan kan vi bygge et robust, ansvarlig og
miljøvennlige matsystem som møter fremtidens behov?
Konferansen retter seg mot ledere, mellomledere og
spesialister i hele bredden av mat- og drikkebransjen, og er også relevant for
politikere og andre samfunnsaktører som er opptatt av temaet.
Hovedpunkter fra programmet:
* Bærekraft i matystemet fra et ungt perspektiv (Jakob
Sande Haugset, Barnas klimapanel)
Eivind Haalien (midten) deltar på konferansen Bærekraft i det det norske matsystemet.Foto: Morten Holt
* Mat som katalysator til samfunnsendring (samtale med
blant andre Hilde Talseth (Norsk Kylling), Eivind Haalien (NorgesGruppen) og Svein
Sollie (Asko))
* Teknologi er løsningen (samtale med Anja Løkken Stokke (Klosser
Innovasjon) og Sigrid Bratli (Langsikt). Moderator er Ola Hedstein fra Rethink
Food)
* Historien som kobler alle som jobber med mat og drikke
til fremtidens changemakers
(Med blant andre Antje Gonera (Nofima),
Marianne Hayes Antonsen (Coor Service Mangement) og Johanne Kjuus (Tine)).
* Veien videre (samtale mellom Bjørn Haugland i Skift og
Ola Hedstein i Rethink Food
Konferansier er Runa Kvendseth, som til daglig jobber
som mat- og konseptansvarlig for Fisketorget i Stavanger,
Programmet er utviklet i samarbeid med Matvett, Rethink
Food og Skift.
Pallen i NM i konditorkunst 2023. Fra venstre sølvvinner Pascal Monet, gullvinner Henrik Falkensten og bronsevinner Marthe Kilen.Foto: Umami Arena/BKLF
Tema for NM i konditorkunst 2025 er «Tivoli», som skal
være en «rød tråd» gjennom alle de tre hovedoppgavene:
1. Kake: Det skal lages to identiske kaker, diameter
16-20 cm.
2. Konfekt: Det skal lages to typer sjokoladekonfekt, 20
stk. av hver.
3. Showpiece: Det skal lages en showpiece til utstilling,
og den skal lages i sjokolade, sukker eller pastillage.
Konkurransen går over totalt 7 timer.
Arrangør: Baker- og konditorbransjens Landsforening
Nordic Sushi Cup
Tidspunkt: 20. mars, 10:00 - 17:00
Sted: Stand C01-21 i hall C
Finale i Nordic Sushi Cup. Premieutdelingen foregår ca. klokka 16:00.
Hoveddommer er Mr. Gentaro Yamazaki
Arrangør: Vladimir Pak & Glenne Events
NM Cup Tasters/NM i kaffekunst
Tidspunkt: 20. mars, 10:00 - 17:00
Sted: Hall D
10:00-15.15: Øvetid og barista-finaler, seks deltakere
(starter klokka 08 før messen åpner for publikum)
10:00-15:30: Finaler Brewers, seks deltagere
14:00 1. semifinale
15:00 2.semifinale
Arrangør: Speciality Coffee Association Norway (SCA
Norge) i samarbeid med Norsk Kaffeinformasjon
Bartender of the Year 2025 og NM i blindsmaking av brennevin
Tidspunkt: 20. mars, 11:00 - 18:00
Sted: Stand B01-30, hall B, Baren (sider-øl-vin-brennevin)
11.00, Andre dag BotY : Første deltaker presenterer sin konkurransedrink.
11.00-17.00: Resterende deltakere gjennomfører signatur og «mystery box».
17.30: Annonsering av første, andre, og tredjeplass, samt premieutdeling for
teknisk vinner og vinner av NM i blindsmaking.
Arrangør: Norsk Bartender Forening
KuttMatsvinn Servering-Forum
Anne Marie Schrøder hos Matvett.Foto: Moment Studio
Tidspunkt: 20. mars, 12:00 - 13:00
Sted: Umami Scene - Bærekraft, hall E
På forumet gis en oppdatert status i arbeidet og
synliggjøre effekten av å kutte matsvinn fra ulike typer serveringssteder. Det
vil bli servert både beste praksis-eksempler og prisutdelinger til de som har
utmerket seg. KuttMatsvinn Servering er serveringsbransjens felles satsning for
å nå halveringsmålet i 2030. For å nå halveringsmålet, er det viktig å få med
flere serveringsaktører og gjestene på dugnaden.
Med daglig leder Anne-Grete Haugen, kommunikasjonssjef
Anne Marie Schrøder, og prosjektkoordinator Marie Kleppe, alle fra Matvett AS.
Arrangør: Matvett AS
Trends and AI in the food industry
Tidspunkt: 20. mars, 12:15 - 12:45
Sted: Umami Scene - Teknologi, hall E
Presentasjonen kommer til å inneholde en gjennomgang av
de mest relevante trendene innen mat og drikkevarer, basert på Puratos’ Taste
Tomorrow-forbrukerundersøkelse, som både omfatter spørreskjemaundersøkelser med
mer enn 20 000 besvarelser, samt AI-teknologi til å kartlegge omtaler online.
Trendene vil blant annet omfatte helse, populære smaker, teknologi og nye
matkonsepter.
Med marketing-spesialist Michelle Schillig og «Key
Account Manager» Jørgen Høiklev, begge fra Puratos.
Arrangør: Puratos
Hvordan skal vi møte
trusler mot trygg mat?
Tidspunkt: 20. mars, 13:00 - 15:30
Sted: Møterom Studio N i Nova Studios, 2. etasje (inngang
vest)
Mattilsynet inviterer til fagseminar om hvordan vi skal
møte dagens og fremtidens trusler og risiko mot trygg mat. Her vil vi snakke om
krav til og vurdering før import av mat, kjemiske og biologiske farer, svindel
i leverandørkjeden, trygg matemballasje og merking av mat. For i jungelen av
regelverk, hvordan skal du gjøre rett og hva er viktig å tenke på?
13:05 – 13:20: Slik unngår du å bli svindlet
Globale endringer, økt netthandel og trender i sosiale medier påvirker
forbruksmønsteret for mat og matkontaktmaterialer i Norge. Dette skaper nye
muligheter for deg som er importør eller forhandler, men kan også føre til økt
risiko for svindel, ulovlig merking og produkter er helsefarlige. Ved Gry
Støtvig (seniorrådgiver, Mattilsynet, seksjon grensekontroll og kriminalitet)
13:25 – 14:05: Hva må du tenke på når du importerer mat
fra utlandet?
Del 1: Hvordan kan du som importør sørge for korrekt innførsel av mat?
Kjenner du til hvilke regelverkskrav og plikter du har som importør? Her får du
mulighet til å bli godt kjent med hvilke rutiner du bør ha på plass for
vurdering av produkter og leverandør. Vi viser deg hvordan du kan bruke
tilgjengelige EU-data til dine vurderinger og hva vi i Mattilsynet kan tilby av
veiledning. Ved seniorrådgivere Kim Johansen og Ian Burman,
Mattilsynet (seksjon grensekontroll og kriminalitet), og seniorinspektør Lena
Kristin Storvik (Mattilsynet region Stor-Oslo, avdeling grensekontroll og
import).
Del 2: Tolletaten vil fortelle om hvilke regelverk du må
kjenne til som importør, og hva som er viktig å tenke på før du går i gang med
å importere varer. I tillegg vil de fortelle deg hvor du kan finne informasjon
og veiledning. Benytt sjansen til å møte tollekspertene og få gode tips. Ved Gunn Pynten (tolloverinspektør oppfølgingsavdelingen) og Mette Lonstad, (tolloverinspektør i klassifiseringsavdelingen, begge fra
Tolletaten).
Pause 14:05 - 14:15
14:15 – 14:45: Trygg mat – kompetanse om kjemiske og
biologiske farer i mat
Det er viktig å ha kunnskap om både biologiske og kjemiske farer i mat. I
dette innlegget vil vi komme inn på hva det er viktig å tenke på når det
gjelder kontroll med råvarene og det som skjer under produksjonen. Det blir
også gitt konkrete noen eksempler på kjemiske og biologiske farer. Ved Julie Tesdal Haaland og Catherine Signe Svindland, (seniorrådgivere i Mattilsynet, seksjon kjemisk mattrygghet og seksjon biologisk
mattrygghet).
14:50 – 15:05: Hva er trygg matemballasje?
Hva må du tenke på når du skal velge matemballasje til din virksomhet? I en
verden med store og raske endringer blir det stilt større krav til bærekraft og
det dukker opp nye alternative materialer på markedet. Hvordan kan du som
produsent gjøre rett når det gjelder mattrygghet? Ved Signe Sem (seniorrådgiver i Mattilsynet, Mattilsynet,
seksjon kjemisk mattrygghet).
15:10 – 15:25: Slik merker du riktig – det er viktig
Merking av mat, er det unødvendig komplisert eller ganske enkelt?
Matmerking er en viktig måte å kommunisere med forbrukerne på. Gjennom
merkingen får forbrukerne viktig informasjon om hva maten inneholder, hvordan
den er produsert, hvor den kommer fra, og eventuelle allergener eller
helserisikoer. Bli trygg på de aller viktigste reglene for merking. Ved Olga Soleng (seniorrådgiver og tidligere inspektør i
Mattilsynet, seksjon biologisk mattrygghet)
Konferansier er Are Tømmerberg Sletta, seksjonssjef for
seksjon kjemisk mattrygghet i Mattilsynet.