Denne trioen serverte smaksprøver til nysgjerrige ganer i Tyskland. Fra venstre Asle Faannessen (visepresident i NKL og leder for Det Norske Kjøkken), Brith Bakken (styreleder i NKL Nord-Trøndelag) og Jørn-Eirik Johansen (styreleder i NKL Troms).
Denne trioen serverte smaksprøver til nysgjerrige ganer i Tyskland. Fra venstre Asle Faannessen (visepresident i NKL og leder for Det Norske Kjøkken), Brith Bakken (styreleder i NKL Nord-Trøndelag) og Jørn-Eirik Johansen (styreleder i NKL Troms).

Kokkene markerte samefolkets dag

I dag, 6. februar, er det «Samefolkets dag». Norske Kokkers Landsforbund (NKL) markerte samefolkets dag under kokke-OL, som nå pågår i Stuttgart.

Det var stor interesse for markering av samenes dag i Stuttgart i regi av NKL og Det Norske Kjøkken.
Det var stor interesse for markering av samenes dag i Stuttgart i regi av NKL og Det Norske Kjøkken.

– «Samefolkets» dag er en viktig merkedag for norsk gastronomi, sier leder for Det Norske Kjøkken og visepresident i NKL, Asle Faannessen, som synes det er ekstra stas å markere dagen for verdens ledende kokker.

«Samefolkets dag» markeres landet over, men også i utlandet. I Stuttgart i Tyskland sørger norske kokker for å markere dagen til glede for flere hundre norske som følger de norske kokkelandslagene i kokke-OL og kokker fra andre verdenshjørner.

Les også: Norge sanker gull i kokke-OL

Serverte reinsdyr

Det var stor interesse for markering av samenes dag i Stuttgart i regi av NKL og Det Norske Kjøkken. Her leder for NKL Trøndelag, Brith Bakken.
Det var stor interesse for markering av samenes dag i Stuttgart i regi av NKL og Det Norske Kjøkken. Her leder for NKL Trøndelag, Brith Bakken.

På standen i regi av NKL og «Det Norske Kjøkken», ble det servert varmrøkt reinsdyrhjerte og tørket reinsdyrkjøtt. Smaksprøvene forsvant fort til nysgjerrige ganer.

Leder i NKL Trøndelag, Brith Bakken, gleder seg stort over den store interessen for samisk mat i Stuttgart.

Smaksprøvene med varmrøkt reinsdyrhjerte og tørket reinsdyr gikk fort unna i Stuttgart.
Smaksprøvene med varmrøkt reinsdyrhjerte og tørket reinsdyr gikk fort unna i Stuttgart.

– Det er spesielt inspirerende å se at mange unge kokker viser interesse for vår stand her i Stuttgart og at de er nysgjerrige på å smake og lære mer om den samiske matkulturen, sier Brith Bakken, som mener at den samiske matkulturen fortjener en større plass i det tradisjonelle norske kjøkkenet.

– Viktig å løfte frem den samiske kulturen

– Ja, ikke minst i dag der vi snakker om bærekraft og om å bruke hele dyret og det kortreiste. Det må vi snakke mer om. Jeg oppfordrer Norges kokker til å bli bedre kjent med samisk matkultur. I Norge er vi veldig flinke til å ta andre kulturer inn til oss, men vi må huske at utenfor vår egen dørstokk har vi en urbefolkning som ofte ikke blir sett. Det å løfte frem den samiske kulturen er derfor veldig viktig, sier Brith Bakken.

Merkedag i norsk gastronomi 

Viktigheten av markeringen understrekes av visepresident i NKL og leder for «Det Norske Kjøkken», Asle Faannessen:

– Samefolkets dag 6. februar er en viktig merkedag for norsk gastronomi og er en dag som står sterkt i den norske matkalenderen. Nå er vi så heldige at vi kan markere dette under Kokke-OL her i Stuttgart. Det har vi gjort med en stand på det norske supporterhotellet. I tillegg har vi egen stand hos verdensorganisasjonen for kokker, World Association of Chefs' Societies, i tilknytning til konkurransearenaen i Kokke-OL. Slik får vi også vist frem norsk og samisk matkultur til verdens fremste kokker, sier Asle Faannessen.

Økende interesse for samisk matkultur 

Styreleder i NKL Troms, Jørn-Eirik Johansen, var også med og delte ut smaksprøver i Stuttgart og understreker at samisk matkultur er mye mer sammensatt og innholdsrik enn folk flest tenker.

– Den samiske matkulturen er så mye mer enn reinsdyr. Den samiske matkulturen spenner fra alt som høstes på vidda til kystsamene og det de gjør med maten fra havet. I nord merker vi en sterkt økende interesse for den samiske matkulturen, spesielt fra asiater. De er veldig bevisste på matkulturen og er villige til å betale hva som helst for å oppleve den, sier Jørn-Eirik Johansen i pressemeldingen fra NKL.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS