Engelstad julevin Il Putto1 NETT

Engelstad lanserer sin første julevin

Jul 2010 Il Putto Barbera d’Asti Superiore 2007 er Engelstads første egenutviklede julevin. Den har blitt til gjennom en lang prosess som involverte det å smake på masse forskjellige viner fra flere produsenter i Italia, velge ut de beste i forhold til prisen samt utvikling av en egen design med byrået Frank. Navnet på vinen Il Putto betyr lille gutteengel, en god assosiasjon til juleevangeliet.

Publisert

Jul 2010 Il Putto Barbera d’Asti Superiore 2007 er Engelstads første egenutviklede julevin.

Til jul er det en tradisjon i Norge å tilby drikkevarer som kan relateres til sesongen.

Da kan du få kjøpt juleøl og juleakevitt. Etter hvert som nordmenn har fått mer kontinentale vaner, har det også blitt populært med juleviner.

Passer til norsk julemat

Mange av julevinene som har blitt tilbydd de senere år har vært av variert kvalitet og mest vektlagt utseende. Engelstad mener at det bør la seg gjøre å tilby en vin av svært god kvalitet med et flott utseende.

Kriteriet var vinen skulle passe til norsk julemat og da særlig den mest populære retten til jul nemlig svineribbe. Dette er tradisjonell mat spesielt på Østlandet og i Midt-Norge, og hele 56 prosent av befolkningen spiser dette på julaften (SIFO, Fagrapport nr.1-2006).

Innholdet er bevisst valgt for å passe norske ganer og vår tradisjonelle julemat.

Mildt, fett og salt – syrlig og søtt

Juleribbe er en kompleks rett. Svinekjøttet er mildt og svoret gir mye fett til retten. Svoret er gjerne saltet. I tillegg tilsier tradisjonen at man skal ha en del tilbehør. Det vanlige er medisterkaker og – pølser. Og man bruker gjerne tilbehør som balanserer retten som f.eks. bakt eple, sviske (sødme), surkål, tyttebær (syrlighet) og rosenkål (bitterhet).

Denne kombinasjonen av mat krever en del av vinen. Vinen må ha høy friskhet for å rense munnen for fett samt kunne møte det syrlige tilbehøret, samtidig som den må ha høy fruktkonsentrasjon for å møte saltet og det søtlige tilbehøret. Og akkurat disse egenskapene fant Engelstad i en Barbara d’Asti Superiore fra Piemonte i Italia.

Om engelen på etiketten

De små gutteenglene ble mye brukt i italiensk renessanse og barokk kunst. I kunstlitteraturen er noen av de første kjente referansene til “Putto” i Giorgio Vasaris “Lives of the Artists” (1550-1568).

Putti er et klassisk motiv man gjerne finner igjen på barnesarkofager fra det andre århundre. Avbildningene viser dem ofte i situasjoner der de slåss, danser, deltar i bacchusritualer, sport, etc. Revitaliseringen av disse små figurene er vanligvis tilskrevet Donatello, i Firenze omkring år 1420, men man kjenner til noen tidligere manifestasjoner (for eksempel graven til Ilaria del Carretto, skulpturert av Jacopo della Quercia i Lucca).

Engler finnes i både religiøs og sekulær italiensk kunst fra 1420-tallet. Senere i begynnelsen av det 16. århundre dukket de opp i Nederland og Tyskland, Manneristperioden og senrenessansens Frankrike og videre i barokkens takfresker. Så mange kunstnere har skildret dem så en liste ville være

Engelstad

Einar A. Engelstad as ble dannet samtidig med Vinmonopolet i 1923 etter at forbudstiden var over i Norge. I begynnelsen importerte firma alt fra ananas til kosteskaft, men etter hvert gikk man over til å bli agenter for vin og brennevin. Firma vokste og etter hvert ble Engelstad den største agenten for vin og brennevin i Norge med kjente merkevarer i alle kategorier.

Il Putto Barbera d’Asti Superiore 2007

Land/distrikt: Italia/Piemonte

Produsent: Boutinot for Engelstad AS

Druer: Barbea (100 %)

Alkohol: 14 %

Pris: 120 kroner (Vinmonopolet)

Webside: www.engelstad.no

"
Powered by Labrador CMS