Jacobs Creek illustrasjon nett

Jacob`s Creek lanserer Reserve Shiraz 2006

Om lag to millioner glass Jacob`s Creek vin nytes rundt om i verden hver dag. Nå lanseres Jacob`s Creek Reserve Shiraz 2006 i Norge.

Publisert

Jacobs Creek Reserve Shiraz 2006.

Denne premiumvinen fra Jacob`s Creek er et fremragende eksempel på søraustralsk shiraz, produsert av utvalgte druer fra noen av Sør-Australias beste Shiraz-regioner, blant annet fra Langhorn Creek.

Fyldig og kraftfull vin

Smaken er fyldig og kraftfull, med en intensitet av modne plommer og pepper, flott balansert med bærfrukt og faste tanniner.

Ettersmaken er lang og kompleks med sjokolade, pepper og lakris. Et ideelt akkompagnement til de fleste retter av rødt kjøtt, vilt og oster. Dette er en vin som vil utvikle seg ytterligere ved lagring.

Vinen lanseres i Norge lørdag 6. september.

Historien bak Jacob`s Creek

Mange tenker nok på Jacob`s Creek som et moderne vinmerke, men sannheten er at denne vinen har røtter mer enn 150 år tilbake i tid. Og enda viktigere, i disse miljøtider, er at firmaet tenker i nye, grønne baner.

Historien om Jacob`s Creek begynner med de første bosettingene i Sør-Australia, da oberst William Light grunnla byen Adelaide i 1836. Ett år senere fortsatte han videre nordover og slo seg ned i en fruktbart område han ga navnet Barossa Valley, etter den engelske seieren ved Barrossa i Sør-Spania.

Barossa Valley

I 1839 kom brødrene John og William Jacob til Barossa, og de kjøpte land i Moorooroo. Moorooroo er et gammelt aboriginer-ord som betyr "møte med to farvann, nemlig North Para River og Creek. Sistnevnte ble kalt "Cowieaurita"- som betyr "gulbrunt vann". Den gulbrune fargen kom av den jernrike jorden i høylandet rundt elven. Elven ble senere omdøpt til Jacob`s Creek etter brødrene Jacob, og brødrene Jacob`s små hytter står fremdeles ved elvebredden.

I 1846 kom Johann Gramp, en ung emigrant fra Bayern, til Barossa Valley. Han kjøpte et stykke land litt lenger opp i dalen, og ett år senere plantet han sine første vinstokker langs bredden av elven Jacob`s Creek. Vinrankene blomstret, og dermed ble Barossa Valley`s første vingård grunnlagt. Den første årgangen ble til i 1850, og Johann Gramp fortsatte å lage vin ved sin lille vingård ved Jacob`s Creek helt frem til sin død i en alder av 84 år.

Over to millioner glass med Jacobs Creek drikkes hver eneste dag.

Johann Gramps`s vingård ligger fortsatt ved Jacob`s Creek, som et vitnesbyrd om hans utrettelige lidenskap for vin. Johann Gramp innførte en filosofi som senere skulle gi liv til et av verdens mest populære vinmerker.

I dag er det Orlando Wines som har overtatt arven etter Johann Gramp, og som lager vin under den berømte Jacob`s Creek etiketten.

Fra vinmark til ferdig vin

Jacob`s Creek`s visjon er å lage viner som passer til alle anledninger, viner som kan drikkes nå eller, avhengig av vinens stil, lagres for fremtidig nytelse. For hver årgang bestreber man å forbedre kvaliteten og stadig oppnå en større forståelse av vinmarkene.

Det er mange faktorer som er med på å påvirke produksjonen av en god vin: jordsmonnet druene er dyrket i, druetype, klima, vinmarkens beliggenhet og ikke minst vinmakeren og de utallige muligheter han eller hun har til påvirkning av det endelige resultatet fra innhøsting til tapping. Derfor har alltid Jacob`s Creek lagt vekt på å arbeide med folk som er lidenskapelige i det de gjør. Gjennom hele prosessen, fra arbeidet i vinmarken til flasken som kommer på bordet, er alle involverte parter opptatt av at du skal få en god smaksopplevelse.

Et kontinuerlig fokus på kvalitet har ført til at Jacob`s Creek stadig vinner nye medaljer og utmerkelser i vinkonkurranser både i Australia og internasjonalt. I løpet av de siste tre årene har Jacob`s Creek vunnet mer enn 800 medaljer i vinkonkurranser verden over.

Tilbake til røttene

Da europeerne kom til Barossa Valley på 1800-tallet hadde de med seg vekster fra sine hjemland, og mye av den opprinnelige floraen måtte vike plass for europeiske trær og planter. I 1997 startet et gjenopprettingsprosjekt for området rundt Jacob`s Creek. Orlando Wines har jobbet aktivt i mer enn ti år for å forbedre vannkvaliteten i elven og bevare og gjenopprette områdets opprinnelige flora.

Alle innførte planter og trær, som bambus, ask og oliven ble fjernet, og området ble gjenplantet med blå og røde gummitrær og andre australske opprinnelige trær, blomster og busker. Som et resultat av prosjektet har mange opprinnelige arter av frosker, fisk og fugler gradvis returnert tilbake til sitt naturlige element.

Målet er å gjenopprette de omkringliggende områdene langs Jacob`s Creek slik de var før den europeiske bosettingen. Eksotiske planter blir fjernet, og erstattes med opprinnelige arter for å gjenopprette balansen i systemet. Kommunen og vingårdens naboer blir også oppmuntret til å delta og samarbeide i prosessen.

Besøkssenter

Den dag i dag kan man fremdeles besøke det historiske vingårdsområdet og inspisere Johann Gramp`s kjeller. Et moderne besøkssenter og vinkjeller, kjent som Jacob`s Creek Visitor`s Centre, ble åpnet i 2002. Senteret er tildelt South Australia Tourism Award for sin miljøbevisste design. Den moderne arkitekturen kombinerer naturlige og alternative energisparende systemer og resirkulerte materialer som bambusgulv, resirkulert tømmer og elvestein. Senteret benytter solenergi, gjenbruk av regnvann og spillvann og har et naturlig ventilasjonssystem.

Miljø og bærekraftig utvikling

Landskap fra Jacobs Creek.

Jacob`s Creek er også opptatt av miljøet rundt seg. Allerede da Johann Gramp plantet sine første vinstokker var det med en dyp forståelse for viktigheten av rik og fruktbar jord. Denne tidlige bevisstheten om miljøet har utviklet seg til en viktig kunnskap om jorden og den effekten vi mennesker har på den. Hos Jacob`s Creek er man svært opptatt av å ivareta miljøet og redusere avfall, energiforbruk og klimagassutslipp til et minimum.

Siden 2005 er strømforbruket redusert med 16 prosent. Bruken av vann er også betydelig redusert. Ved å kombinere værprognoser, satellittovervåking av vinmarkene og bruk av spillvann har man redusert vanning av vinmarkene uten at det påvirker avkastningen og kvaliteten. I 2007 reduserte Jacob`s Creek vannbruken med 12,5 prosent og spillvann med 8 prosent - noe som tilsvarer 10 olympiske svømmebassenger.

Betydelig redusert avfall

Som medlem av National Packaging Convention er Orlando Wines alltid på utkikk etter nye måter å redusere og håndtere emballasjeavfall. Det sløses mindre og resirkuleres mer.

Siden 2003 er avfallet redusert med 55 prosent, og gjenvinningen har økt med nesten 45 prosent. Siden 2006 har alle deres vingårder og vinmarker blitt sertifisert til den miljømessige standarden ISO 14001.

Og som medlemmer av Australian Wine Industry Stewardship Program samarbeider de med vindyrkerne for å sikre at de er miljøvennlige, spesielt når det gjelder redusert bruk av kjemikalier.

Pressemelding

Powered by Labrador CMS