HalvorHeuchFotoCharlotte Sverdrup1

Arcus med sin 24. juleakevitt

Årets utgave av Gilde Juleaquavit har en fin fatkarakter av sherry og vanilje, og et komplekst, men fint avstemt krydderbilde med karve og anis. I god tradisjon inneholder også årets resept akevitt fra tidligere årganger.

Publisert

Halvor Heuch står bak alle juleakevittene fra Arcus. (Foto: Charlotte Sverdrup)

Det sier ”juleakevittens far”, Halvor Heuch. Arcus-destillatøren har brukt tiden godt for å finne frem til de beste smakene. Det har ført til den 24. årgangen av Arcus sin tradisjonelle juleakevitt.

Heuch står nemlig bak samtlige av Arcus` juleakevitter siden 1988. Sjefsdestillatøren hos Arcus ble forøvrig utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden for sin innsats ”for norsk matkultur og akevitt-tradisjon” i 2010.

Nordmenn og akevitt

Det er fremdeles i julen at nordmenn drikker mest akevitt, men stadig flere har fått øynene opp for at akevitt kan drikkes året rund.

De siste årene har de blitt lansert flere akevittyper, til bruk på andre årstider.

Arcus med sin 24. årgang av Gilde Juleaquavit. (Foto: Charlotte Sverdrup)

Akevitt som avec

I 2010 lanserte Arcus sin første årgangsakevitt, spesielt tilpasset bruk som avec. Nå kommer den i ny utgave. Også Ekstra Modnet Gilde Juleaquavit er fremstilt av Halvor Heuch, som mener at interessen for slike nisjeprodukter er økende blant folk flest.

– Nordmenn er blitt mer opptatt av matkultur, og har også blitt mer bevisste på hvordan man kombinerer mat og drikke, sier han.

Riktig glass

Med økt akevitt-interesse oppstår også nye utfordringer. Tidligere var den vanligste feilen at man slengte akevitten i fryseren før servering. Nå mener Heuch at det er valg av glass som ødelegger mye for den gode akevitt-opplevelsen.

– Mye av den gode smaken forsvinner med at folk bruker feil glass. Skal du beholde alle duft-og smaksnyansene, bør du ikke servere en akevitt i et tradisjonelt snapseglass, men i et tulipanformet glass, hvor aromaene får mulighet til å utfolde seg.

Juletradisjon

- Årets juleakevitter er skapt for norske juletradisjoner, derfor står Gilde Juleaquavit 2011 seg svært godt til alle de norske julematklassikerne; pinnekjøtt, ribbe, lutefisk og torsk, forteller Heuch.

Selv kan eksperten avsløre at han på grunn av sin britiske kone spiser kalkun på juleaften, men drikker selvfølgelig akevitt til denne også. Akevitt finnes snart til enhver anledning, det gjelder bare å smake seg frem til den som passer best til sitt måltid.

Det gjør du på følgende måte: - La akevitten “rulle” litt i munnen, sug så forsiktig inn litt luft. Gjør man det, trer akevittens egenskaper i forhold til sammensetning av krydder og fataromaer tydeligere frem og gir en optimal smaksopplevelse.

Visste du at:

- Norge er det eneste landet i Skandinavia som lagrer akevitt på eikefat.

- På fatlageret hos Arcus ligger akevitter til modning på brukte sherryfat fra Jerez i Spania. Hvert fat rommer 500 liter, og totalt ligger det 8500 fat på lager.

- Akevittene varierer i alkoholstyrke, hvor den svakeste har en alkoholprosent på 37,5 og den sterkeste på 43.

- Norsk Akevitt må lagres i minimum 6 måneder, men Arcus har akevitter som er lagret i opp til 12 år.

- Usquebaugh, whisky, aquae vite, akevitt, eau de vie - betyr alle "livets vann".

Powered by Labrador CMS