Østerdalen Hjemmebakeri Frank Bredin flatbrødpakke1

Knasende godt håndverk fra Østerdalen

Med det samme utstyret og nøyaktig den samme oppskriften som ble brukt i oppstartfasen på 70-tallet, lager Østerdalen Hjemmebakeri med daglig leder Frank Bredin i spissen, flatbrød for dagligvare og storhusholdning.

Publisert

Frank Bredin har ledet tradisjonsbedriften Østerdalen Hjemmebakeri siden 1975. (Foto: Morten Holt)

– Det fungerer best med det gamle gode utstyret. Vi har prøvd ut nytt, og forsøkte blant annet å automatisere produksjonen noe i 2002, men det fungerte ikke. Det ga ikke de samme gode resultatet, forteller daglig leder Frank Bredin (53).

Og det gode resultatet sørger for at hundrevis av kilo med knasende flatbrød rulles ut fra lagerlokalet på Åkrestrømmen hver eneste dag.

– De første årene produserte vi både lefser, lomper og enkelte kakesorter i tillegg til flatbrød, men vi spesialiserte oss raskt på flatbrød, forteller Bredin.

Går varmt for seg

Fra å produsere 125 kilo på en uke på i 1972, blir det nå produsert opp mot 400 kilo på én dag i den vesle produksjonsbedriften.

Produksjonslokalet til Østerdalen Hjemmebakeri. (Foto: Morten Holt)

– Snittet ligger nok i underkant av 250 kilo, forteller Bredin.

Det går bokstavelig varmt for seg i produksjonslokalet i Rendalen. De store takkene sørger for et varmt arbeidsmiljø, og det er ikke uvanlig med temperaturer på 45 grader over takkene i de heteste sommermånedene.

Gourmetflatbrød

Flatbrødet fra bakeriet har fått gode skussmål, og etter mange år med nesten utelukkende dagligvare, har det den siste tiden også vært å finne på en del restauranter og hoteller. Fordi flatbrødet så absolutt skiller seg ut fra mengden.

– Det er god holdbarhet på produktene. Vi opererer med 12 måneder, slik at serveringsbedriftene kan lagre det over tid, forklarer Bredin

Samme oppskrift

Oppskriften til flatbrødet er nøyaktig den samme i dag som på 70-tallet. Rugmel er den viktigste ingrediensen.

Frank Bredin passer på at alt er som det skal med deigen, som skal hvile seg natten over. (Foto: Morten Holt)

– Deigen består av rug, litt sammalt mellomgrov hvete, litt ren hvetemel, salt og vann. Og det gjør jo ikke oss noe at rug nå blir regnet som det sunneste melet du kan spise, forteller Bredin smilende.

Nøyaktig produksjon

Bredin kjører selv deigen dagen i forveien.

– Deigen settes dagen i forveien, og jeg bruker kokende vann. Da får jeg den riktige mørheten i produktet, forklarer Bredin.

Det legges et mel-lag øverst slik at det ikke blir skorpe på deigen, og så godgjør den seg natten over, før Bredin tar fatt på den igjen tidlig på morgenen. Da tilsettes det siste rugmelet for å få den riktige konsistensen.

Da resten av de ansatte kommer på arbeid ved sjutiden om morgenen er alt klargjort for steking.

Legges i press til dagen etter

Flatbrød i press på Østerdalen Hjemmebakeri. (Foto: Morten Holt)

Så legges de nystekte flatbrødene i press før de pakkes og klargjøres neste dag.

– Alle de ansatte har sin steketeknikk, og når jeg studerer flatbrødet som ligger i press, vet jeg hvem av de ansatte som har laget akkurat dette, sier Bredin mens han viser oss den store haugen med flatbrød som ligger og godgjør seg på bakrommet.

Les hele saken i Horeca nummer 5 2009

Bli abonnent på Horeca nå

"
Powered by Labrador CMS