Maria Borio Cascina Castlet2

Morsom, men seriøs

– Vårt arbeid er først og fremst et prosjekt. Et prosjekt er en drøm som tar form litt etter litt; først på papiret, deretter i vinmarken og til slutt i vinen vi produserer, sier Mariuccia (Maria) Borio, nåværende eier av Cascina Castlèt i Piemonte i Italia.

Publisert

Maria Borio har ledet Cascina Castlèt i Piemonte i 40 år.

– Våre prosjekter har vært enkle, fordi du på den ene side naturligvis må respektere naturen og miljøet, og på den annen side holde seg oppdatert teknologisk. Men enkelt betyr ikke lett. Vi har vært både eventyrlystne, ydmyke, sterke og jordnære og har gjort investeringer i vingårder, i teknologi og fremfor alt i forskning, noe vi i dag kan høste fruktene av i Cascina Castlèt, sier Maria Borio, som har ledet Cascina Castlèt i 40 år.

Arvet i 1970

Maria styrer vingården på en mesterlig måte, noe hennes forgjengere sikkert setter pris på, for Cascina Castlèt har vært i familiens eie gjennom mange generasjoner.

Familien har for øvrig sine røtter i Costigliole d`Asti, og kan spore sine aner tilbake til 1198! Maria er en driftig kvinne som har satt i gang flere prosjekter.

Etter at hun i 1970 arvet Cascina Castlèt etter sin far har hun lagt hele sitt hjerte i utviklingen av vinhuset. Den store inspirasjonen fikk hun da hun arbeidet i familiens vinbutikk i Torino på 60-tallet.

– Å forstå kundenes smak er blitt det beste verktøyet i min streben etter å produsere viner som innfrir deres forventninger, sier hun

Samspill med naturen

Maria har stor respekt for tradisjoner, ikke minst for miljøet og for jorden hun jobber med. De setter blant annet ut fuglekasser i vinmarkene for å unngå bruk av plantevernmidler.

Mennesker har i tidens løp ødelagt en del av fuglens naturlige hekkeplasser, slik at mange bestander nå trues. Fuglene utgjør en viktig del i samspillet med naturen. Derfor hjelper Maria dem, slik at de kan hjelpe henne i vinmarkene.

Hun er også leder for den ideelle organisasjonen Donne del Vino, et nettverk av kvinnelige vinprodusenter som har som mål å fremme og synliggjøre kvinners bidrag og rolle i alle deler av vinverdenen.

Provoserende etiketter

Stilen på vinene fra Cascina Castlèt er feminin, modig og morsom. Vinene preges av etiketter med til tider provoserende motiv. Alltid moderne og elegante og med en egen historie bak hvert element. Med dette vil Maria avspeile vinens unike karakter og individualitet:

– Den som velger en flaske av Cascina Castlèts viner, elsker de vakre og de gode ting i livet, sier Maria.

Vinhuset tilbyr det absolutt beste fra sin 24 hektar vingård i Costigliole d`Asti. Maria holder en hånd over hele prosessen, fra vingården til bordet hvor vinen skal drikkes.

De dyrker hovedsakelig Barbera, Moscato, Uvalino, Cabernet og Chardonnay-druer. De to sistnevnte slo rot i Piemonte allerede på 1800-tallet.

Barbera-druer sentral i produksjonen

Vinmarker i Piemonte i Italia. (Foto: Morten Holt)

Vingården blir stadig vekk utvidet, og avdelingen hvor de tørker druer til viner som Passum, Avié og Uceline, er blitt utvidet.

Passum Barbera d’Asti DOCG ble for første gang produsert i 1975 ut ifra en idé om å lage en Barbera-vin som i stil ligner på Amarone. Dette er en gammel tradisjon i Piemonte, men er blitt litt glemt de seneste år. Druene kommer fra de beste parsellene på vingården og tørkes i kort tid i luftige kurver for å unngå soppdannelse.

Vinmarker med Barbera i Piemonte i Italia. (Foto: Morten Holt)

Passum Barbera d’Asti var en av de første Super Barberaene og er i dag flaggskipet til Cascina Castlèt. I de senere år har den fått følge av Litina Barbera d’Asti, som lages av druer fra de eldste parsellene til Borios vingård, og som det er all grunn til å se frem til.

Standard-barberaen Vespa Barbra d’Asti, er blitt en stor favoritt i Norge. Dette er en god, ung og anvendelig allround-vin som nytes best lett avkjølt. Vinflasken har et morsomt og sjarmerende bilde av fire småjenter med store hårsløyfer på en Vespa.

Det er Maria, hennes søster og kusiner. Bildet er tatt på 50-tallet og reflekterer en viss optimisme for fremtiden, og de sitter på den tids store symbol på utvikling og industrialisering av Italia: Vespa.

Vespa på BIB

Vespa Piemonte Barbera.

Vespa-vinens suksess på flaske blir nå etterfulgt av en BIB.

Vinen lanseres i 2009-årgang, et formidabelt Barbera-år med optimale værforhold og topp kvalitet på druene.

Les mer om vinen her

Maria har også tatt initiativet til å forske på en glemt, men historisk viktig druesort i Piemonte, nemlig Uvalino. På 1800-tallet hadde druesorten en spesielt høy status, og som éndruevin ble den brukt som medisin. Forskningen har brakt på det rene at dette er en særpreget druesort siden den er 100 prosent motstandsdyktig mot edelråte. Dessuten er innholdet av antioksidanten Resveratrol usedvanlig høyt, noe som gjør at druesorten ikke trenger ”beskyttelse” i vinmarken. Vinhuset er per i dag det eneste i verden som produserer denne vinen. Uceline, som vinen heter, vil bli lansert i begrenset antall i Vinmonopolets bestillingsutvalg i under 2011.

Pressemelding

Gratis nyhetsbrev fra Horecanytt.no? Klikk her

"

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS