Tine Engfrisk hvitost

Engfrisk - ny naturlig sunnere ost

Etter snart fire år med forskning, lanseres nå en ny type ost som har en gunstigere effekt på kolesterolet enn vanlig hvitost. Ved å gi kuer en ny spesialdiett, har forskere på Universitetet for miljø- og biovitenskap på Ås (UMB) og TINE på en naturlig måte klart å gjøre melkefettet sunnere. Fra september kommer osten som heter Tine Engfrisk, i norske butikker.

Publisert

Tine Engfrisk (Foto: Tine)

Tine Engfrisk er sannsynligvis første ost i verden der fettsammensetningen er naturlig endret. Det finnes imdlertid oster hvor melkefettet er erstattet med plantefett. - Det vi har lyktes med i vårt prosjekt er å endre fettsyresammensetningen i melka, sier leder ernæring i TINE, Anne Sofie Biong.

Behov for sunnere ost

- Vi så at markedet hadde behov for en naturlig og sunnere ost. Den har også et fettinnhold som er på 22 prosent, og som fyller et behov midt imellom vanlige hvitoster og lettoster. Det gjør at den er brukervennlig både på brødskive og som smeltet ost. I tillegg til fordelene med gunstigere påvirkning av hjerte og kar, føler vi oss sikre på at Tine Engfrisk både har en smak og en konsistens som bedre tilfredsstiller osteelskere enn hva andre lettvarianter på markedet gjør, sier Frode Fimreite kategoridirektør i TINE.

Mindre melkefett

Bakgrunnen for prosjektet var myndighetenes anbefaling til befolkningen om å spise mindre melkefett fordi man til nå har antatt at fettet i meieriprodukter kan være en viktig årsaksfaktor til hjerte- og karsykdom.

Målet med prosjektet var derfor å komponere et mer ernæringsriktig melkeråstoff.

Strategisk satsing

- Utviklingen av Tine Engfrisk er et ledd i TINEs strategiske satsing på forskning og utvikling, der vi jobber etter visjonen gode og sunnere matopplevelser. Det sier seg selv at denne forskningen skal munne ut i konkrete produkter, noe dette er et godt bevis på. Vi er stolte av denne innovasjonen som vil kunne få stor betydning for norsk melks konkurransekraft, og vi vil videre se på om dette kan la seg gjennomføre på all melk fra TINE, sier FoU-direktør i TINE, Eirik Selmer-Olsen.

Samarbeid

Prosjektet har vært et samarbeidsprosjekt mellom forskningsinstitusjoner og næringslivet. Initiativtager var TINE som fikk med seg kompetansemiljøene hos både UMB og Felleskjøpet i et samarbeid. Prosjektet fikk støtte fra Forskningsrådet, blant annet med tanke på målet som prosjektet hadde om at resultatet skulle kunne munne ut i konkrete resultat. I tillegg til den ernæringsfaglige kompetansen hos TINE deltok også ca 40 melkeprodusenter på Jæren.

Pressemelding

Powered by Labrador CMS