Matua Vingård New Zealand

Flørter med djevelens druer

Den legendariske vinmakeren André Tchelistcheff kalte den ”Djevelens druer”. Like fullt er Pinot Noir blitt blant nordmenns favoritter, og nå kommer de også fra New Zealand. Matua Valley Pinot Noir 2009 er lys rød på farge, frisk og fruktig med en aroma av røde bær og jord. Den er lettdrikkelig og har en ettersmak av fine og forsiktige tanniner.

Publisert

Matua Valley Pinot Noir 2009.

Matua Valleys Pinot Noir er igjen å finne blant Vinmonpolets basisutvalg. Tidlige anmeldelser av 2009-årgangen har allerede gitt flere seksere, men hva er det egentlig med denne druen som fikk den russisk-amerikanske vinpioneren André Tchelistcheff til å hevde at ”Gud skapte Cabernet Sauvignon, mens djevelen lagde Pinot Noir”?

– Pinot Noir er en drue som kanskje ikke ser så fantastisk ut, men både i duft og smak er det aromaer som gjør deg helt målløs. I tillegg har den en mystikk knyttet til seg som nok tiltrekker en hel del vin-interesserte, sier Niclas Tuomela, utdanningsansvarlig i Treasury Wine Estates, som representerer Matua i Norge.

Fintfølende

Djevel-bildet har nok også en sammenheng med at det er en drue som både er vanskelig å dyrke fram og lage vin av. Det tynne skallet gjør den følsom både for lys, jord og innhøsting, og ikke minst plantesykdommer som kan ødelegge hele avlinger.

Men for den som lykkes, er gevinsten høy. Tradisjonelt har suksessraten vært høyest i Burgund. Nå har imidlertid Matua Valley på New Zealand lyktes med å lage en Pinot Noir som også norske anmeldere gir toppkarakter. Hvorfor?

Klimavinner

– Pinot Noir er en drue som trives best i et kaldere klima fordi den modner mye tidligere enn andre druer. Derfor gror den godt i svale Burgund, men også på New Zealand som får svale vinder fra Sydpolen. Begge steder finnes kalkrikt, godt drenert jordsmonn med innslag av mineraler, sier Niclas Tuomela, som også mener New Zealand har et klimatisk fortrinn norske pol-kunder kan merke på lommeboka.

Vinmarker tilhørende Matua Vingård på New Zealand.

– Det er flere soltimer der enn i Burgund, noe som gjør at vinene blir gode også i ung alder. Viner fra Burgund må gjerne lagres lenger, og varierer mer mellom årgangene fordi klimaet er mer ustabilt. Og når du først finner den gode årgangen koster det gjerne skjorta.

Passer til norsk mat

Matua Valley Pinot Noir 2009 er lys rød på farge, frisk og fruktig med en aroma av røde bær og jord. Den er lettdrikkelig og har en ettersmak av fine og forsiktige tanniner. Niclas Tuomela har en enkel forklaring på hvorfor nettopp ”djevelens druer” er blitt så populær i Norden.

– Det er en vin som passer veldig godt til fet mat og fisk. Og det spiser vi nordboere som kjent mye av, sier den tidligere kokken Tuomela.

Norsk importør er Treasury Wine Estates

Matua Valley Pinot Noir 2009

Land: New Zealand

Produsent:Matua Valley. Matua Valley ligger nordvest for Auckland på Nordøya på New Zealand og ble etablert i 1973 av brødrene Ross og Bill Spence. Selskapet fikk en internasjonal partner i nåværende Treasury Wine Estates i 2001, men er fortsatt drevet av Spence-familien. De produserer viner fra en rekke kjente druer som Pinot Noir, Sauvignon Blanc og Chardonnay.

Druer: Pinot Noir (100 %)

Pris: 125 kroner (Vinmonopolet)

Pressemelding

"
Powered by Labrador CMS