fast food, junk food, pommes frites, colourbox

Pommes frites uten akrylamid

Norske forskere har funnet ut hvordan pommes frites og potetgull kan lages uten det helseskadelige stoffet akrylamid. Hvis verden vil ha teknologien, åpner det seg et kjempemarked, melder NRK.

Publisert

Mindre junkfood med pommes frites uten akrylamid. (Illustrasjonsfoto)

Det spises 40 millioner tonn pommes frites verden over hvert eneste år. I tillegg kommer store mengder potetgull. Begge disse matvarene inneholder helseskadelig akrylamid, som oppstår under produksjonen.

Mistanke om kreftfare

Eksperter har lenge vært bekymret for det store inntaket av akrylamid, på grunn av mistanke om kreftfare.

Nå har forskere ved det norske matforskningsinstituttet Nofima funnet en metode som fjerner det skumle stoffet i friterte potetprodukter. Ved hjelp av melkesyrebakterier kan inntil 90 prosent av akrylamiden fjernes uten at smaken blir påvirket.

Lanseres internasjonalt

Ansatte ved Nofima har etablert et firma som nå lanserer oppfinnelsen på verdensmarkedet. Firmaet Zeracryl AS har foreløpig tatt patent i Europa og Canada. Nå står også USA for tur. Men den mektige pommes frites-industrien er nølende til nyvinningen, melder NRK.

Fastfood.no

"
Powered by Labrador CMS