Castillo de molina BIB

Castillo de Molina på boks

Flaskevarianten av Castillo de Molina Cabernet Sauvignon Reserva har lenge vært å finne i hyllene på Vinmonopolet. Lørdag 7. november lanseres den også i 3-liters kartong.

Publisert

Castillo de Molina Cabernet Sauvignon Reserva har en intens rubinrød farge, en rik og kompleks duft med innslag av fat og sjokolade, og en elegant fruktighet av solbær og plommer. Smaken er fyldig og konsentrert med rik frukt og myke velbalanserte tanniner. Tydelig fatpreg og lang, elegant ettersmak av solbær og plommer. Et perfekt vinvalg til sesongens retter av rødt kjøtt, lam og vilt.

Castillo de Molina Cabernet Sauvignon Reserva på boks.

Prøv den for eksempel til denne oppskriften på hjort- eller rådyrstek med grønnsakrisotto og portvinssjy (se nederst).

Lang historie

Viña San Pedro ble grunnlagt i 1865 av brødrene Bonifacio og José Gregorio Correa Albano. Brødrene var blant de første som plantet stiklinger av franske druevarianter i Chile, og Chile i dag kan takke dem for at landet er helt fritt for den fryktede vinlusen phylloxera.

Vinstokkene ble nemlig importert før skadedyret gjorde sitt inntog i Europa. Ved hjelp av strenge importlover og egne planteskoler er Chile i dag det eneste vinlandet av betydning som ikke behøver å pode alle sine vinranker på amerikanske røtter.

Chile – et vinland

Chile har et stabilt klima og fantastiske forutsetninger for å dyrke vin. Både teknikk og vinmaking er på et høyt nivå, og i dag produserer Chile flere av verdens toppviner.

Castillo de Molina Cabernet Sauvignon Reserva er laget av utvalgte cabernet sauvignon-druer fra Viña San Pedros beste vinmarker i Cachapoal Valley. Vinmarkene ligger ved foten av de snødekte Andesfjellene, hvor den kjølige brisen fra fjellene og fuktige vinder fra Stillehavet resulterer i viner som er kjent for sin friskhet og eleganse.

Kaldmasserasjon

Druene plukkes for hånd, og fraktes til kjellerne i Molina for sortering og avstilking før de plasseres i store fat for kaldmasserasjon (uttrekk av farge og smak) i to dager før gjæringen settes i gang.

Etter temperaturkontrollert gjæring får vinen ligge på restene av drueskallene i to til tre uker før den tappes på franske eikefat for lagring i 12 måneder.

Castillo de Molina Cabernet Sauvignon Reserva 2007

Land/distrikt: Cachapoal Valley, Chile

Druer: 90 % Cabernet Sauvignon og 10 % Syrah

Fatlagring: 12 md. på franske eikefat

Alkohol: 14%

Pris: kr. 379,00 (Vinmonopolet)

Søndagsmiddag

Her er forslag til en flott søndagsmiddag med viltkjøtt, kremet risotto og portvinssjy.

Ingredienser

6 porsjoner

* 1 kg benfri hjort- eller rådyrstek

* 1 ts salt

* 1 ts svartpepper

* 1 dl vann

Risotto

* 250 g brokkolibuketter

* 2 pastinakk, ca. 200 g

* 1 stor rødløk

* 1 ss smør eller rapsolje

* 2 1/2 dl grøtris

* 6 1/2 dl vann

* 1 ts salt

* 1 1/2 dl matfløte

* 1 1/2 dl revet vellagret ost

Portvinssjy

* 3 dl stekesjy + kjøttbuljong

* 2 1/2 ss portvinsgelé

* 3 ss romtemperert smør, gjerne usaltet

Fremgangsmåte

Sett ovnen på 175°. Legg steken i en ildfast form og krydre med salt og pepper. Stikk inn et steketermometer så spissen kommer midt i den tykkeste delen av steken.

Hell vannet i bunnen av formen. Stekes nederst i ovnen til termometeret viser 75°, ca. 1 1/2 – 2 timer, avhengig av fasongen på steken. Ta ut steken et par ganger under stekingen og øs stekesjy over.

Mens steken står i ovnen kan du forberede grønnsakene til risottoen. Skjær brokkolien i mindre biter. Skrell pastinakk og løk og skjær i terninger. Ta ut den ferdige steken. Dekk med folie og la steken hvile mens du gjør klar tilbehøret.

Risotto: Sett opp steketemperaturen til 225°. Legg grønnsakene i en langpanne og topp med smør og rapsolje. Ristes midt i ovnen ca. 15-20 min. Fres risen i smør eller rapsolje i en kasserolle. Tilsett vann og salt og la koke under lokk på svak varme ca. 15 min. Tilsett matfløte og la trekke ytterligere 5 min. Ta kasserollen av varmen og rør inn osten. Bland forsiktig inn de ristede grønnsakene.

Portvinssjy: Mål opp og sil sjy og buljong i en kasserolle. Rør inn portvinsgeléen, la det få et oppkok og rør til geleen har smeltet. Ta kasserollen av varmen og avkjøl litt. Visp ned smøret i små porsjoner.

Skjær steken i tynne skiver. Server med risotto og portvinssjy.

Tips: Hjort- og rådyrstek selges både med og uten nett. Nettet brukes for å gi steken en jevnere fasong. Nettet skal sitte på under steking og tas bort før servering. Oppskriften passer til stek både med og uten nett.

Powered by Labrador CMS