Ramsløk spesialitet1 nett

Økologisk kremost med ramsløk godkjent som spesialitet

Nå kan alle bli kjent med smaken av ramsløk. Den urnorske smakssetteren er essensiell ingrediens i TINEs nye kremost. I dag ble TINE overrakt Spesialitet-diplomet som et synlig bevis på godkjenningen Meieriet i Øystese har fått for Tine Økologisk Kremost Ramsløk fra Hardanger.

Publisert

– Spesialitetmerket har vært et viktig argument i innsalget av produktet, forteller merkevaresjef Halvor Hauge i TINE. På dagens diplomoverrekkelse kunne han fortelle at salget til butikkene har gått svært godt den siste uken. Følger kundene opp kan det rett og slett gå tomt for ramsløk.

Produksjonsleder Jarle Flotve og meierisjef Paul Sømne ble nylig overrakt Spesialitet-diplom av KSL Matmerk for sin nye økologiske kremost med ramsløk.

«Vikingane sin kvitløk»

Ramsløk, en viltvoksende lokal spesialitet, blir håndplukket om våren i stupbratte fjellsider med utsikt over fjord og fjell. Ramsløken i TINE Økologisk Kremost Ramsløk fra Hardanger blir sanket lokalt i Øystese av underleverandøren Nøring.

Det er lange tradisjoner for å bruke ramsløken til å sette en ekstra spiss på maten i Hardanger, og den er her kjent som ”vikingane sin kvitløk”. Ramsløk har de beste av hvitløkens egenskaper, og har ord på seg for å være blodrensende, kolesterolsenkende og en sterk antioksidant. Den sveitsiske naturlegen Johann Künzle roste ramsløken: ”Ingen annen urt på jorden er så virksom til å rense mage, tarmer og blod.”

Viktig satsing i Øystese

TINEs meieri i Øystese med sine 18 ansatte er en viktig virksomhet i Øystese. Helt siden 1890 har det vært meieridrift i her. Anlegget i Øystese har lange og stolte tradisjoner for matglede og håndverk.

Kremostene fra Øystese har da også fått nordisk anerkjennelse for sin kvalitet. Under Landsmeieriutstillingen 2005 i Herning, Danmark mottok TINE Pisket Kremost produsert i Øystese den gjeveste prisen – ærespremie og gull. Den økologiske melken som benyttes i kremosten er lokalt produsert i distriktet, og foredlet av det tradisjonsrike anlegget i Øystese.

Lokalt samarbeid

I sin godkjenning legger KSL Matmerk blant annet vekt på det lokale samarbeidet mellom TINE i Øystese og Nøring som leverer ramsløken. «Produktet har en tydelig lokal tilhørighet og tilknytning til Hardangers naturskjønne omgivelser med hensyn til råvarer, produksjon, tradisjon og mennesker,» heter det i diplomteksten.

Pressemelding

Powered by Labrador CMS