LinneaFinnskogenLivBekkeli (19)

Naturlig bærsirup fra Finnskogen

De syntes det var for galt at all den bugnende bæra på Finnskogen ikke ble brukt til noe som helst. Det endte opp med Linnea Finnskogen, som tilbyr håndlagede bærsiruper med naturens egne smaker. Liv Bekkeli er daglig leder for den lille Hedmark-bedriften.

Publisert

Daglig leder for Linnea Finnskogen, Liv Bekkeli, med et utvalg av sirupsproduktene. (Foto: Morten Holt)

– Det hele startet i 2005, et år det var utrolig mye bær i skogen. Omtrent samtidig så vi en artikkel i Nationen, der det sto at nær sagt ingen norske bær var å finne i syltetøy og saft. Ivrige bærplukkere som vi er, synes vi dette var for galt, og vi var i gang med ideen om et foredlingsfirma, forteller Liv Bekkeli, som administrerer Linnea Finnskogen fra Hamar, et stykke unna skogene hun vokste opp i ved svenskegrensen.

Men det er lokale produsenter og bærplukkere med nærhet til Finnskogen som sørger for de velsmakende og saftige råvarene.

16 000 flasker i fjor

Fra knappe 100 flasker det første året, produserte og omsatte Linnea Finnskogen 16 000 flasker med sirup i fjor. Bestselgeren, Tyttebærsirup med konjakk, utgjør omtrent halvparten av salget.

Noe blir solgt under messer og markeder, og samtidig har Linnea Finnskogen fått avtaler med en rekke restauranter og spisesteder, og de er også inne i Rica-kjeden, som satser på lokalprodusert mat.

– Vi har jo nesten ubegrenset tilgang på råvarene, så vi håper å vokse vesentlig mer i årene som kommer, forteller Bekkeli.

Var respons i markedet

Hun forteller at fra tankespinnet og ideen så dagens lys i 2005 til firmaet ble etablert i 2007, prøvde de seg frem og testet produktene. Det var lite eller ingen informasjon å hente, så det meste har du funnet ut ved egen prøving og feiling.

Daglig leder for Linnea Finnskogen, Liv Bekkeli, med et par av bestselgerne. (Foto: Morten Holt)

Sommeren og høsten 2006 ble de forskjellige sirupene testet etter hvert som de forskjellige bærtypene ble modne, og de fant også ut at responsen i markedet var der. Både profesjonelle og private ønsket den eksklusive sirupen.

– Vi prøvde oss også frem med sirup av granskudd – med godt resultat. Hvorfor ikke, tenkte vi? Canada har jo sin lønnesirup.. Granskuddsirup har vist seg å være veldig anvendelig i matlagingen, og vi har også utviklet en type tilsatt akevitt. En restaurant bruker dette til torsk og mølje! De restaurantene vi har som kunder, er ute spesielt ute etter Granskuddsirup, Solongesirup og Tyttebærsirup med stjerneanis, produkter som alle skiller seg litt ut med sin spesielle smak, forklarer hun.

Et naturlig produkt

Noen av bærsirupproduktene til Linnea Finnskogen. (Foto: Morten Holt)

– Vi hadde som mål at våre siruper skulle ha mest mulig naturlig smak, og vi koker bærene slik at smak og de dekorative fargene beholdes. Kokes den for mye, forringes smaken og sirupen får også en svartaktig farge på grunn av at sukkeret karamelliseres. Holdbarheten er lang, og flaskene tåler store temperaturforskjeller, sier Bekkeli.

Det har vært en del skjær i sjøen, men Linnea Finnskogen har kommet frem til en metode som takler det varierende pektininnholdet i bærene (blir gele hvis det er for mye pektin) og samtidig få produktene til å vare uten å tilsette tilsetningsstoffer eller konserveringsmidler.

Les mer på Linnea Finnskogens hjemmeside

Les hele saken i Horeca nummer 3 2011

Bli abonnent på Horeca her

"

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS