Juryleder Krohn Devold sammen med prisvinner Jan E. Rivelsrud. (Foto: Morten Holt)

Bransjens ærespris til Rivelsrud

Jan E Rivelsrud (74), grunnleggeren av Rica Hotels, fikk torsdag kveld tildelt Horecabransjens Ærespris av juryens leder Kristin Krohn Devold. Ingen har satt så stort preg på hotellnæringens utvikling i Norge enn Rivelsrud.

Publisert

Jan E Rivelsrud mottok Horecabransjens Ærespris av juryleder Kristin Krohn Devold. (Foto: Morten Holt)

Den 74 år gamle hotellgründeren og -eieren mottok prisen torsdag kveld på Smaks bransjefest After8, som ble arrangert i Folketeaterpassasjen i Oslo.

I juryens begrunnelse heter det blant annet at han «hedres for sitt imponerende livsverk, den norske hotellkjeden Rica Hotels, som han har bygd opp fra grunnen av – med høy etisk standard, HMS- og internopplæring inkludert».

Ri-Ca

Jan E Rivelsrud (nummer to fra høyre) har i kveld fått Horecabransjens Ærespris for sitt livsverk, Rica Hotels. Her med noen sentrale medarbeidere i kjeden, sønnen Jan Erik Rivelsrud (fra venstre) nåværende konserndirektør Fredrik Utheim og tidligere konernsjef og nåværende styreleder Ole-Jacob Wold (Foto: Rica Hotels)

Midt på 1970-tallet bygde Rivelsrud og hans medarbeidere opp Norges største og mest fremgangsrike restaurant- og hotellkjede, Rica, der «RI» står for Rivelsrud og «CA» for hans svoger og medeier, prins Carl Bernadotte (1911–2003), kronprinsesse Märthas (1901-1954, gift med kong Olav 5.) yngre bror.

Jan Eilef Rivelsrud, som er hans fulle navn, var administrerende direktør i Rica Hotels fra oppstarten i 1975 og frem til 1995, da han overtok som styreformann i selskapet. Fra 2011 er det Rivelsruds gode kompanjong og tidligere konsernsjef Ole Jacob Wold som er styrets leder, mens Jan E nå er styremedlem.

NHO Reiseliv og Horeca bak prisen

Det er NHO Reiseliv og Horeca som står bak den nye prisen, som erstatter de tidligere prisene Årets Hotelleder og Årets Restauratør.

Foruten juryleder Kristin Krohn Devold (administrerende direktør i NHO reiseliv), består juryen av Richard Hagel (salgssjef i NHO Reiseliv Innkjøpskjeden), Nils Vanebo (Ask media/Horeca) og Morten Holt (Ask media/Horeca).

Eksempel til etterfølgelse

Administrerende direktør i NHO Reiseliv og juryleder Kristin Krohn Devold har gitt følgende begrunnelse for å etablere prisen:

– Ledende aktører i horecabransjen som over tid har lyktes, fortjener å bli beæret med en høythengende pris, samtidig som bransjen trenger eksempler til etterfølgelse, sier hun.

Ruver i horecabransjen

Jan E Rivelsrud er den første som får Horecabransjens Ærespris. Han mottok den under Smak 2014' bransjefest i Folketeaterpassasjen i kveld. (Foto: Morten Holt)

Jan E Rivelsrud oppfyller til overmål begge disse betingselene. Hans livsverk, Rica Hotels, ruver i dag i den norske horecanbransjen. I Norsk Biografisk Leksikon står det bl.a. om hotell- og restaurantgründeren fra Holmestrand:

«Ingen har satt større preg på hotellnæringens utvikling i Norge enn Jan E. Rivelsrud. Fra 1970-årene bygde han og hans medarbeidere opp Norges største og mest fremgangsrike restaurant- og hotellkjede, RICA, der “RI” står for Rivelsrud og “CA” for hans svoger og medeier, prins Carl Bernadotte (1911–2003), kronprinsesse Märthas yngre bror, som var gift med Rivelsruds søster.

Rivelsrud startet sin hotellkarriere som portier ved Holmenkollen Turisthotell i Oslo 1958. Året etter begynte han i kokkelære ved Frascati Restaurant i Oslo. Etter hotellhøyskole 1965 og studier i Tyskland ble han 1966 restaurantsjef ved Restaurant Caravelle i Oslo lufthavn Fornebu. 1970 ble han adm. direktør ved SAS Royal Hotel i Bodø, og fra 1972 frem til han 1975 begynte oppbyggingen av RICA, var han adm. direktør i den nystartede Nordic-kjeden i Harstad.

Fra restaurant til hotell

Jan E Rivelsrud får utdelt prisen av juryleder Kristin Krohn Devold, administrerende direktør i NHO Reiseliv. (Foto: Morten Holt)

Lenge var det åpenbart restaurantvirksomhet og Nord-Norge som fascinerte Rivelsrud mest. Da Rica-kjeden var tre år gammel, hadde den allerede 17 etablissementer landet rundt, hvorav åtte i Nord-Norge, deriblant Kirkenes Turisthotell og Rica Hotel Hammerfest.

Det første fremstøt i hovedstaden var etableringen av restaurant Bajazzo i Bygdøy allé 1975. Den ble en dundrende suksess, først og fremst hos ungdommen. Siden fulgte flere lignende restaurantetableringer, både i Oslo og andre deler av landet. 1981 ble det virkelig fart på utviklingen av hotellsiden i kjeden, med overtakelse av en lang rekke store hoteller i Sør-Norge, og veksten fortsatte gjennom hele tiåret. I slutten av 1992 stod kjeden for driften av 27 hoteller og eide selv 10 av disse.

Tradisjonsrike Oslo-hoteller

Etter hvert ble kjeden mer opptatt av hoteller enn av restauranter. 1986 overtok Rica driften av prestisjehotellet Holmenkollen Park Hotel, og 1994 også Oslos fremste og mest tradisjonsrike hotell, Grand Hotel.

Rivelsrud så store fordeler ved kjededrift. Det var etter Rivelsruds mening ikke noe poeng å sentraldirigere kjeden og uniformere bedriftene. Men han la stor vekt på økonomisk styring gjennom rask rapportering av omsetnings- og utgiftstall til hovedkontoret, og intern rekruttering av ledere.

Generasjonsskifte

I dag driver Rica Hotels 76 hoteller i Norge og Sverige, og selskapet eier en lang rekke av disse, helt eller delvis. Noen av disse hotellene drives på franchisebasis. I kjeden inngår også driften av Nordkapphallen og den samiske temaparken i Karasjok. I tillegg har Rica Hotels et samarbeid med Arp-Hansen-kjeden i Danmark, Restel Hotel Group i Finland og Skene House i Skottland.

Gründeren har gjennomført generasjonsskifte, og neste generasjon Rivelsrud er allerede tungt inne i ledelsen av kjeden. Men senior er fremdeles aktivt med, bl.a. som medlem av styret i Rica Hotels.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS