Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Iskaffe og kaldbrygget kaffe – hva er forskjellen?

Både iskaffe og kaldbrygget kaffe drikkes kald. Forskjellen ligger i bryggingen.

Publisert
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Iskaffe brygges med varmt vann slik som «vanlig» kaffe, og kjøles deretter ned før man gjerne tilsetter isbiter. Den kaldbryggede kaffen blir – slik navnet tilsier – brygget med kaldt vann. De ulike bryggemetodene gir ulike smaksopplevelser.

Hvor søt vil du ha kaffen?

Å brygge med varmt vann bevarer mye av smaksbildet fra den varme kaffen, inkludert bitterhet og syrlighet. Mens iskaffe kan oppleves som litt for bitter, gir kaldbrygging en mer søtlig og rund smak på kaffen. Begge typene naturligvis tilsettes melk og søtning etter smak, men behovet er ikke like stort for kaldbrygg, ettersom kaffen blir naturlig søt.

Hvor god tid har du?

En stor forskjell mellom de to metodene er tiden det tar før kaffen er drikkeklar. Mens «standard» brygging som regel tar noen få minutter + tiden det tar for kaffen å kjøle seg ned, må et kaldbrygg stå i minst 12 timer, og gjerne enda noen flere timer. Det tar nemlig mye lengre tid å få frem smakene i kaffen når man bruker kaldt vann. Husk derfor å lage kaffen lenge før du blir tørst! Til gjengjeld holder det ferdige brygget seg godt i kjøleskap i opptil en uke.

Hvor mye futt ønsker du?

Når du kaldbrygger kaffe, må du bruke mer kaffe relativt til mengden vann enn hva tilfellet er for iskaffe. Kaldbrygget kaffe har dermed et høyere innhold av koffein, og er en skikkelig oppkvikker.

Hvis du vil bevare kaffen iskald i varmen – uten å vanne den ut, er et tips å lage isbiter av kaffe.

Slik kan du kaldbrygge kaffe

Til 1 liter ferdig kaffebrygg

  • Mål opp 100 gram med grovmalt kaffe.
  • Ha kaffen i en passende beholder (f.eks. et norgesglass) og bland den ut med 1 liter kaldt vann.
  • Rør godt om.
  • Dekk til beholderen, og sett den på et kaldt sted; gjerne i kjøleskapet.
  • Kaffen skal stå i minst 12 timer, og opptil 24. Kaffen blir sterkere jo lenger den står.
  • Hell kaffen over på en serveringskanne gjennom ett eller to kaffefiltre. Et klede/kjøkkenhåndkle eller en finmasket sil kan også brukes.

Slik kan du lage iskaffe

Til 1 liter ferdig iskaffe

* Brygg kaffe (60–70 gram kaffe per liter)

* La kaffen avkjøles

Les mye mer om kaffe i den siste utgaven av magasinet Horeca (nummer 6 2018)

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS