Organiser kjøleskapet.

Organiser kjøleskapet – reduser matsvinnet

Selv små feil ved oppbevaring kan påvirke matens holdbarhet betydelig. Sørg for ryddighet og organisering i kjøleskapet.

Med sommersesongen i full sving, når mange nordmenn nyter friske råvarer og sesongbaserte måltider, blir bevisstheten rundt matsvinn enda viktigere.

En fersk undersøkelse utført av HelloFresh viser at hele 63 prosent av nordmenn kaster mat som har blitt dårlig, 1-2 ganger i uken.

Dette sammenfaller med økende bekymringer om bærekraft og miljø, der matsvinn spiller en stor rolle. Ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) kaster norske husholdninger årlig rundt 385 000 tonn mat, noe som utgjør en betydelig del av husholdningsavfallet (SSB).

Små feil – store endringer i holdbarhet

Sofia Fattori, matekspert hos HelloFresh, forklarer at selv små feil ved oppbevaring kan påvirke matens holdbarhet betydelig.

– For eksempel kan tomater miste smaken i kjøleskapet, og skrelte nøtter kan harskne raskt i romtemperatur. Selv oppbevaring av egg i kjøleskapet kan forlenge holdbarheten betydelig, sier hun.

Glemmer maten i kjøleskapet

Ta noen minutter annenhver dag, eller når du fyller på med nye varer, for å organisere og sjekke hva som bør spises snart.

I samme undersøkelse viser det seg at 1 av 5 glemmer mat i kjøleskapet 3-4 ganger i måneden. Dette understreker viktigheten av riktig plassering og organisering av matvarene i kjøleskapet, noe som kan være spesielt utfordrende i sommermånedene når utvalget av friske råvarer er større og kjøleskapene ofte er fullere.

– Et rotete kjøleskap kan føre til at matvarer og matpakker lett blir glemt. Ta noen minutter annenhver dag, eller når du fyller på med nye varer, for å organisere og sjekke hva som bør spises snart. Å ha en tydelig oversikt over kjøleskapet ditt letter matplanleggingen samtidig som du reduserer matsvinnet og sparer penger, sier Fattori.

Økende matpriser har også gjort det mer kostbart for norske husholdninger å kaste mat. SSB rapporterer at konsumprisindeksen (KPI) steg med 6,5 prosent fra mars 2022 til mars 2023, noe som ytterligere understreker behovet for bedre matforvaltning.

Tips til oppbevaring

Følgende tips fra Sofia Fattori kan hjelpe deg med å organisere kjøleskapet og redusere matsvinnet i sommer:

  • Separer frukt og grønnsaker: Unngå å oppbevare frukt og grønnsaker sammen, da de kan påvirke hverandres modningsprosess. Hold dem i separate skuffer i kjøleskapet, med frukt i den øverste skuffen hvor luftfuktigheten er lavere, og grønnsaker i den nedre skuffen med høyere luftfuktighet.
  • Plasser maten riktig: Vær oppmerksom på de ulike temperatursonene i kjøleskapet ditt. Den nederste hyllen er vanligvis den kaldeste og egnet for rått kjøtt, fisk og melkeprodukter. Døren er den varmeste delen av kjøleskapet og egnet for ting som har lang holdbarhet eller brukes raskt.
  • Organiser kjøleskapet etter planlagte måltider: Når du handler for å lage måltider som skal konsumeres innen noen få dager, organiser kjøleskapet ditt i henhold til disse måltidene. Dette gjør det enklere å planlegge og sørge for at ingrediensene ikke blir glemt.
  • Bruk oppbevaringsbokser: Oppbevaringsbokser er ikke bare praktiske for å holde kjøleskapet ryddig, men de kan også bidra til å forlenge holdbarheten til matvarer. Ha små beholdere for rester eller delte ingredienser, og større beholdere for fersk frukt eller grønnsaker.
  • Skaff en «spis nå»-beholder: For å unngå at matvarer blir glemt og ender opp som matsvinn, skaff deg en dedikert beholder i kjøleskapet for matvarer som nærmer seg utløpsdatoen. Dette minner deg om å prioritere å spise disse varene først.

Ved å følge disse tipsene kan du ikke bare redusere matsvinnet, men også spare penger og nyte lengre holdbarhet på matvarene dine.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS