Eyvind Hellstrøm og Anita Rennan vant Norli Kokebokpris 2024 med boken «Smaken av Hellstrøms Verden».
Eyvind Hellstrøm og Anita Rennan vant Norli Kokebokpris 2024 med boken «Smaken av Hellstrøms Verden».

Norlis kokebokpris til Rennan og Hellstrøm

Eyvind Hellstrøm og Anita Rennan vant Norli kokebokpris 2024 med boken «Smaken av Hellstrøms Verden». Prisutdelingen foregikk i Norlis lokaler i Universitetsgata i Oslo torsdag 7. november.

«Årets vinnerbok er et overflødighetshorn av kunnskap og fortellerglede. Vi blir tatt med på en spennende reise, i smak, opplevelser og inntrykk, men også inn i en interessant historie om en næring som er tuftet på standhaftighet og pasjon. Reisen spenner i tid fra 60-tallet og til dag. Og vi kan garantere at du blir sulten av å lese. Årets vinner er ingen debutant, likevel representerer årets utgivelse noe nytt. Både i innhold og innpakning», skriver Norli i en pressemelding. 

De andre finalistene

De andre finalistene var Elg - en kokebok (Astrid Regine Nässlander), Taco (Helle Øder Valebrokk), Klippfisk - historien, reisen, oppskriftene (Arnt Steffensen, Frode Kristensen, Christian Larris Honstad) og Hjemmelaget kinesisk (Michelle Zhao).

Les mer om alle finalistene her

Den «vakreste» kokeboken

Dette skriver juryen, juryleder Camilla Tvedt i spissen, om vinnerboka: 

Eyvind Hellstrøm og Anita Rennan vant Norli Kokebokpris 2024 med boken «Smaken av Hellstrøms Verden».
Eyvind Hellstrøm og Anita Rennan vant Norli Kokebokpris 2024 med boken «Smaken av Hellstrøms Verden».

Oppskriftene er smaksmessig avanserte, men overkommelige å bruke. Bildene er lekre, både de som skildrer matrettene og de som illustrerer reisene og opplevelsene. Tekstene er godt skrevet, og de kommer fra et menneske som har noe interessant å fortelle. Designet er så perfekt at det ikke merkes, formatet er optimalt og papirvalget utsøkt. Jurymedlem Per Borglund, som ifølge Guinness World Records er innehaver av verdens største kokeboksamling (med rundt 13 000 titler), sier at dette er den «vakreste» kokeboken han eier. Det sier ikke lite.

Årets bok er mer personlig og åpenhjertig enn de foregående, og leseren blir både rørt og revet med av å lese historien om den uflidde, fattige kokkelærlingens reise, mange døgn i en liten fiat, på vei mot Frankrike, gastronomiens vugge og mot stjernene. For det var her inspirasjonen for alvor kom. Det var her han tok steget inn i manesjen og møtte restaurantens mestere – og bestemte seg for at «Her vil jeg finne det jeg leter etter».

“Anyone can cook, but only the fearless can be great." Sa chef Auguste Gusteau, det store forbildet til rotten Remy, i filmen Ratatouille. I årets vinnerbok får vi et helt unikt innblikk i en verden der man må være like god, hver dag, hele året. Men også historien om noen av verdens aller beste og mest fryktløse og pasjonerte mesterkokker. Og det hele servert av vår egen norske mesterkokk. Det er store drømmer og beinhardt arbeid, og inspektører som kan snu opp ned på livet og drømmen din med en gaffel. MEN, dette er fremfor alt en bok om inspirasjon. Og om at vi alle bør ta med oss noe av denne stjerneglansen inn i egen matlaging. At vi alle bør drømme mer, prøve mer, og reise i smaker på egenhånd. Boken oser av kjærlighet til gode råvarer, til det utsøkte måltid og til det franske kjøkkens eksellense.

Årets bok fra Eyvind Hellstrøm og Anita Rennan er like mye en reiseskildring og en (foreløpig) oppsummering av et stort kokkeliv som en kokebok. Designet er vakkert, bildene er fantastiske og oppskriftene er utført med eleganse. Også denne gang er det mulig for folk flest å tilberede maten i sitt eget kjøkken. Kombinasjonen av utsøkt mat og interessant og underholdende historiefortelling i tekst og bilder gjør dette til en festforestilling for alle som er interessert i europeisk matkultur.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS