Sørlandsvin hvit Nett

Spansk vinglede til det glade Sørlandet

Den anerkjente spanske vinprodusenten Parés Baltà har laget en flott sommervin spesialtilpasset norske ganer og skjærgårdsmat. Vinen, som har fått navnet Sørlandsvin her i Norge, er laget på økologisk dyrkede druer, og er svært prisgunstig i forhold til sin kvalitet.

Publisert

Sørlandsvin. (Foto: Produsenten)

Vinhuset Parés Baltà er en forholdsvis liten familiebedrift hvis viner har mottatt gode omtaler i en rekke medier.

Nå har vinprodusentens kvinnelige vinmakere, svigerinnene Marta og Maria, lansert vinen Sørlandsvin Blanc de Pacs i samarbeid med den norske importøren Scanvin.

Tilpasset Norge

Vinen er tilpasset det norske markedet og designeren Rebecca Reimers i Gnizt Design har utarbeidet den stilistiske etiketten. Ønsket var få et elegant og friskt design som representerer både vinens karakter og det moderne Sørlandet. Illustrasjonen er enkel med sine lange bølgende stilker og små blomster og gir assosiasjoner til både havets bølger og sørlandske sommerenger.

Enkle etiketter

Et generelt kjennetegn for Parés Baltàs viner er gjerne at de er lett gjenkjennelige med enkle etiketter for å vise at fokuset er på innholdet i flasken, dette er noe som er videreført til den «norske» Sørlandsvinen. Sørlandsvin er en frisk og uhøytidelig vin tilegnet blide sørlendinger og andre som elsker Sørlandet. Den står seg godt alene, men passer godt til fisk- og skalldyrretter, med unntak av taskekrabber. Vinen kommer i tillegg med praktisk skrukork.

Uten bobler i Cava-land

Parés Baltà ligger i Penedès, nordøst i Spania i den autonome regionen Catalonia. Her lages det et vidt spekter av vinstiler, røde, rosa eller hvite, ikke minst produseres også den musserende vinen Cava i Catalonia. Cava er Spanias motstykke til franske champagne. Parés Baltà produserer også cava av høy kvalitet.

Sørlandsvin er riktignok ikke en musserende vin, men vinen er laget på de tradisjonelle cavadruene macabeo, parrelada og xarel-lo.

Macabeo, som også kalles viura, gir volum og balanse til blandingen, parrelada står for frukt og finesse, mens xarel-lo tilfører fylde og syre. Druen xarel-lo gir gjerne svært lagringsdyktige viner som utvikler et herlig blomsteraktig og nøttepreget aromaspekter med alderen.

Moderne vin med gamle tradisjoner

Vinhuset Parés Baltà har tradisjoner som skriver seg tilbake til 1790-årene, men i dag kombinerer vinhuset gamle tradisjoner med moderne drift og lager et vidt spekter kvalitetsvin i et forholdsvis lite volum.

I 2000 tok brødrene Josep og Joan Cusiné Carol over familiebedriften og det er deres koner, ønologene Marta Casas og Maria Elena Jimenez som lager vinhusets viner.

De to svigerinnene lager kvalitetsvin på økologisk dyrkede druer av nærmere 20 forskjellige druesorter. I tillegg har familien en egen saueflokk som gjødsler vinmarkene når vinhøsten er overstått. Noen av Parés Baltàs vinmarker har også svært gamle vinstokker, noe som bidrar til en naturlig lavere avkastning og bedre druekvalitet. Vinstokkene til Sørlandsvin er fra 30 til 46 år gamle.

Sørlandsvin Blanc de Pacs 2008

Land/distrikt: Spania, Catalonia Pris: kr 115 Vinen er frisk og sommerlig med en lys gul farge og aromatiske dufter av blomster, pære, tropisk frukt og lime. Vinen er fruktig og rund med middels syre og lang eplepreget ettersmak.

Pressemelding

Powered by Labrador CMS