
Norge sakker akterut i stjernekampen
Selv om Norge fikk to nye stjernerestauranter og sågar Nordens første restaurant med tre Michelin-stjerner, blir vi grundig knust av våre naboland i stjernekampen.

Sverige har ingen restaurant med tre stjerner – som Norge og Danmark, men vårt naboland i øst har desto flere restauranter med to stjerner.
Les også: Tre til Maaemo, stjerne til RE-NAA og Kontrast (publisert i går)

Sverige med 28 stjerner

Både Frantzén, Mathias Dahlgren-Matsalen, Oaxen Krog og Fäviken Magasinet har nå to stjerner. Dessuten har Sverige nå hele 20 restauranter med en stjerne, etter at fem nye ble tilført listen i går.
Totalt har nå Sverige 28 stjerner fordelt på 24 restauranter.
Til sammenligning har altså Norge nå sju stjerner fordelt på fem restauranter, og en av dem skal sågar stenges i løpet av sommeren (Fauna).
Det var stort for Stavanger da RE-NAA i går ble den første norske restauranten utenfor Oslo med Michelin-stjerne, men skuffelsen var nok like stor i Bergen - som ikke ble belønnet med stjerne til tross for at byen preger forsiden av den nordiske guiden. Byen har kun én eneste restaurant omtalt i guiden, nemlig Lysverket. Også Trondheim har kun en eneste restaurant omtaolt (Credo), mens vi registrerer at ingen restaurant nord for Trondheim er omtalt.
Se alle norske restauranter som er omtalt lengre ned i saken.
Danmark med 26 stjerner

Danmark er ikke mye dårligere enn Sverige, og også i en egen klasse – langt foran Norge.
I likhet med Norge fikk Danmark sin trestjernersrestaurant (Geranium), men i tillegg har også Danmark to restauranter med to stjerner, Noma og a.o.c.
Mange er fortsatt forundret over at Noma, som har vært regnet som en av verdens beste restauranter i en årrekke, ikke fikk den tredje stjernen.
I tillegg har Danmark hele 19 restauranter med en stjerne (fire nye i 2016), og totalt 22 altså restauranter med en stjerne eller flere.
Under finner du hele oversikten over restauranter med stjerner i Norden.
Norge

Tre stjerner:
Maaemo (Oslo)
En stjerne:
Statholdergaarden (Oslo), Fauna (Oslo), Kontrast (Oslo, ny), RE-NAA (Stavanger, ny).
Bib Gourmand Norge:
Restauranteik og Smalhans (ny).
Totalt antall stjerner i Norge i 2016: 7 (5 restauranter)
Totalt sju restauranter med stjerne eller Bib Gourmand, i tillegg vet vi at Fauna skal stenges til sommeren.
Andre norske restauranter i guiden
Her er de andre norske restaurantene som er omtalt i Michelin Nordic Guide 2016. Det gis 1-5 kniver og gafler etter komfort og hvor behagelig det er der.
3 kniver og gafler: Feinschmecker, De Fem Stuer (begge Oslo)
2 kniver og gafler: Havsmak, Gamle Raadhus, Brasserie Paleo (Thon Hotel Rosenkrantz), Hos Thea, Dinner, Festningen, Fjord, Fru K (The Thief), Grefsenkollen, Ekebergrestauranten, Mares, Nodee, Onda Sea, Plah, Theaterkafeen, Tjuvholmen Sjømagasin (alle Oslo), Strand Restaurant (Bærum), Credo (Trondheim), Lysverket (Bergen), Bekkjarvik Gjestgiveri (Bekkjarvik), Måltid (Kristiansand), Tango Bar & Kjøkken (Stavanger).
1 kniv og gaffel: Statholderens Mat- og vinkjeller, Arakataka, Brasserie France, Alex Sushi Solli Plass, Alex Sushi Tjuvholmen, Cru, Brasserie Blance, Brasserie Hansken, Lofoten Fiskerestaurant, Vaaghals (alle Oslo).
Her finner du alle de 41 norske restaurantene som er omtalt i den nye nordiske Guide Michelin.
Sverige
To stjerner:
Frantzén, Mathias Dahlgren-Matsalen, Oaxen Krog (alle Stockholm), Fäviken Magasinet (Järpen, ny)
En stjerne:
Ekstedt, Esperanto, Gastrologik, Mathias Dahlgren-Matbaren, Operakällaren, Sushi Sho (ny), Volt (alle Stockholm), Bhoga, Koka, Sjömagasinet, SK Mat & Människor, Thörnströms Kök, 28+, Upper House (ny) (alle Göteborg), Ambiance à Vindåkra, Bloom in the Park, Vollmers (alle Malmö), Borgholm (Öland, ny), Daniel Berlin (Tranås, ny), PM & Vänner (Vaxjö, ny)
Bib Gourmand Sverige:
Brasserie Bobonne, Den Gyldene Freden, EAT, Lilla Ego, Nook (ny), Oaxen Slip, Proviant, Rolfs Kök, Ulla Winbladh (alle Stockholm), Familjen, Somm (ny) (begge Göteborg), Sture, Bastard (begge Malmö)
Totalt antall stjerner i Sverige i 2016: 28 (24 restauranter)
Totalt 37 restauranter med stjerne eller Bib Gourmand
Danmark
Tre stjerner:
Geranium (København)
To stjerner:
Noma, a.o.c (begge København)
En stjerne:
Clou, Den Røde Cottage, Era Ora, formel B, Grønbech and Churchill, Kadeau, Kiin Kiin, Kokkeriet, Kong Hans Kælder (ny), Marchal, Relae, Søllerød Kro, Studio at The Standard (alle København), Frederikshøj, Gastromé, Substans (alle Århus), Kadeau (Bornholm, ny) Henne Kirkeby Kro (Henne, ny), Frederiksminde (Preæstø, ny)
Bib Gourmand Danmark:
L'Altro, Bror, Enomania, Frederiks Have, Kødbyens Fiskebar, Marv & Ben, Mêlée, Pluto, Rebe (alle København), Pondus (Århus),
Totalt antall stjerner i Danmark i 2016: 26 (22 restauranter)
Totalt 32 restauranter med stjerne eller Bib Gourmand
Finland
En stjerne:
Ask, Chef & Sommelier, Demo, Olo (alle Helsinki)
Bib Gourmand Finland:
Boulevard Social, Emo, Farang, Gaijin (alle Helsinki)
Totalt antall stjerner i Finland i 2016: 4 (4 restauranter)
Totalt åtte restauranter med stjerne eller Bib Gourmand
Island
Til tross for at Island har gjort det meget bra I Bocuse d’Or de siste årene, og har flere gode restauranter, har landet verken restaurant med stjerne eller Bib Gourmand. Har inspektørene vært på sagaøya?
Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)
Guide Michelin - fordelingen
Guide Michelin gir fra én til tre stjerner til restauranter, serveringssteder og hoteller som har gjort seg fortjent til det.
Michelins anonyme inspektører, som reiser omkring og prøvespiser på restauranter og bor på hoteller, betaler alltid for mat og hotellovernatting for å bevare Guide Michelins uavhengighet og sikre at inspektørene skal få samme opplevelse som øvrige gjester.
* Tre Michelin-stjerner gis til en restaurant som det er «verdt å reise til».
* To Michelin-stjerner gis til en restaurant som det er «verdt å ta en omvei for».
* En Michelin-stjerne gis til en restaurant som er «eksepsjonelt god i sin kategori».
* Bib Gourmand gis til restauranter som serverer god mat til god pris.
* Kniver og gafler: 1-5 etter komfort og hvor behagelig det er der.
* Drueklase: En spesielt interessant vinliste
Michelins forskjellige guider er tilgjengelige på nettstedet Viamichelin.com
Opprinnelsen
Guiden ble lansert første gang i år 1900, og formålet har hele tiden vært å gjøre bilistenes reise enklere, mer komfortabel – og litt mer velsmakende.
– Michelins mål med å gi ut guiden var å få folk til å kjøre mer med bilene sine. Og hvordan få franskmenn til å interessere seg for bil? Jo, da kombinerer man bil og mat. Resultatet ble en guidebok til restauranter på landsbygda. Franskmennene ble mette, og Michelin solgte dekk til bileiere som slet ut dekkene på å besøke guidens anbefalte restauranter, forteller pressesjef Lotta Wrangle i Michelin i Norden.
Michelin
Michelin har forpliktet seg til bærekraftig forbedring av mobilitet for mennesker og varer ved å produsere, distribuere og markedsføre dekk for alle typer framkomstmidler. Michelin tilbyr også innovative bedriftstjenester, digitale mobilitetstjenester og publiserer reiseguider, hotel- og restaurantguider, kart og veiatlas.
Michelin har hovedkvarter i Clermont-Ferrand i Frankrike og avdelinger i 170 land, har 112 300 ansatte og 68 fabrikker i 17 land. Gruppens teknologisenter for forskning og utvikling har avdelinger i Europa, Nord-Amerika og Asia.