Samarbeid mellom Jameson Irish Whiskey og OsloBrewing Co.

Håndverksbryggeriet OsloBrewing Co. og den irske whiskeyprodusenten Jameson inngikk for et år siden et samarbeid. Nå er resultatet klart: En barley wine som passer perfekt til oster og desserter.

Publisert Sist oppdatert

Oslo Brewing Co.

Etablert i Oslo i 2015.

Lager øl som selges i både dagligvare og uteliv.

Har stadig økt produksjonen – fra 80 000 liter i 2017 til 150 000 liter i fjor.

Hår åpnet egen ølbar i Tokyo.

Dette er første gang vi samarbeider med en brennevinsprodusent. Vi er svært fornøyde med resultatet, og jeg håper at vi kan gjøre noe sammen igjen, sier daglig leder Dimitri Yogaratnam i OsloBrewing Co. i en kommentar.

Gresk opphav

Barley wine er en type sterk ale. Historien vil ha det til at barley wine stammer fra oldtidens Hellas. Der ble en gjæret korndrikk kalt Krithinos oinos, som igjen betyr byggvin – barley wine på engelsk.

Siden barley wine er laget av korn, og ikke druer eller annen frukt, er det per definisjon øl og ikke vin. Dette selv om alkoholstyrken som oftest ligger mellom åtte og 12 prosent.

Lagret i seks måneder

Varianten som lanseres nå, ble brygget hos OsloBrewing Co. i juni i fjor. Deretter ble den tappet på whiskyfat fra Jameson, og lagret i seks måneder. Nå er den tilgjengelig på 0,33 litersflasker.

Brygget har en alkoholprosent på 11,4, og Yogaratnam anbefaler at man deler en flaske med gode venner.

– Tanken var å brygge et øl som kan deles i gode, sosiale rammer, sier Yogaratnam.

Vanilje, toffee og eik

Porteføljesjef for Jameson Irish Whiskey, Lydia Moore, sier at ølet har noter av vanilje, toffee og eik.

– Det er en perfekt ledsager til oster og desserter – og kanskje spesielt til sjokolade- eller karamelldesserter. Vi er spente på mottakelsen, sier Moore.

Ølet er nå tilgjengelig på Vinmonopolet for 80 kroner. Det er også lansert på utesteder, og kan bestilles gjennom samtlige distributører.

Jameson Irish Whiskey

Jameson er en irsk whiskey som er produsert siden 1780.

John Jameson kjøpte destilleriet i Dublin i 1880, derav navnet.

Jameson er i dag en del av drikkevareselskapet Pernod Ricard.

Malting og gjæring foregår fortsatt i Dublin, mens destillasjonsverket er flyttet til Cork.

Jameson har fortsatt en policy på at alle ledd av produksjonen fra korn til flaske skal være innen firmaet.

Pressemelding

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca