Earl Magnus Whisky nett
Earl Magnus Whisky nett

\"Norsk whisky\" fra Orknøyene

Er dette det nærmeste man kommer en norsk whisky? Whiskydestilleriet Highland Park fra Orknøyene lanserer nå i mars Earl Magnus, en spesialwhisky som hyller Orknøyenes norske arv. Norske vikinger invaderte Orknøyene i år 875 og øyene forble norske i flere hundre år. Øyene ble en viktig base for vikingenes mange plyndringstokt til Skottland.

Publisert

Earl Magnus fra Highland Park.

Den nye whiskyen fra Highland Park har navn etter Magnus Erlandsson Orknøyjarl, som var i slekt med Olav den Hellige og Harald Hardråde. Han var jarl av Orknøyene inntil han ble drept i 1115.

Dødsdagen, 16. april, er merket av på den norske primstaven, og markeres fortsatt i den katolske kirke der Magnus er helgen. Magnus har fått den verdensberømte St. Magnuskatedralen i Kirkwall på Orknøyene oppkalt etter seg, og nå altså en whisky.

Sjelden vare

Whiskyen er en liten legende i seg selv. Dette er en begrenset tapning på 5976 flasker og bare 132 av dem finnes i Norge.Ifølge destilleriet er dette en whisky som i første rekke er myntet på Highland Park fans og samlere, men den blir nå tilgjengelig via Vinmonopolets bestillingsutvalg. Dette er en såkalt "cask strength whisky" – en whisky som er tappet uutynnet på flaske rett fra fat.

Alkoholstyrken er derfor hele 52,6 prosent. Whiskyen er 15 år gammel og har ligget på fat fra begynnelsen av 1990-tallet.

Gamle kunster

Innpakningen er også spesiell. Flasken er laget med inspirasjon fra historiske flasker fra Highland Park-arkivet.

Et nøkkelement er det lysebrune glasset i flasken som inneholder naturlige “feil”, med blant annet luftbobler i glasset. Overflaten er ruglete slik som på flaskene som ble brukt for 150 år siden.

Earl Magnus Edition 1

Pris: 1200 kroner

Karakteristikk: Fargen er klar og gyllen og aromaen preges av sedertre og sitron med innslag av ingefær og kanel. Smak av vanilje, noe røyk, melkesjokolade og ingefær. Litt søt og krydret ettersmak.

Se mer på maxxium.no

"
Powered by Labrador CMS