Terra Vecchia Blanc bib nett
Terra Vecchia Blanc bib nett

Terra Vecchia fra Korsika

I mai i fjor ble den korsikanske hvitvinen Terra Vecchia Vermentino Chardonnay relansert på Bag-in-box, spesialtilpasset for norsk smak. Det førte til 60 000 solgte liter i 2009. I år forventer importøren en dobling av salget.

Publisert

Terra Vecchia Vermentino-Chardonnay BiB

På midten av 90-tallet solgte Terra Vecchia flere hundre tusen liter vin årlig i Norge, men forsvant etter hvert nesten helt fra markedet. Nå er den imidlertid tilbake med full tyngde.

Etterlengtet kvalitetsløft

Importøren mener at comebacket skyldes at den gamle klassikeren fikk et etterlengtet løft i form av nytt innhold og utseende. Det franske vinteamet startet med å analysere de mest populære hvitvinsboksene som selges i Norge.

De kom frem til at fellesnevnerne var ”friskhet” og ”en liten syresnert” i finishen, og det er dette de nå har gitt mer av til Terra Vecchia. Det ser altså ut til å ha falt i smak.

Mer lokalt preg

Hovedforandringen er at det nå benyttes både lokale og internasjonale druer, og at avlingene er redusert med 30 prosent. For hvitvinen betyr dette at den er ren og frisk med god syre. Bruk av korsikanske vermentino-druer gir et spennende innslag av mandarin.

Korsika, som vakkert nok kalles ”L’île de beauté” (fransk for ”skjønnhetens øy”), er det mest solrike vinområdet i Frankrike. Det blir varmt om sommeren, men effekten dempes av saltvannsinnsjøen Diana og kald luft fra fjellene.

Det høyeste punktet på Korsika er mer enn 2500 meter over havet. Ulik eksponering for sol i dalene der det dyrkes druer, gjør at hver enkelt dal har sitt unike mikroklima, noe som til slutt gjør at Terra Vecchia-vinmaker Elise Costa har mye å velge blant når hun skal blande vin.

Prisbelønt

Terra Vecchia eies av Robert Skalli – en av Frankrikes mest kjente vinpersonligheter som blant annet er kjent for å ha bygget opp sørfranske Pays d’Oc til et område for kvalitetsvin.

Familien Skalli var også en av pionerene på Korsika, og i dag er Terra Vecchia den største vingården på øya med 225 hektar.

Skalli lager mer enn 30 millioner liter vin årlig, og eier vingårder både i Frankrike og USA. Vinene eksporteres til mer enn 70 land i hele verden. I 2009 fikk Skalli den prestisjetuge prisen “Red Winemaker of the year” på International Wine Challenge.

Dette er påskevinene:

Hvitvin

Terra Vecchia Vermentino-Chardonnay BiB

Land/distrikt: Frankrike/Korsika

Druer: 70 % vermentino, 30% chardonnay

Karakteristikk: Helt lys grønngul. Frisk duft av mandarin og sitron. Ren, rund, frisk og fruktig smak.

Passer til: Vinen går godt til fisk og skalldyr, men er også en fornøyelse å nyte uten mat. Svært god ”terrassevin” i påskesola.

Pris: 340 kroner (300 cl)

Rødvin

Terra Vecchia Reserve BiB

Land/distrikt: Frankrike/Korsika

Druer: 70 % merlot, 30 % nielluccio

Karakteristikk: Dyp rød. Fruktighet preget av mørke bær og urter, hint av lakris. Myk og snill vin.

Passer til: Nydelig til lette kjøttretter som svinestek, pastaretter. Også god uten følge av mat.

Pris: 370 kroner (300 cl)

Pressemelding

Powered by Labrador CMS