Det settes ny konkursrekord, og mange i hotell- og restaurantbransjen har måttet gi opp. (Illustrasjonsfoto: Bisnode)
Det settes ny konkursrekord, og mange i hotell- og restaurantbransjen har måttet gi opp. (Illustrasjonsfoto: Bisnode)

Konkursrekord

Konkursene i næringslivet fortsetter å øke. Det har nå vært flere konkurser og tvangsavviklinger de siste 12 månedene enn etter finanskrisen i 2009.

Publisert Sist oppdatert

Data- og analyseselskapet Bisnode registrerer en økning i august på hele 22,4 prosent i rene konkurser, sammenlignet med samme måned i fjor. Tar man med de selskapene som blir tvangsoppløst av myndighetene, er økningen samlet på 13,5 prosent.

Hotell- og restaurantbransjen rammes

I hotell- og restaurantbransjen er konkursøkningen stor. 382 bedrifter har gått overende hittil i år, en økning på 11,7 prosent.

Innen bygg og anlegg har det vært mange konkurser de siste årene, men denne næringen har kun en moderat økning på 3,6 prosent hittil i år.

– I august gikk 394 bedrifter konkurs og 85 bedrifter tvangsoppløst av myndighetene. En økning på hele 13,5 prosent bare den siste måneden. De siste 12 månedene har 6483 bedrifter gått konkurs eller blitt tvangsoppløst, en økning på 9,5 prosent. Med dette har vi oppnådd en lite hyggelig konkursrekord som slår finanskriseåret 2009 hvor 6449 bedrifter endte i skifteretten, sier Kredittøkonom Per Einar Ruud i Bisnode.

Endringer i detaljhandel

– Vi har gjennom flere måneder sett en utvikling vi stusser over, sier Ruud.

– Det burde egentlig gått bedre, når vi ser på andre utviklingstrekk i økonomien, men vi tror det kan henge sammen med store strukturendringer som er på gang i flere bransjer, sier han. Detaljhandel og tjenesteytende næringer sto tidligere for en liten andel av antall konkurser. Nå opplever disse bransjene at mange går overende, mye på grunn av økt netthandel og automatisering av tjenester, forklarer Ruud.

Innen detaljhandel har 666 bedrifter gått konkurs eller blitt tvangsavviklet de første åtte månedene i år.

Tjenesteytende næringer opplever tøffe tider

Dette er en økning på 13,1 prosent i de første åtte månedene av året. Tjenesteytende næringer har aldri opplevd tøffere tider. Her registreres det at 825 bedrifter har blitt borte, en økning på hele 19,7 prosent.

– Vi får håpe at dette ikke bare er begynnelsen på noe enda verre. Det blir litt trist hvis butikkene blir borte fra bybildet og alt blir levert fra nettet med førerløse postbiler, sier Ruud i pressemeldingen.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca