Prisvinner Ronny Nilsen (midten) med deler av juryen. Fra venstre Pål Jetmundsen, Ivar Villa, Ronny Nilsen, Arnt R. Steffensen og Hege Lile Stavnås.
Prisvinner Ronny Nilsen (midten) med deler av juryen. Fra venstre Pål Jetmundsen, Ivar Villa, Ronny Nilsen, Arnt R. Steffensen og Hege Lile Stavnås.

Matomsorgsprisen 2024 til Ronny Nilsen

Matomsorgsprisen 2024 er tildelt kjøkkensjef Ronny Nilsen ved NKS Olaviken for banebrytende innsats innen dysfagi. – Årets vinner er et fyrtårn i bransjen, sier juryleder Ivar Villa.

Ronny Nilsen er vinneren av Matomsorgsprisen 2024.
Ronny Nilsen er vinneren av Matomsorgsprisen 2024.

Matomsorgsprisen 2024 går til kjøkkensjef Ronny Nilsen på NKS Olaviken alderspsykiatriske sykehus for hans fremragende arbeid med å forbedre matopplevelsen for pasienter med tygge- og svelgevansker, såkalt dysfagi.

Prisen, som deles ut av Kost- og ernæringsforbundet og fagbladet Horeca, hedrer personer og virksomheter som utmerker seg innen matomsorg.

«1-2-3 Puré»

Prisvinner Ronny Nilsen sammen med Kathe Elise Skagen fra NKS Olaviken alderspsykiatriske sykehus.
Prisvinner Ronny Nilsen sammen med Kathe Elise Skagen fra NKS Olaviken alderspsykiatriske sykehus.

Årets vinner har vist et spesielt engasjement for pasienter med dysfagi gjennom flere år. 

Med konseptet «1-2-3 Puré» har han skapt retter som ikke bare møter pasientenes ernæringsbehov, men også bevarer matens smak og utseende, noe som fremmer både appetitt, verdighet og livskvalitet.

NKS Olaviken alderspsykiatriske sykehus på Askøy utenfor Bergen har tatt dette konseptet videre, og er kanskje det eneste i landet som serverer kalde retter som wraps og smørbrød tilpasset denne pasientgruppen.

Et fyrtårn i bransjen

– Årets vinner av Matomsorgsprisen er et fyrtårn i bransjen, som setter nye standarder og utfordrer tradisjonelle måter å jobbe på, sier juryleder Ivar Villa (til høyre), her sammen vinner Ronny Nilsen
– Årets vinner av Matomsorgsprisen er et fyrtårn i bransjen, som setter nye standarder og utfordrer tradisjonelle måter å jobbe på, sier juryleder Ivar Villa (til høyre), her sammen vinner Ronny Nilsen.

– Årets vinner er et fyrtårn i bransjen, som setter nye standarder og utfordrer tradisjonelle måter å jobbe på. Han viser tydelig hvordan innovasjon og omsorg kan kombineres for å gi pasienter en bedre hverdag, sa Ivar Villa, juryens leder da han delte ut prisen under et fagseminar i regi Tine i Oslo tirsdag 29. oktober.

En tydelig rørt Ronny Nilsen sa dette da han mottok prisen:

– Tusen takk til juryen for denne anerkjennelsen. Den betyr mer enn ord kan beskrive, og den gir meg inspirasjon til å fortsette jobben for en enda høyere standard innen matomsorg framover.

Juryen for Matomsorgsprisen 2024

Matomsorgsprisen 2024 ble utdelt for 19. gang, og juryen besto av Arnt Steffensen, (leder for Kost- og ernæringsforbundet), Morten Holt (redaktør for Horeca), Hege Lile Stavnås (kjøkkensjef i Nittedal kommune), Pål Jetmundsen (matfaglig ansvarlig for Tine) og juryens leder Ivar Villa.

Vinneren av Matomsorgsprisen 2024, Ronny Nilsen (til venstre) sammen med ett av jurymedlemmene for Matomsorgsprisen, Pål Jetmundsen fra Tine.
Vinneren av Matomsorgsprisen 2024, Ronny Nilsen (til venstre) sammen med ett av jurymedlemmene for Matomsorgsprisen, Pål Jetmundsen fra Tine.

Prisvinneren er også kjent for sitt arbeid med «fristetraller» og «menyer med historiefortelling». 

Disse konseptene bidrar til å øke appetitten hos småspiste pasienter og skape en sosial og kulturell ramme rundt måltidene, spesielt ved å vekke matminner og samtaler hos pasientene.

Deler sin kunnskap

Ronny Nilsen er den 19. vinneren av Matomsorgsprisen.
Ronny Nilsen er den 19. vinneren av Matomsorgsprisen.

Juryen fremhever også prisvinnerens sterke engasjement for å dele kunnskap og hans arbeid for å spre kompetanse til sykehjem og kommunehelsetjenesten gjennom foredrag og utvikling av oppskrifter og rutiner.

Blant annet har han holdt foredrag på Tines fagseminarer rundt om i landet i høst, der temaet har vært dysfagikost.

Les mye mer om Ronny Nilsen i neste utgave av magasinet Horeca (nummer 6 2024)

Matomsorgsprisen

Bak Matomsorgsprisen står Kost- og ernæringsforbundet og fagbladet Horeca/Horecanytt.no. Hensikten er å støtte og motivere fagpersoner som bidrar til nyskapning og kvalitetsheving innen matomsorg. I 2024 blir prisen delt ut for 19. gang.

Prisen i 2024 består av et kunstverk og et originaldesignet diplom, gitt av Horeca, samt et stipend på 30 000 kroner gitt av Kost- og ernæringsforbundet og Tine.

Prisen deles ut på høsten i forbindelse med Tines fagseminar.

Du finner ellers vedtekter og skjemaer på Matomsorg.no

Disse har fått Matomsorgsprisen

2006: Albert Brouwer, Sunndal kommune

2007: Harald Birkeland, ISS Catering

2008: Janicke Gurijordet, Nøtterøy sentralkjøkken

2009: Gunnar Kvamme, St. Olavs Hospital

2010: Henning Stordal, Fazer Food Services

2011: Heracleum bo- og servicesenter, Tromsø, v/kjøkkensjef Linda Pedersen Vik og Reidun Pedersen

2012: Nils Terje Tangnes, Steffensrud Rehabiliteringssenter, Vestre Toten

2013: Bærum Storkjøkken v/tjenesteleder Hanne Hagen-Jensen

2014: Bjørn Erik Vangen, Fosen folkehøgskole

2015: Hundsund skolerestaurant v/Liselotte Bjelke

2016: Pål H. Stenberg, Fagmyndighet Forpleining, Forsvaret

2017: Ronald Takke, Glomstua omsorgssenter

2018: Montebellosenteret v/kjøkkensjef Hanne Finstad

2019: Ida Kristiansen, klinisk ernæringsfysiolog, Stavanger universitetssykehus

2020: Kjøkkenet på Granly Stiftelse på Kapp i Østre Toten

2021: Avdeling for kjøkken og matomsorg i Lillestrøm kommune v/Vegar Bakken-Løvaas

2022: Norske Kokkers Landsforening (NKL)

2023: Hovedkjøkkenet på Ullevål sykehus, v/Egil Brevik

2024: Ronny Nilsen, kjøkkensjef på NKS Olaviken

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS