Banan
Banan

Slik oppbevarer du frukt, bær og grønnsaker

- Frukt, bær og grønnsaker som er avlet fram i norsk klima trives bra i kjøleskapet. De eksotiske liker seg dårligere der, sier Hanne Linnert i Bama. Her kan du lese hvordan og med hvilken temperatur du bør oppbevare de forskjellige fruktene, bærene og grønnsakene.

Publisert

Den ideelle temperaturen i et kjøleskap er fire-fem grader. Ananas trives best i 10-15 grader, mango og melon vil ha minst åtte. Det aller beste oppholdsstedet er svalskap, for den som har det.

Eksempel på en perfekt oppbevart banan. (Foto: Bama)

– Frukt og grønnsaker er uansett ferskvarer. Det beste smaken får du ved å vente med å kjøpe til du skal spise. Da er også lagringstemperatur mindre viktig, sier Linnert.

Men noe skal uansett ikke inn i kjøleskapet.

Bananer og tomater på kjøkkenbenken

– Bananer er den mest temperaturfølsomme frukten vi har. De skal ha romtemperatur. Det samme skal tomater. Legg dem i en skål på kjøkkenbenken, sier Linnert.

Også frukt bør serveres romtemperert, da er den mest aromatisk og søt. Kald frukt virker som regel syrlig.

Vil du abonnere på GRATIS nyhetsbrev fra Horecanytt.no? Klikk her

Varierer i kjøleskapet

Gode kjøleskap har svalrom som passer godt for oppbevaring av frukt og grønnsaker. Nyere modeller har også vifte som sprer luften og gir jevn temperatur.

Men mange har fortsatt kjøleskap med store temperaturforskjeller mellom de ulike sonene i skapet.

– Vi har gjort undersøkelser som viser at det kan være opptil seks grader varmere i kjøleskapets øvre del enn nederst. Da er det viktig at man er seg bevisst på hvilke matvarer som oppbevares hvor, sier Finn Aagaard i Electrolux.

Grønnsaksskuffen i eldre kjøleskap er som regel plassert nederst. Her vil temperaturen for eksempel være for lav for agurker, som trives best i 12 grader.

"

Det er viktig med riktig temperatur på jordbær, blåbær og andre bær for at de skal holde seg lengst mulig.

– Har du et kjøleskap som begynner å bli noen år, bør du finne ut hvor store temperaturvariasjonene er. Kanskje er det også er lekkasjer i tetningslistene som gjør at temperaturen er unormalt høy, sier Aagaard.

Styr modningen selv

Frukt og grønnsaker med sterke farger utsondrer etylengass Gassen fungerer som et hormon. Høye konsentrasjoner fremskynder modningsforløpet. I lagringshallene til Bama får derfor tomatene ligge for seg selv, så de ikke reduserer holdbarheten til naboene.

Dette er imidlertid ikke noe reelt problem i et kjøleskap. Men du kan utnytte effekten.

– Avokado selges både spisemoden og umoden. Vil du framskynde modningsprosessen til en umoden, legger du den i en plastpose sammen med et eple eller en tomat, sier Linnert.

Bevar salaten frisk

Tomater bør ikke oppbevares i kjøleskap. Epler derimot bør legges kaldt i kjøleskap. (Foto: Colourbox.com)

Salater blir gjerne slappe hvis de lagres for lenge.

Trikset er å legge salatbladene i iskaldt vann et kvarters tid. På salathoder må stilken først kuttes et par millimeter slik at hodet kan være i stand til å trekke opp vann gjennom karsystemet. Deretter lar du vannet renne godt av, legger dem i en tett plastpose, så i kjøleskapet.

– Selv om kjølekjeden er ubrutt, er flatene på salatbladene såpass store at det uansett foregår en viss uttørking. Ved å legge dem i isvann tilfører du fuktighet og får en mye sprøere salat.

Anbefalte oppbevaringstemperaturer

Grønnsaker

Agurk, 12 grader

Asparges, 7-10 grader

Aubergine, 7-10 grader

Avokado, 10-15 grader

Blomkål, 0-2 grader

Brokkoli, 0-2 grader

Bønner, 0-2 grader

Dill, 0-2 grader

Gressløk, 0-2 grader

Grønnkål, 0-2 grader

Gulrot, 0-2 grader

Ingefær, 10-12 grader

Isberg, 0-2 grader

Kinakål, 0-2 grader

Kruspersille, 0-2 grader

Kål, 0-2 grader

Kålrot, 0-2 grader

Løk, 0-2 grader

Mais, 0-2 grader

Paprika, 8-12 grader

Poteter, 4-6 grader

Purre, 0-2 grader

Reddikker, 0-2 grader

Rosenkål, 0-2 grader

Salater, 0-2 grader

Savoykål, 0-2 grader

Sellerirot, 0-2 grader

Sopp, 0-2 grader

Spirer, 0-2 grader

Stangselleri, 0-2 grader

Squash, 12-14 grader

Tomater, 10-12 grader

Frukt/bær

Ananas, 10-15 grader

Appelsin, 6-8 grader

Banan, 14-16 grader

Bringebær, 0-2 grader

Druer, 0-2 grader

Epler, 1-2 grader

Fersken, 0-2 grader

Grapefrukt, 10-12 grader

Jordbær, 2-8 grader

Kiwi, 1-2 grader

Klementin, 6-8 grader

Lime, 10-12 grader

Mango, 8-15 grader

Meloner, 8-10 grader

Moreller, 8-10 grader

Nektarin, 0-2 grader

Papaya, 15-18 grader

Plommer, 5-8 grader

Pærer, 1-2 grader

Sharon, 8-10 grader

Sitron, 12-14 grader

Vil du ha gratis nyhetsbrev fra Horecanytt.no? Klikk her

Vil du bli abonnent på magasinet Horeca. Klikk her

"
Powered by Labrador CMS