Får Bent Stiansen og Statholdergaarden sin 20. stjerne. (Arkivfoto: Morten Holt)

Får Statholdergaarden sin 20. stjerne?

Onsdag 22. februar skal nye Michelin-stjerner drysses rundt i Norden. Beholder Maaemo alle tre stjernene? Får Statholdergaarden stjerne for 20. året på rad? Blir det flere norske stjernerestauranter?

Publisert
Maaemo fikk som første nordiske restaurant tre stjerner i fjor. Hvordan går det i år? (Foto: Morten Holt)

Et annet spørsmål er om det blir flere byer enn Oslo og Stavanger som får Michelin-restauranter. På formiddagen onsdag 22. februar får vi svaret; da lanseres den tredje utgaven av Michelin Nordic Guide.

For om lag et år siden ble den forrige guiden lansert, med to historiske øyeblikk for Norge. Maaemo ble sammen med Geranium den første nordiske restauranten med tre stjerner, og Re-Naa ble den første restauranten utenfor Oslo i Norge som har fått en stjerne.

Rasmus Kofoed kan klappe for Bent Stiansen, som ligger godt an til å få stjerne i Michelin-guiden for 20. året på rad. Kofoed fikk før øvrig tre stjerner for sin restaurant Geranium i København i fjor. (Foto: Morten Holt)

Stiansen krysser fingrene

Statholdergaarden. (Foto: Morten Holt)

Ellers fikk Oslo-restaurantene Kontrast og Statholdergaarden, samt nedlagte Fauna, en stjerne i fjor. Bent Stiansen og Statholdergaarden kan i år få en stjerne for 20. året på rad, noe som vil være en stor prestasjon. Bare Eyvind Hellstrøm og Bagatelle kan vise til noe lignende.

– Det er ikke så mange restauranter med samme kokk som har fått en stjerne 19 år på rad. Vi får krysse fingrene, og håpe at vi også får den 20., sier Bent Stiansen.

Han forteller til Horeca/Horecanytt.no at Statholdergaarden er pusset opp og forbedret det siste året, og håper at det det skal medvirke til at restauranten beholder stjernen også denne gang.

Michelin-inspektørene har twitret om et eksepsjonelt godt sushimåltid i Stavanger. Sabi Omakase ligger definitivt godt an i stjerneløypa!  (Foto: Sabi Omakase)

– Stjernen er viktig og betyr mye for oss som restaurant, men jeg er mest opptatt av at både gjester og personale skal ha det best mulig på Statholdergaarden, legger Stiansen til.

Stjerne til Sabi Omakase?

Per dato har Norge fire restauranter i guiden (Maaemo, Statholdergaarden, Kontrast og RE-NAA), men svært mye tyder på at sushirestauranten Sabi Omakase i Stavanger får en stjerne i år.

Den har slått gjennom som et brak det siste året, og når Michelin-inspektørene også har twitret at de har spist eksepsjonelt sushimåltid i Stavanger, tyder nok mye på at restauranten ligger godt an i løypa!

Det går også andre rykter om nye Michelin-restauranter. Restaurant Bokbacka på Frogner i Oslo er en het kandidat. Det blir også spennende å se om det havner en stjerne utenfor Stavanger og Oslo. Det er flere restauranter i blant annet Trondheim og Bergen som ligger tett oppunder, deriblant Credo i Trondheim, som er på flyttefot dette året.

Restaurant À L’aise åpner i disse dager

I disse dager åpner restaurant Restaurant À L’aise. (mellom Colosseum kino og Frogner stadion/Vigelandsparken).

Med den danske kjøkkensjefen og medeieren Ulrik Jepsen, som har erfaring fra anerkjente Michelin-restauranter, som blant annet Waterside inn i England og Kokkeriet og Søllerød Kro i Danmark, i spissen, blir dette en het kandidat når stjerner skal drysses i 2018. Jepsen har de siste to årene vært kjøkkensjef på Engø Gård på Tjøme.

Bib Gourmand

Bib Gourmand ble i 2016 gitt til Restauranteik (Oslo), Smalhans (Oslo, ny). Her kan det også være flere norske aktuelle kandidater i år.

Les også: Slik gikk det i 2016

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Guide Michelin

Guide Michelin gir fra én til tre stjerner til restauranter, serveringssteder og hoteller som har gjort seg fortjent til det.

Michelins anonyme inspektører, som reiser omkring og prøvespiser på restauranter og bor på hoteller, betaler alltid for mat og hotellovernatting for å bevare Guide Michelins uavhengighet, og som skal sikre at inspektørene skal få samme opplevelse som øvrige gjester.

* Tre Michelin-stjerner gis til en restaurant som det er «verdt å reise til».

* To Michelin-stjerner gis til en restaurant som det er «verdt å ta en omvei for».

* En Michelin-stjerne gis til en restaurant som er «eksepsjonelt god i sin kategori».

* Bib Gourmand gis til restauranter som serverer god mat til god pris.

* Kniver og gafler: 1-5 etter komfort og hvor behagelig det er der.

* Drueklase: En spesielt interessant vinliste

Michelins forskjellige guider er tilgjengelige på nettstedet Viamichelin.com

Guiden ble lansert første gang i år 1900, og formålet har hele tiden vært å gjøre bilistenes reise enklere, mer komfortabel – og litt mer velsmakende.

– Michelins mål med å gi ut guiden var å få folk til å kjøre mer med bilene sine. Og hvordan få franskmenn til å interessere seg for bil? Jo, da kombinerer man bil og mat. Resultatet ble en guidebok til restauranter på landsbygda. Franskmennene ble mette, og Michelin solgte dekk til bileiere som slet ut dekkene på å besøke guidens anbefalte restauranter, forteller pressesjef Lotta Wrangle i Michelin i Norden.

Michelin har hovedkvarter i Clermont-Ferrand i Frankrike og avdelinger i 170 land, har 112 300 ansatte og 68 fabrikker i 17 land. Gruppens teknologisenter for forskning og utvikling har avdelinger i Europa, Nord-Amerika og Asia.

Powered by Labrador CMS