Illustrasjonsfoto: Marius Fiskum, Norges sjømatråd, arkiv

Vin til skrei

Skrei-sesongen er godt i gang og det er like godt hvert år å få nyte denne velkjente retten. Vi har vært på besøk hos Vulkan Fisk, sjømatrestauranten og fiskedisken i Mathallen Oslo for å ta en prat om skrei og hva slags type vin som bør nytes til.

Publisert
Vulkan Fisk i Mathallen.

Klokken er 14, bak disken står selger André Weden Siverts, som forbereder seg til ettermiddagens gjester. Vulkan Fisk får skreien sin levert fra Røst, Lofotens sørligste kommune.

– Skreien har kommet inn til norskekysten i mange hundre år og vi er heldige som har den, forteller Siverts.

De fleste kundene får det med seg i januar når sesongen starter, men det er i mars det er mest etterspørsel.

Både hvit og rød

Daglig leder, Øyvind Glørstad, forklarer at etterspørselen er stor, ettersom det er enorme mengder skrei for tiden, og tilbehøret er også på sitt beste; tunger, kjaker lever, og rogn.

Selger og daglig leder har ulike meninger om hva slags type vin som bør drikkes til skreien. Siverts forklarer at til den klassiske skrei-møljen med rogn og lever bør man drikke en rødvin med lite tanniner, en som er mer fruktig.

Glørstad, derimot, foretrekker å drikke en vin som balanserer lettere mot fisken og tilbehøret, som for eksempel en fruktig Riesling. Rødvin kan ofte bli litt tungt, men dette er selvsagt smak og behag. Om skreien nytes med annet tilbehør kan man også velge viner som Chablis eller Sancerre – klassiske tørre viner.

Vinanbefalinger til skrei

Uansett om du foretrekker rød eller hvitvin til skreien, her er noen anbefalinger til hvilke viner som kan drikkes til:

En eksklusiv hvitvin fra Bordeaux

La Sémillante de Sigalas 2015

Vinmonopolnr.: 10295501

Pris: 295 kroner (bestillingsutvalget)

En vin fra Château Sigalas Rabaud, som med sine 14 hektar er den minste av alle crus classés med klassifiseringen fra 1855. Drueblandingen er 97 % Sémillon og 3 % Sauvignon Blanc. 8 måneder fatlagring. Et godt valg av matvin med fin fylde og god syrestruktur, denne passer godt til klassisk skrei med rogn og lever.

Les mer om vinen på Vinmonopolet.no

Norsk importør: Interbrands

En fruktig Riesling fra Alsace

Gustave Lorentz Riesling Réserve 2016

Vinmonopolnr.: 5823701

Pris: 150 kroner (bestillingsutvalget)

Vinen fra Gustave Lorentz har fin fylde og god frukt av epler, sitrus og hvit fersken. Det er en tørr, ren og balansert vin, skreddersydd til en torskerett med ertepurè og stekt bacon, gjerne med ekstra godt smør til.

Les mer om vinen på Vinmonopolet.no

Norsk importør: Interbrands

En fruktig Pinot Noir fra California

Stonewood Pinot Noir

Vinmonopolnr.: 5468701

Pris: 142 kroner (bestillingsutvalget)

Vi velger en vin med godt solmodne druer, bra syre og lite tanniner. Stonewood har de klassiske aromaene og et smaksbilde dominert av bringebær og kirsebær, og de solfylte vekstforholdene gir vinen et rikere og mer modent uttrykk. Etter 12 måneders lagring på eldre eikefat får vinen en behagelig struktur som går fint til en torskemiddag med de samme ingrediensene som til Rieslingen.

Les mer om vinen på Vinmonopolet.no

Norsk importør: Interbrands

En fruktig rødvin fra Valpolicella

Tommasi Rafaèl Valpolicella Classico Superiore 2016

Vinmonopolnr.: 621801

Pris: 187 kroner (Basisutvalget)

Druene er fra vinmarken Rafaél, derav navnet på vinen. Vinmarken ligger i det historiske Valpolicella Classico. Vinen lagres 15 måneder på slavonsk eik (store fat på 65hl) og oppnår Superiore-klassifikasjon. I likhet med forrige rødvin har også Rafaél flott frukt (kirsebær og krydder), bra syre og lite tanniner, noe som passer perfekt til torskemiddagen!

Les mer om vinen på Vinmonopolet.no

Norsk importør: Interbrands

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS